Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Focaccia z pomidorami i rozmarynem

Focaccia z pomidorami i rozmarynem

Zapach domowego chleba, który poprawi każdy nastrój

Porcje 1 p, Czas gotowania 40 m

Składniki

  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 12–15 małych, na wpół ususzonych pomidorków
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • - wysmarowana tłuszczem blacha do pieczenia

Instrukcje

  • Zerwij listki rozmarynu i posiekaj ich połowę ostrym nożem.
  • Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyrabiania ciasta i wsyp do miski mąkę, drożdże oraz posiekany rozmaryn. Zmiksuj wszystkie składniki, dolewając przez otwór na produkty 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 250 ml letniej wody małym strumieniem. Mieszaj skł
  • Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj ją folią kuchenną. Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Uformuj ciasto na blasze do pieczenia w prostokąt o grubości 1 cm i zrób palcem dziury w jego powierzchni. Skrop pozostałą oliwą z oliwek, a w dziurach umieść pomidorki. Posyp resztą listków rozmarynu i solą morską
  • Piecz focaccię na środkowym poziomie piekarnika przez 15–20 minut, aż będzie złocista. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina na wyrośnięcie
Focaccia z pomidorami i rozmarynem