Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe poranki jak kawa z przyprawami. Szczególnie przyprawy korzenne – jak cynamon, kardamon, imbir, goździki albo anyż – nadadzą Twojej kawie wyjątkowego, ciepłego aromatu, a przy okazji też i szczyptę zdrowia… Cynamon ma słodkawy smak – dzięki niemu łatwiej będzie Ci zrezygnować z cukru do kawy. Jeśli próbowałeś już domowej kawy z przyprawami, to pewnie zauważyłeś, że dosypanie ich do filiżanki daje niezbyt pożądany efekt – przyprawy sklejają się w grudki i w mało apetyczny sposób pływają po powierzchni. Tutaj dowiesz się, jak zrobić kawę z cynamonem, która wygląda i smakuje przepysznie – poznaj 3 różne przepisy:
● Miód ● Cynamon ● Kawa Czarna kawa z cynamonem i odrobiną miodu to opcja dla tych, którzy lubią kawę bez mleka. Możesz ją zrobić z kawy parzonej albo z przygotowanego w ekspresie americano: ● W filiżance wymieszaj łyżeczkę miodu ze szczyptą cynamonu. Kawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli pozostawisz tę mieszankę na 10-15 minut. ● Zaparz kawę i wlej ją do filiżanki z przyprawionym miodem. ● Dokładnie wymieszaj. Jeśli uwielbiasz smak kawy, przygotowuj ją na bazie dobrego espresso. Nowoczesny ekspres, taki jak Philips 5000 LatteGo, pozwoli zachować pełnię smaku i aromatu świeżo zmielonych ziaren kawy dzięki ceramicznemu młynkowi. Zastosowana w tym ekspresie technologia ThermoBlock zapewni temperaturę idealną do zaparzenia wyśmienitej kawy.
Potrzebne składniki:
● Mielony cynamon i kardamon ● Mleko i spieniacz do mleka ● Espresso Kardamon, daleki kuzyn imbiru, bardzo smacznie łączy się i z kawą i z cynamonem. Podobnie jak cynamon ma działanie rozgrzewające i wzmaga pobudzający efekt kawy. Przyprawy dużo lepiej rozpuszczają się w mleku niż w kawie, dlatego jeśli przygotowujesz kawę z mlekiem, wymieszaj mleko z przyprawami przed dodaniem ich do kawy. Oto przepis na kawę z cynamonem i kardamonem: ● Zrób espresso. ● Szczyptę zmielonego cynamonu i kardamonu dokładnie wymieszaj z zimnym mlekiem. ● Użyj automatycznego spieniacza w ekspresie albo ręcznego spieniacza do mleka, aby zrobić mleczną piankę. ● Wlej mleko do espresso, aby powstało cynamonowe latte – albo espresso do mleka, aby zrobić latte macchiato. W bardziej urozmaiconej wersji możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki: ● Wanilia, cynamon, anyż ● Kawa w ziarnach, młynek, zaparzacz ● Mleko Choć do przygotowania tej kawy możesz z powodzeniem użyć mielonych przypraw, w swojej najbardziej smakowitej wersji jest robiona ze świeżo zmielonych lasek cynamonu, wanilii i gwiazdek anyżu: ● Cynamon, wanilię i anyż rozkrusz lub pokrój na mniejsze części i włóż do młynka razem z ziarnami kawy. ● Zmiel wszystko na drobno. ● Przesyp do francuskiej praski lub kawiarki i zaparz odpowiednio. ● Pij ze spienionym mlekiem lub bez. ● Jeśli wolisz słodszą wersję, wanilię możesz zastąpić cukrem waniliowym. Teraz zostaje tylko wypróbować wszystkie te pomysły i sprawdzić, która wersja kawy z cynamonem przypadnie Ci do gustu najbardziej.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej