Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Mus z wędzonej makreli

Mus z wędzonej makreli

Lekka, kremowa pełnia smaku

Porcje 4 p, Czas gotowania 50 m

Składniki

  • 2 listki białej żelatyny
  • 200 g wędzonego filetu z makreli
  • 8 solonych korniszonów (małych)
  • 150 ml śmietanki
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego estragonu
  • 1 białko jaja
  • świeżo zmielony pieprz (cytrynowy)
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • - robot kuchenny z końcówką do ubijania piany

Instrukcje

  • Zanurz żelatynę w dużej ilości zimnej wody na 5 minut. Oczyść filet z makreli, usuwając skórę i ości, i pokrusz go w małe kawałki. Posiekaj 6 korniszonów, a pozostałe 2 pokrój na cienkie, ukośne plasterki.
  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do ubijania piany i ubij 100 ml śmietanki na prawie sztywną pianę. Wymieszaj posiekane korniszony, szalotkę i estragon z makrelą, a następnie zmieszaj łyżką z bitą śmietaną. Powoli pogrzej pozostałą śmietankę w rondlu
  • Wyciśnij dokładnie wodę z żelatyny i mieszając, rozpuść żelatynę w ciepłej, śmietankowej masie. Powoli wlej mieszankę żelatyny i śmietany do masy makrelowej. Dokładnie umyj i odtłuść końcówkę do ubijania piany.
  • Ubij białko i ¼ łyżeczki soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj łyżką pianę z białka z masa makrelową. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem (cytrynowym).
  • Przełóż mus z makreli do czterech małych miseczek lub salaterek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej 2 godziny.
  • Wyjmij mus z lodówki na 20 minut przed podaniem, by wróciła do temperatury pokojowej. Udekoruj plasterkami korniszona. Smakuje wybornie z tostami z chleba na zakwasie.
  • Czas przygotowania: 20 minut (+ 2 godziny w lodówce)
Mus z wędzonej makreli