Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Zupa ziemniaczana z olejem truflowym

Zupa ziemniaczana z olejem truflowym

Coś na poprawienie nastroju z nutką luksusu

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 0 m, Czas gotowania 20 m

Składniki

  • 3 dymki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g ziemniaków, w małych kostkach
  • 125 ml śmietany crème fraîche
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 750 ml bulionu z kurczaka
  • 250 g grzybów (różne gatunki)
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju truflowego

Instrukcje

  • Pokrój dymki na krążki, oddzielając od siebie części białe i zielone. Rozgrzej 2 łyżki oleju w głębokim garnku i podsmaż białe części dymek. Dodaj ziemniaka, smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie dodaj śmietanę crème fraîche i tymianek. Dolej bu
  • W międzyczasie rozgrzej resztę oleju na patelni i smaż grzyby przez 5 minut, a następnie przypraw do smaku i skrop olejem truflowym.
  • Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego i przypraw do smaku.
  • Podawaj w głębokich miseczkach, z dodatkiem smażony grzybów, posypaną serem i zielonymi częściami dymek.
  • Całkowity czas przygotowania: 20 minut
Zupa ziemniaczana z olejem truflowym