Centrum prasowe

Zupa idealna? Zupa krem 


Zupy krem sycą na długo, pomagają przemycić warzywa i smakują także dzieciom. Dobrze przygotowywać je przez cały rok, wykorzystując świeże warzywa sezonowe oraz mrożonki. Jak w łatwy sposób przygotować aksamitną zupę krem? 

28 marca 2017

Idealna zupa krem
Kiedyś tradycyjny polski obiad musiał składać się z dwóch dań - sycącej, gorącej zupy oraz porządnej porcji drugiego dania. Obecnie niepotrzebnie coraz częściej rezygnuje się z zup. 

A przecież jest to wspaniałe danie, które pomaga zwiększyć ilość warzyw spożywanych w ciągu dnia. Ponadto zupy wspaniale sycą. Po zjedzeniu sporej miseczki, nawet czysto warzywnej zupy, nie poczujesz głodu nawet przez 2-3 godziny! - Efektu takiego nie uzyskamy popijając posiłek szklanką płynu! To zjawisko jest zarezerwowane tylko dla produktów, w których płyn połączony już jest ze stałym pokarmem, czyli dla zup, koktajli, smoothie itp. – mów dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka- Łaska.

 

Niewątpliwą zaletą zup krem, poza właściwościami sycącymi, jest także ich smak! Dzięki gładkiej i przyjemnej konsystencji często są także ulubionym daniem dzieci, co sprawia, że rodzice z powodzeniem mogą przemycić warzywa, które nie są tak bardzo lubiane przez małych smakoszy. Po za tym ogromny repertuar zup krem sprawia, że nie mogą się one szybko znudzić. - A gdy będziesz mieć już dość klasycznej pomidorowej czy brokułowej, wypróbuj zupy krem z zielonego groszku, awokado, pieczonych buraków, papryki, szparagów czy marchewki. Niemal każde warzywo nadaje się do wykorzystania w ten sposób - radzi Agata Ziemnicka- Łaska. W dodatku możesz też przyrządzać zupy owocowe, które będą miłą odmianą np. na drugie śniadanie.

 

Przyrządzenie zupy nie wydaje się skomplikowane - wystarczy odrobina tłuszczu, dobry bulion i wybrane warzywa – mrożone lub świeże. Jednak ważna jest także aksamitna konsystencja. - Nasze babcie, by przygotować zupę - krem przecierały gotową zupę przez sito. W ten sposób wyrzucały jednak bardzo cenne składniki - na sitku osadzały się twardsze fragmenty warzyw, bogate w błonnik, który wspiera nasze jelita w codziennej pracy i karmi pożyteczne bakterie w nich żyjące – opowiada dietetyczka. Ponadto, by warzywną zupę przetrzeć, trzeba była warzywa bardzo mocno rozgotować. W ten sposób (wraz z parą wodną) ulatywały kolejne cenne składniki odżywcze. Zupa owszem miała odpowiednią konsystencję, z chęcią jadły ją dzieci, jednak nie była daniem bardzo wartościowym. 

Na szczęście Tobie z pomocą przychodzi blender! - Dzięki niemu cały błonnik pozostanie w posiłku, zostanie on jednak rozdrobniony, co sprawi, że będzie on łagodny i dostępny także dla osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym – mówi dietetyczka Agata Ziemnicka- Łaska, po czym dodaje - Dobrej jakości blender z powodzeniem poradzi sobie również z warzywami ugotowanymi na półtwardo. W ten sposób zachowamy w zupie więcej witamin i składników mineralnych, co w prosty sposób przełoży się na nasze zdrowie i samopoczucie.
A dzięki dodatkowej funkcji gotowania, np. w blenderze Philips Avance HR2099 przygotowanie zupy krem jest jeszcze prostsze! Od początku do końca aksamitną zupę przygotujesz w jednym urządzeniu - bez konieczności miksowania w pojemniku, a następnie przekładania zawartości z powrotem do garnka w celu podgrzania. Blender z funkcją gotowania ma cztery wstępnie ustawione programy, które pozwalają na uzyskanie doskonałych rezultatów w 25 minut. Dodatkowo dostępny jest ręczny tryb gotowania z możliwością ustawienia czasu i temperatury na 60°C, 80°C lub 100°C. Dzbanek blendera o pojemności 2l jest wykonany z dobrej jakości szkła, które jest odporne na zarysowania i wysoką temperaturę.
Blender Avance w kuchni w trakcie pracy

Dodatkowych informacji udzielają:

Izabela Rogulska 

PR Manager

Email: izabela.rogulska@philips.com

 

Agata Blinkiewicz 

PR Specialist 

E-mail: agata.blinkiewicz@philips.com

O spółce Royal Philips

Royal Philips to lider branży technologii medycznych. Misją firmy jest poprawa stanu zdrowia ludności, którą osiąga poprzez kompleksową opiekę opartą na: zdrowym trybie życia, profilaktyce, diagnostyce, leczeniu, a także opiece domowej nad pacjentem. Philips wykorzystuje zaawansowaną technologię, dogłębne analizy kliniczne oraz spostrzeżenia konsumentów aby dostarczyć zintegrowane rozwiązania. Firma, z główną siedzibą w Holandii, jest liderem w obszarze diagnostyki obrazowej i opartego na niej leczenia, monitorowania stanu zdrowia pacjentów, informatyki medycznej, a także w dziedzinie zdrowia konsumentów i opieki domowej. 

 

Sprzedaż produktów Philips z portfolio technologii zdrowotnych, osiągnęła w 2016 roku wartość 17,4 mld euro. Firma w tym czasie zatrudniała około 71 000 pracowników, oferując swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie.


Informacje na temat firmy Philips można znaleźć na www.philips.pl/healthcare i www.philips.com/newscenter
.