Czas czytania: 5 min
Wypalanie kawy to jeden z etapów, jaki muszą przejść ziarna kawowca, aby nabrać wyjątkowego, charakterystycznego smaku, i abyśmy mogli przyrządzić z nich aromatyczny napój. W zależności od temperatury i czasu palenia, możemy uzyskać kawy jasno, średnio, mocno oraz bardzo mocno palone. Warto poznać właściwości kawy w zależności od stopnia wypalenia, aby wybrać wariant idealnie dopasowany do naszych preferencji.
Zanim ziarna kawy trafią do naszych kuchni i będziemy mogli przygotować swój ulubiony napój, muszą przebyć długą drogę i być poddane wielu procesom, które wydobędą z nich pełnię smaku i aromatu. Kawowiec to roślina mająca określone wymagania, optymalne dla niej warunki panują w tzw. pasie kawowym (ang. coffee belt) rozciągającym się między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. W zależności od dokładnej lokalizacji plantacji (rodzaju gleby, ukształtowania terenu, sposobu zbioru), ziarna maja odmienne walory smakowe.
Świeżo zebraną kawę poddaje się wstępnej obróbce – istnieją trzy podstawowe jej metody. Obróbkę na sucho stosuje się głównie w krajach o suchym klimacie, natomiast obróbkę na mokro – tam, gdzie panuje wysoka wilgotność. Połączniem obu sposobów jest obróbka honey, kawa przygotowana z takich ziaren jest zdecydowanie słodsza i owocowa. Kolejnym etapem jest transport – gdy ziarna dotrą już do palarni, rozpoczyna się proces wypalania kawy. Co ciekawe, ziarna kawowca przed wypaleniem mają lekko ziemisty zapach i zawierają jedynie kilkanaście związków aromatycznych, a po zakończeniu palenia – aż 700.
Proces palenia odbywa się w specjalnie do tego celu przeznaczonych piecach, w których temperatura dochodzi nawet do około 250°C. Stopień wypalenia kawy to jeden z najważniejszych czynników wpływających na smak gotowego naparu. Warto także mieć świadomość, iż w miarę jego zwiększania się, obniża się poziom kofeiny w kawie. Stopnie palenia kawy:
Stopień palenia kawy wpływa nie tylko na wygląd ziaren i zawartość kofeiny, ale przede wszystkim na smak i aromat „małej czarnej”. Gdzie szukać informacji na ten temat? Stopień oraz data palenia powinny znajdować się w widocznym miejscu na opakowaniu. Mieszanki ziaren o wątpliwej jakości mogą nie posiadać takich oznaczeń – jeśli jesteśmy koneserami kawy i zależy nam na jak najlepszej klasie ziaren, unikajmy tego typu produktów. Jakie właściwości smakowe posiada kawa w zależności od stopnia wypalenia ziaren?
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej
Kawa cold brew – czym jest i jak ją przygotować?
Zobacz więcej
Jak spienić mleko roślinne?
Zobacz więcej