Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Krokiety ziemniaczane z parmezanem

Krokiety ziemniaczane z parmezanem

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 30 m, Czas gotowania 8 m

Składniki

  • 300 g ziemniaków z dużą ilością skrobi, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 żółtko
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g okruchów chleba

Instrukcje

  • Gotuj kostki ziemniaczane w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź ziemniaki i utłucz je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę. Poczekaj na ostygnięcie purée.
  • Dodaj żółtko, ser, mąkę i szczypiorek do purée ziemniaczanego i wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Rozgrzej frytownicę wielofunkcyjną airfryer do 200°C. Wymieszaj olej i bułkę tartą. Kontynuuj mieszanie do momentu, kiedy mieszanka stanie się luźna i krucha.
  • Uformuj 12 krokietów z purée ziemniaczanego i obtocz je dokładnie w bułce tartej.
  • Umieść sześć krokietów w koszu frytownicy i wsuń kosz do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 4 minuty i smaż krokiety ziemniaczane do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor i staną się chrupiące. Następnie usmaż resztę krokietów.
Krokiety ziemniaczane z parmezanem