Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Świąteczny kujulpan

Świąteczny kujulpan

Usmaż swoje własne naleśniki!

Porcje 1 p, Czas gotowania 55 m

Składniki

  • 200 g mąki
  • 4 jaja, białka oddzielone od żółtek
  • 400 ml wody
  • 4-5 łyżek oleju
  • 150 g mięsa na steki, pokrojone w cienkie paski
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki sosu sezamowego
  • 1-2 łyżki prażonych nasion sezamu
  • 150 g piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paski
  • 150 g krewetek, sparzonych i obranych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 dymka pokrojona w krążki
  • 6 grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
  • 1 ogórek japoński, po usunięciu nasion
  • 150 g marchwi
  • 150 g zielonej papryki

Instrukcje

  • Wsyp do robota kuchennego mąkę, dodaj szczyptę soli oraz 2 żółtka i wymieszaj składniki, używając stalowego ostrza. Dodaj wodę.
  • Odstaw ciasto na chwilę, a następnie usmaż 12-16 naleśników. Jeśli chcesz, możesz odkroić ich krawędzie. Naleśniki muszą być bardzo cienkie. Do usmażenia jednego naleśnika użyj jedną łyżkę ciasta.
  • Na oddzielnej patelni podsmaż resztę żółtek (dopraw solą do smaku), a następnie białka (dopraw solą do smaku). Następnie potnij je na cienkie paski.
  • Rozgrzej w woku trochę oleju i mieszając, podsmaż na dużym ogniu mięso na steki, doprawiając je sosem sojowym i olejem sezamowym. Następnie rozgrzej w woku trochę oleju i mieszając, podsmaż na dużym ogniu kurczaka, doprawiając go do smaku nasionami sezamu, olejem sezamowym i solą. Potnij krewetki na cienkie paski i wymieszaj je z solą, cukrem i octem.
  • Na koniec, powtórz te same czynności w grzybami shitake, doprawiając je sosem sojowym i olejem sezamowym. Następnie zetrzyj w robocie kuchennym za pomocą końcówki do szatkowania ogórek, marchewkę oraz zieloną paprykę i posyp je solą. Wyciśnij wodę. Podsmaż każde z warzyw osobno w woku i dodaj kilka kropel oleju sezamowego, a następnie dopraw solą.
  • Teraz ułóż naleśniki na środku dużego talerza i otocz je różnymi rodzajami nadzienia (najlepiej na osobnych półmiskach). Każdy może wybrać dodatki do naleśników zgodnie ze swoimi preferencjami. Podawaj z sosem sojowym.
  • Całkowity czas przygotowania: 55 minut
Świąteczny kujulpan