Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Kulki z sera ricotta z bazylią

Kulki z sera ricotta z bazylią

Porcje 20 p, Czas przygotowania: 15 m, Czas gotowania 16 m

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko (żółtko oddzielone od białka)
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 15 g świeżej drobno posiekanej bazylii
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 3 kromki czerstwego białego chleba
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje

  • Zmieszaj w misce ser ricotta z mąką, żółtkiem, 1 łyżeczką soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj bazylię, szczypiorek, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj.
  • Podziel masę na 20 równych części i mokrymi rękoma uformuj z nich kulki. Odstaw kulki na chwilę.
  • Za pomocą robota kuchennego rozdrobnij kromki chleba na drobne okruszki i zmieszaj je z oliwą z oliwek. Wlej mieszaninę do głębokiego naczynia. Lekko ubij białko jajka w drugim głębokim naczyniu.
  • Rozgrzej urządzenie airfryer do 200°C.
  • Ostrożnie obtocz kulki z serem ricotta najpierw w białku jajka, a następnie w okruszkach chleba.
  • Włóż 10 kulek do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer. Ustaw zegar na 8 minut. Piecz kulki, dopóki nie nabiorą złocistobrązowego koloru. Pozostałe kulki upiecz w ten sam sposób.
  • Podawaj kulki z serem ricotta na półmisku.
Kulki z sera ricotta z bazylią