Czas czytania: 5 min
Sprzęt do parzenia jest istotny, ale wymaga też odpowiedniej kawy. Jaką wybrać do ekspresu ciśnieniowego Philips, żeby cieszyć się najlepszym smakiem i aromatem? Sprawdź nasze wskazówki dotyczące między innymi świeżości kawy, stopnia palenia ziaren, ich rodzaju, czy grubości mielenia.
Kawa świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem ma najpełniejszy smak i aromat. Ekspresy automatyczne Philips i Saeco wyposażone są we wbudowane młynki do kawy, więc przeznaczone są do mielenia, a następnie parzenia kawy ziarnistej. To najlepszy wybór nawet w przypadku urządzeń, które dają też możliwość używania kawy mielonej albo w ogóle nie mielą ziaren, jak w przypadku ekspresów kolbowych lub większości ekspresów przelewowych. Jeśli korzystasz z takiego sprzętu, dobrym rozwiązaniem będzie osobny młynek do kawy, w którym zmielisz jej tyle, ile potrzeba, bezpośrednio przez zaparzeniem napoju.
Bez względu na to, który ze sposobów parzenia kawy wybierzesz, ziarna powinny być świeże. Liczy się przy tym czas, jaki upłynął od daty palenia, podawanej na opakowaniach dobrych kaw. Paradoksalnie zbyt świeża kawa także nie będzie jednak dobra, bo zawiera za dużo dwutlenku węglu i będzie się nadmiernie pienić. Minimum to zwykle około 4 dni od daty palenia. Maksymalny aromat ziarna osiągają z kolei w drugim tygodniu, najczęściej po około 8-10 dniach. Za świeżą należy zaś uznać kawę do mniej więcej 3 miesięcy po paleniu. Starsze ziarna stopniowo tracą smak i aromat. By zachowały je jak najdłużej, warto też wiedzieć, jak przechowywać kawę.
Kawa świeżo zmielona tuż przed zaparzeniem ma najpełniejszy smak i aromat.
Ziarna kawy mogą się różnić stopniem palenia. Ogólnie, im jest on większy, tym kawa zawiera mniej kofeiny, ma subtelniejszy smak i więcej aromatu. Dobra kawa jest jednak palona krótko, a następnie szybko chłodzona.
Do ekspresów ciśnieniowych najbezpieczniejszym i często najlepszym wyborem będą ziarna średnio palone. W przypadku mocniej wyprażonej kawy napój może być zbyt słaby, chyba że wybierzesz mieszankę z większą zawartością ziaren bogatszych w kofeinę. W ekspresie przelewowych można stosować ziarna o każdym stopniu wypalenia w zależności od preferencji.
Wybór odmiany ziaren zależy głównie od tego, jaka kawa bardziej Ci smakuje i jakiej mocy oczekujesz. Większość kaw to jednak blendy, czyli mieszanki obu odmian ziaren, co pozwala dobrać Ci kawę o takiej mocy i aromacie, jaką lubisz. Jeśli uznasz, że wolisz smak Arabicy, ale kawa wyłącznie z ziaren tej odmiany jest zbyt słaba, spróbuj mieszanki z domieszką od 10% do maksymalnie 30% Robusty.
Na wybór ziaren może też wpływać rodzaj kaw, jaki chcesz przyrządzać najczęściej. W przypadku espresso im więcej będzie Arabicy (aż do 100% włącznie), tym łagodniejszy będzie smak kawy i głębszy jej aromat. Z drugiej strony domieszka Robusty daje większą Cremę, czy piankę oraz wyrazisty smak. Zakres możliwości jest więc bardzo szeroki i zależy od Twoich możliwości. Przy kawach z mlekiem dla większości kawoszy najlepsze są jednak zbilansowane mieszanki. Przy samej Arabice napój może dla wielu być zbyt słaby, z kolei czysta Robusta lub przewaga tych ziaren sprawi, że kawa będzie mocno kontrastowała ze smakiem ciepłego mleka. Gorzej sprawdzą się też jasna palone ziarna, które nie tworzą ciekawego smaku w połączeniu z mlekiem.
Za grubo mielone ziarno skutkuje rozwodnionym napojem, z kolei zbyt drobne mielenie sprawia, że kawa jest za gorzka i ostra w smaku. Ogólnie, im krócej kawa ma kontakt z wodą podczas parzenia, tym drobniej powinna być mielona.
W przypadku ekspresów ciśnieniowych zwykle należy mielić ziarna drobno, by otrzymane drobinki były nieco mniejsze niż kryształy cukru. Z kolei w ekspresach przelewowych można zastosować trochę grubsze mielenie. Dobre ekspresy automatyczne potrafią same dobrać stopień mielenia do danego napoju. Wyposażone są też jednak w regulację młynka, co pozwala poeksperymentować i sprawdzić, jakie ustawienia są dla Ciebie najlepsze.
Na koniec warto zaznaczyć, jakiej kawy nie należy stosować do ekspresu ciśnieniowego. Jasno palone ziarna mogą dać mocno kwaśny i bardziej płaski smak, bo niższa temperatura wody w ekspresie nie pozwala wydobyć zawartych w nich aromatów i olejków.
Z kolei kawy sztucznie aromatyzowane mają zbyt tłuste i oleiste ziarna, które z czasem mogą nawet uszkodzić młynek w ekspresie. Nawet jeśli urządzenie daje możliwość używania kawy już mielonej, nie należy też wsypywać do niego kawy rozpuszczalnej, która zatyka system parzenia w ekspresie.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej