Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Stek z sarny z sosem orzechowym i granatami

Stek z sarny z sosem orzechowym i granatami

Bogaty i wyrazisty smak z ciekawym akcentem

Porcje 4 p,

Składniki

  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 100 ml soku z granatów
  • 4 steki z sarny o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 granat
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • - blacha do pieczenia wysmarowana tłuszczem
  • - robot kuchenny z końcówką tnącą

Instrukcje

  • Podsmażaj orzechy włoskie na patelni przez 2–3 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
  • Zamocuj w robocie kuchennym końcówkę tnącą, a następnie dodaj orzechy włoskie, czosnek, 2 łyżki oleju i kolendrę. Zmiksuj na gładką masę, dodając sok z granatów. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Przypraw steki solą i pieprzem (lepiej osolić je teraz niż po smażeniu, nabiorą wówczas więcej smaku). Rozgrzej masło z resztą oleju i podsmażaj steki przez 2–3 minuty, aż się zrumienią, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu.
  • Podawaj steki z sosem z orzechów włoskich i pestkami granatu.
Stek z sarny z sosem orzechowym i granatami