Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zielona sałata z pieczoną papryką

Zielona sałata z pieczoną papryką

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 15 m, Czas gotowania 10 m

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 sałata rzymska pokrojona w szerokie paski
  • 50 g liści rukoli

Instrukcje

  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Umieść paprykę w koszu i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 10 minut i piecz paprykę, dopóki skórka trochę się nie przypiecze.
  • Włóż paprykę do miski i przykryj ją pokrywką lub folią. Pozostaw paprykę w misce przez 10-15 minut.
  • Następnie przekrój paprykę na cztery części i usuń nasiona i skórkę. Pokrój paprykę na paski.
  • Przygotuj w misce sos, mieszając 2 łyżeczki soku z papryki, sok z cytryny, jogurt i oliwę z oliwek. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
  • Dodaj do sosu sałatę, liście rukoli i udekoruj sałatkę paskami papryki.
Zielona sałata z pieczoną papryką