0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Wiedza o kawie ›› Stopnie palenia kawy

    Stopnie palenia kawy

    Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?

     

    Wypalanie kawy to jeden z etapów, jaki muszą przejść ziarna kawowca, aby nabrać wyjątkowego, charakterystycznego smaku, i abyśmy mogli przyrządzić z nich aromatyczny napój. W zależności od temperatury i czasu palenia, możemy uzyskać kawy jasno, średnio, mocno oraz bardzo mocno palone. Warto poznać właściwości kawy w zależności od stopnia wypalenia, aby wybrać wariant idealnie dopasowany do naszych preferencji.

    Ziarna kawowca - z plantacji do palarni

     

    Zanim ziarna kawy trafią do naszych kuchni i będziemy mogli przygotować swój ulubiony napój, muszą przebyć długą drogę i być poddane wielu procesom, które wydobędą z nich pełnię smaku i aromatu. Kawowiec to roślina mająca określone wymagania, optymalne dla niej warunki panują w tzw. pasie kawowym (ang. coffee belt) rozciągającym się między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. W zależności od dokładnej lokalizacji plantacji (rodzaju gleby, ukształtowania terenu, sposobu zbioru), ziarna maja odmienne walory smakowe. 


    Świeżo zebraną kawę poddaje się wstępnej obróbce – istnieją trzy podstawowe jej metody. Obróbkę na sucho stosuje się głównie w krajach o suchym klimacie, natomiast obróbkę na mokro – tam, gdzie panuje wysoka wilgotność. Połączniem obu sposobów jest obróbka honey, kawa przygotowana z takich ziaren jest zdecydowanie słodsza i owocowa. Kolejnym etapem jest transport – gdy ziarna dotrą już do palarni, rozpoczyna się proces wypalania kawy. Co ciekawe, ziarna kawowca przed wypaleniem mają lekko ziemisty zapach i zawierają jedynie kilkanaście związków aromatycznych, a po zakończeniu palenia – aż 700.

    Stopień palenia kawy - co oznacza?

     

    Proces palenia odbywa się w specjalnie do tego celu przeznaczonych piecach, w których temperatura dochodzi nawet do około 250°C. Stopień wypalenia kawy to jeden z najważniejszych czynników wpływających na smak gotowego naparu. Warto także mieć świadomość, iż w miarę jego zwiększania się, obniża się poziom kofeiny w kawie.

     

    Stopnie palenia kawy:

     

    • Palenie jasne – odbywa się w temperaturze 180-200°C, dzięki czemu w kawie pozostaje stosunkowo duża ilość kofeiny. Ziarna po wypaleniu mają kolor jasnobrązowy i nie są błyszczące, na ich powierzchni nie znajdziemy olejków eterycznych. Ten poziom palenia dobrze sprawdzi się w przypadku szlachetnych gatunków kaw i alternatywnych metod parzenia, np. metody przelewowej.
    • Palenie średnie – jest najpopularniejszym rodzajem palenia kawy. Ziarna są lekko brązowe, nie posiadają olejków na swej powierzchni, a zawartość kofeiny jest dla większości z nas optymalna. Proces palenia przebiega w temperaturze od 210 do 220°C. Ziarna średnio palone poleca się zwłaszcza osobom preferującym kawy czarne, bezmleczne.
    • Palenie mocne – proces przeprowadza się w temperaturze między 225 a 250°C, ziarna mają ciemnobrązową barwę, miejscami są błyszczące dzięki olejkom eterycznym. Nuty smakowe tak wypalanych ziaren są zrównoważone. Ziarna mocno palone są najczęściej wybierane do kawiarek, a także ekspresów automatycznych oraz ciśnieniowych (wiedza jak wybrać odpowiednią kawę do ekspresu, pozwoli przygotować napar pełen smaku i aromatu).
    • Palenie bardzo mocne – ziarna są bardzo ciemne, niemal czarne, duże, a na ich powierzchni pojawiają się oleiste krople. Zawartość kofeiny jest zdecydowanie najmniejsza spośród wszystkich typów palenia kawy. Do zaparzenia takiej kawy najlepiej wykorzystać ekspres.

    Znawca kawy oceniający stopień jej palenia.

    Stopień palenia kawy a smak

     

    Stopień palenia kawy wpływa nie tylko na wygląd ziaren i zawartość kofeiny, ale przede wszystkim na smak i aromat „małej czarnej”. Gdzie szukać informacji na ten temat? Stopień oraz data palenia powinny znajdować się w widocznym miejscu na opakowaniu. Mieszanki ziaren o wątpliwej jakości mogą nie posiadać takich oznaczeń – jeśli jesteśmy koneserami kawy i zależy nam na jak najlepszej klasie ziaren, unikajmy tego typu produktów.

     

    Jakie właściwości smakowe posiada kawa w zależności od stopnia wypalenia ziaren?

     

    • W kawie jasno palonej znajdziemy nuty smakowe charakterystyczne dla miejsca pochodzenia ziaren. Jest ona pozbawiona goryczki, natomiast wyraźnie wyczuwalna jest kwasowatość. Jej smak jest delikatny, orzeźwiający – z wyczuwalnymi nutami cytrusowymi.
    • Kawa średnio palona ma nieco bardziej zrównoważony smak, ale w dalszym ciągu w napoju można wyczuć naturalne nuty. Kawa o średnim stopniu wypalenia posiada lekki orzechowy, czekoladowy smak i aromat. Idealnie zachowany jest balans pomiędzy goryczką a kwasowatością. 
    • Średnie palenie kawy sprawia, że „mała czarna” ma wyraźny kakaowy, karmelowy smak i dymny zapach. Całkowicie traci ona swój owocowy, kwaśnawy charakter, wyczuwalna jest natomiast delikatna, przyjemna goryczka.
    • Kawy bardzo mocno palone są wyraziste, dominuje w nich posmak gorzkiej czekolady. Niektórzy uważają, że są idealne do przygotowania espresso – oferują bowiem mocne kawowe doznania, ale mają niewielki efekt pobudzający.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.