Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zupa marchewkowa z kolendrą

Zupa marchewkowa z kolendrą

Gęsta i kremowa z odrobiną słodyczy

Porcje 4 p, Czas gotowania 30 m

Składniki

  • 1 pęczek marchwi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki świeżych, posiekanych listków kolendry
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki śmietany crème fraîche
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  • Umyj i pokrój marchewki.
  • Rozgrzej olej w głębokim garnku i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj marchewki, kmin oraz 1 łyżkę liści kolendry i podsmażaj na dużym ogniu przez 2 minuty, mieszając przez cały czas. Następnie dolej bulion i gotuj marchewki przez ok. 15 mi
  • Zmiksuj marchewki i bulion w blenderze na gładką masę, miksując je na najwyższych obrotach (ustawienie MAX) przez co najmniej 1 minutę. W razie potrzeby podgrzej ponownie i przypraw do smaku.
  • Podawaj z łyżką śmietany crème fraîche i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypaną listkami kolendry.
  • Czas przygotowania: 30 minut
Zupa marchewkowa z kolendrą