Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami

Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami

Chrupiące, zielone warzywa

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 40 m

Składniki

  • 4 steki z łososia, każdy po 200 g
  • 10 g koperku, w tym kilka gałązek do udekorowania
  • 300 g białego ryżu instant
  • 1 cukinia, pokrojona na drobne plasterki
  • 200 g zielonych szparagów
  • 150 g bobu (mrożonego)
  • 150 g groszku ogrodowego (mrożonego)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • cytrynowa oliwa z oliwek

Instrukcje

  • Umieść pojemnik do gotowania na parze nr 1 na tacce ociekowej. Następnie umieść pojemnik nr 2 na pojemniku nr 1.
  • Zawieś pojemnik na ryż w pojemniku do gotowania na parze nr 2, dodaj ryż, około 450 ml wody i sól. Przykryj pokrywką.
  • Ustaw minutnik na 20 minut.
  • Napełnij pojemnik do gotowania na parze nr 3, zaczynając od warstwy plastrów cukini, a następnie dodaj szparagi, bób oraz groszek. Po 10 minutach gotowania umieść pojemnik nr 3 na pojemniku nr 2.
  • Po 20 minutach gotowania włóż steki z łososia do pojemnika nr 1.
  • Dodaj kilka gałązek koperku do pojemnika na przyprawy. Ustaw minutnik na kolejne 15 minut i ugotuj zawartość wszystkich trzech pojemników. Wyłącz parowar.
  • Steki z łososia dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podaj z ryżem oraz zielonymi warzywami ugotowanymi al dente. Na koniec skrop potrawę cytrynową oliwą z oliwek i udekoruj gałązkami koperku.
Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami