Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Tajskie ciasteczka rybne z sosem salsa z mango

Tajskie ciasteczka rybne z sosem salsa z mango

Porcje 4 p, Czas przygotowania: 20 m, Czas gotowania 14 m

Składniki

  • 1 dojrzałe mango
  • 1½ łyżeczki czerwonej pasty chili
  • 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 500 g filetów z białej ryby (dorsz, tilapia, panga, mintaj)
  • 1 jajko
  • 1 drobno posiekana cebula dymka
  • 50 g wiórków kokosowych

Instrukcje

  • Obierz mango i pokrój w małe kostki. Wymieszaj w misce kostki mango z ½ łyżeczki czerwonej pasty chili, 1 łyżką kolendry oraz sokiem i skórką z połowy limonki.
  • Utrzyj rybę na purée robotem kuchennym, a następnie wymieszaj z 1 jajkiem, 1 łyżeczką soli oraz pozostałą częścią skórki z limonki, czerwonej pasty chili i soku z limonki.
  • Wymieszaj z pozostałą kolendrą, cebulą dymką i dwiema łyżkami wiórków kokosowych.
  • Umieść pozostałe wiórki kokosowe na głębokim talerzu. Podziel masę rybną na 12 porcji, uformuj okrągłe ciasteczka i obtocz wiórkami kokosowymi.
  • Włóż sześć ciasteczek rybnych do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer nagrzanego do 180°C. Ustaw zegar na 7 minut i piecz ciasteczka do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor. Usmaż pozostałe ciasteczka rybne w ten sam sposób.
  • Podawaj ciasteczka rybne z sosem salsa z mango. Świetnie smakują z ryżem pandan i podsmażoną kapustą pak choi.
Tajskie ciasteczka rybne z sosem salsa z mango