Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Quiche z łososiem

Quiche z łososiem

Porcje 2 p, Czas przygotowania: 15 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 150 g fileta z łososia pokrojonego w małe kostki
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • ½ łyżki musztardy z estragonem
  • 1 cebula dymka pokrojona na jednocentymetrowe kawałki
  • Mała, płaska, wysmarowana masłem forma do pieczenia quiche o średnicy ok. 15 cm

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę wielofunkcyjną airfryer do 180°C. Wymieszaj kawałki łososia z sokiem cytrynowym. Dodaj soli i pieprzu do smaku i odstaw.
  • W misce wymieszaj mąkę z masłem i żółtkiem. Dodaj ½-1 łyżkę zimnej wody i ugnieć ciasto w gładką kulę.
  • Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto w koło o średnicy 18 cm.
  • Włóż ciasto do formy do quiche i dociśnij je dokładnie do brzegów formy. Przytnij ciasto przy brzegu formy lub pozostaw je, aby wystawało trochę poza krawędzie formy.
  • Ubij lekko jajka ze śmietaną i musztardą, dodaj soli i pieprzu do smaku. Wlej tę mieszaninę do formy do quiche, następnie włóż kawałki łososia. Równomiernie rozłóż w formie cebulę dymkę.
  • Umieść formę do quiche w koszu frytownicy i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i piecz quiche, aż stanie się złocistobrązowe.
Quiche z łososiem