500 g filetów z białej ryby (dorsz, tilapia, panga, mintaj)
1 jajko
1 drobno posiekana cebula dymka
50 g wiórków kokosowych
Instrukcje
Obierz mango i pokrój w małe kostki. Wymieszaj w misce kostki mango z ½ łyżeczki czerwonej pasty chili, 1 łyżką kolendry oraz sokiem i skórką z połowy limonki.
Utrzyj rybę na purée robotem kuchennym, a następnie wymieszaj z 1 jajkiem, 1 łyżeczką soli oraz pozostałą częścią skórki z limonki, czerwonej pasty chili i soku z limonki.
Wymieszaj z pozostałą kolendrą, cebulą dymką i dwiema łyżkami wiórków kokosowych.
Umieść pozostałe wiórki kokosowe na głębokim talerzu. Podziel masę rybną na 12 porcji, uformuj okrągłe ciasteczka i obtocz wiórkami kokosowymi.
Włóż sześć ciasteczek rybnych do kosza i wsuń go do urządzenia airfryer nagrzanego do 180°C. Ustaw zegar na 7 minut i piecz ciasteczka do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor. Usmaż pozostałe ciasteczka rybne w ten sam sposób.
Podawaj ciasteczka rybne z sosem salsa z mango. Świetnie smakują z ryżem pandan i podsmażoną kapustą pak choi.