Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zupa szparagowa ze świeżym estragonem

Zupa szparagowa ze świeżym estragonem

Całkiem nowy smak dzięki estragonowi

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 10 m, Czas gotowania 30 m

Składniki

  • 500 g szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g masła
  • 150 ml śmietanki
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka świeżego, drobno posiekanego estragonu

Instrukcje

  • Najpierw odetnij lub odłam zdrewniałe końce szparagów. Pozostałe części grubo obierz i pokrój w plastry (czubki pozostaw w całości). Gotuj obierki i zdrewniałe końce przez 10 minut w 750 ml wody z cukrem i szczyptą soli do smaku.
  • W międzyczasie roztop masło w głębokim garnku i krótko podsmaż plasterki szparagów na dużym ogniu (niepokrojone czubki zachowaj na później), dodaj śmietankę i zmniejsz nieco ogień. Przecedź wodę z obierkami i wlej wraz z białym winem do podsmażonych kawał
  • Podziel na 4 porcje i posyp estragonem.
  • Czas przygotowania: 30 minut
Zupa szparagowa ze świeżym estragonem