1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Mus z wędzonej makreli

    Lekka, kremowa pełnia smaku

    Porcje 4 p, Czas gotowania 50 m

    Składniki

    • 2 listki białej żelatyny
    • 200 g wędzonego filetu z makreli
    • 8 solonych korniszonów (małych)
    • 150 ml śmietanki
    • 1 drobno posiekana szalotka
    • 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego estragonu
    • 1 białko jaja
    • świeżo zmielony pieprz (cytrynowy)
    • 1–2 łyżki soku z cytryny
    • - robot kuchenny z końcówką do ubijania piany

    Instrukcje

    • Zanurz żelatynę w dużej ilości zimnej wody na 5 minut. Oczyść filet z makreli, usuwając skórę i ości, i pokrusz go w małe kawałki. Posiekaj 6 korniszonów, a pozostałe 2 pokrój na cienkie, ukośne plasterki.
    • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij 100 ml śmietanki na prawie sztywną pianę. Wymieszaj posiekane korniszony, szalotkę i estragon z makrelą, a następnie zmieszaj łyżką z bitą śmietaną. Powoli pogrzej pozostałą śmietankę w rondlu
    • Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w ciepłej, śmietankowej masie. Powoli wlej mieszankę żelatyny i śmietany do masy makrelowej. Dokładnie umyj i odtłuść końcówkę do ubijania piany.
    • Ubij białko i ¼ łyżeczki soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z białka z masa makrelową. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem (cytrynowym).
    • Przełóż mus z makreli do czterech małych miseczek lub salaterek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej 2 godziny.
    • Wyjmij mus z lodówki na 20 minut przed podaniem, by wróciła do temperatury pokojowej. Udekoruj plasterkami korniszona. Smakuje wybornie z tostami z chleba na zakwasie.
    • Czas przygotowania: 20 minut (+ 2 godziny w lodówce)
    Przepis na lekki i delikatny mus z wędzonej makreli | Philips