Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Pikantne frytki wiejskie

Pikantne frytki wiejskie

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 800 g ziemniaków twardych
  • 2 małe suszone papryczki chili lub 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonych suszonych płatków papryczki chili
  • ½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżki curry w proszku

Instrukcje

  • Rozgrzej frytownicę airfryer do 180°C.
  • Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Potnij je wzdłuż na paski o szerokości 1½ cm.
  • Zamocz frytki w wodzie na minimum 30 minut. Odcedź je dokładnie i następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Zmiażdż bardzo dokładnie papryczki chili (w moździerzu) i wymieszaj je w misce z oliwą z oliwek, pieprzem i curry. Pokryj frytki tą mieszanką.
  • Przełóż frytki do kosza i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 20 minut i smaż frytki do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i będą gotowe. Co pewien czas obracaj frytki.
  • Podaj frytki na półmisku, posypując je solą. Doskonale pasują do steków.
Pikantne frytki wiejskie