1 cebula dymka pokrojona na jednocentymetrowe kawałki
Mała, płaska, wysmarowana masłem forma do pieczenia quiche o średnicy ok. 15 cm
Instrukcje
Rozgrzej frytownicę wielofunkcyjną airfryer do 180°C. Wymieszaj kawałki łososia z sokiem cytrynowym. Dodaj soli i pieprzu do smaku i odstaw.
W misce wymieszaj mąkę z masłem i żółtkiem. Dodaj ½-1 łyżkę zimnej wody i ugnieć ciasto w gładką kulę.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto w koło o średnicy 18 cm.
Włóż ciasto do formy do quiche i dociśnij je dokładnie do brzegów formy. Przytnij ciasto przy brzegu formy lub pozostaw je, aby wystawało trochę poza krawędzie formy.
Ubij lekko jajka ze śmietaną i musztardą, dodaj soli i pieprzu do smaku. Wlej tę mieszaninę do formy do quiche, następnie włóż kawałki łososia. Równomiernie rozłóż w formie cebulę dymkę.
Umieść formę do quiche w koszu frytownicy i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i piecz quiche, aż stanie się złocistobrązowe.
Podobne przepisy
Dania główne
Przepis na wieprzowinę satay z sosem z orzeszków ziemnych | Philips