0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Parzenie kawy: Wszystko, co musisz wiedzieć

    Czas czytania: 6 min

    Turecka ambrozja – tak czasem nazywano kawę niedługo po tym, kiedy napój ten rozpowszechnił się w Polsce w XVIII wieku. Mocna kawa z tłustą śmietanką szybko stała się popularnym napojem, a dziś wypijanie filiżanki gorącej kawy to dla wielu osób ulubiony początek dnia i poranny rytuał. Ale dobre zaparzanie kawy to sztuka, która wymaga wzięcia pod uwagę wielu różnych czynników, takich jak sposób, temperatura oraz czas parzenia, czy nawet grubość mielenia ziaren. Poznaj najpopularniejsze sposoby parzenia kawy i ciesz się smakiem i aromatem tego wyjątkowego napoju.

    Parzenie kawy w kawiarce


    Kawiarka lub moka, bo tak też jest często nazywana, przypomina mały czajniczek, który można postawić na kuchence. Składa się z trzech elementów: dolnego, w którym podgrzewana jest woda, górnego — tutaj trafia zaparzona kawa, oraz środkowego, czyli sitka z kawą. Parzenie kawy w kawiarce jest dość proste. Na początku należy wsypać kawę do sitka, pamiętając o dwóch ważnych kwestiach:

     

    1. Nigdy nie ubijaj kawy, wystarczy wyrównać jej powierzchnię, lub delikatnie postukać kawiarką o blat.

    2. Zgarnij kawę z krawędzi, aby nie powodowała nieszczelności podczas parzenia. Następnie wypełnij dolną część wodą i połącz wszystkie elementy kawiarki.

     

    Ten sposób parzenia kawy działa na tej samej zasadzie co ekspres ciśnieniowy: gorąca woda jest przesączana przez kawę pod ciśnieniem, nabierając walorów nadanych przez średnio zmielone ziarna. Kiedy górna część wypełni się kawą, zdejmij kawiarkę z kuchenki i delektuj się doskonałym smakiem. 

    Metody parzenia kawy: ekspres automatyczny


    Automatyczny ekspres do kawy jest najmniej pracochłonnym ze wszystkich sposobów na dobrą kawę. Korzystanie z takiego urządzenia ogranicza się przeważnie do wciśnięcia przycisku, a resztą zajmuje się nowoczesna technologia. W zależności od modelu, do wyboru masz kilka, a nawet kilkanaście rodzajów kawy.

     

    Prawdziwym koneserom kawy spodoba się zaprojektowany we Włoszech ekspres Saeco Xelsis. Jeśli zależy Ci na tym, by Twoja kawa była najwyższej jakości, Saeco Xelsis jest dla Ciebie: wyposażony w szczelny pojemnik pozwala odpowiednio przechowywać ziarna kawy, zachowując ich aromat, a ceramiczny młynek wydobędzie z ziaren najlepsze smaki. Dzięki zaawansowanej technologii urządzenie nie tylko odpowiednio dobiera grubość mielenia ziaren i parametry zaparzania kawy, ale pozwala również spersonalizować parzenie – łatwo, intuicyjnie możesz przygotować kawę, o jakiej marzysz.

    Poznaj najpopularniejsze sposoby parzenia kawy

    Parzenie kawy w ekspresie kolbowym


    W tym przypadku musisz samodzielnie odmierzyć ilość zmielonych ziaren. Zaparzanie kawy nie powinno trwać ani za długo, ani za krótko, jednak długość parzenia espresso jest zazwyczaj zapisana w ustawieniach ekspresu. Równie ważna jest temperatura parzenia kawy, lecz podobnie jak w przypadku czasu zaparzania, ekspresy same kontrolują ten parametr.

     

    Być może najtrudniejszym etapem jest dodawanie mleka, które uprzednio musisz podgrzać oraz spienić. Choć parzenie kawy to sztuka, która wymaga doświadczenia, każda kolejna filiżanka rozwija Twoje umiejętności domowego baristy, dlatego nie przejmuj się, jeśli pierwsze efekty nie będą zbyt imponujące. Stopień spienienia mleka może być różny i zależy od tego, czy przygotowujesz cappuccino, latte, czy może flat white lub też inny rodzaj kawy.

    Sposób parzenia kawy: ekspres przelewowy


    To świetny wybór, aby szybko zaparzyć więcej porcji kawy. Jak sama nazwa wskazuje, woda jest przelewana przez zmieloną kawę i trafia do znajdującego się pod spodem dzbanka. Przygotowując kawę w takim urządzeniu pamiętaj, że zastosowane proporcje znacząco wpłyną na jakość naparu. Zastanów się, ile kaw chcesz zaparzyć, a następnie pomnóż przez tę liczbę ilość kawy i wody potrzebną na jedną porcję. Czas parzenia kawy w ekspresie przelewowym jest określony przez urządzenie.

    Polecany ekspres

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy

    System LatteGo, Kolor: Srebrny, Intuicyjny panel sterowania, Ekran dotykowy

    Alternatywne sposoby parzenia kawy

     

    Alternatywne metody parzenia kawy to po prostu takie, które nie wymagają ekspresu. Najbardziej popularną z nich jest drip. Kawa z dripa to nic innego jak kawa przelewowa, jednak w uproszczonej formie. Parzenie kawy umożliwia filtr w kształcie stożka umieszczany w specjalnym koszyczku. Następnie znajdującą się w nim kawę stopniowo polewaj wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Warto wcześniej przepłukać filtr gorącą wodą, co poprawi walory smakowe kawy oraz ogrzeje cały zestaw, zapewniając stabilność temperaturową.

     

    Jeśli nie masz pod ręką dripa ani innego gęstego sitka, możesz użyć papierowego filtra do kawy. Wsyp zmieloną kawę do filtra i zwiąż go nitką – powstanie coś przypominającego woreczek z herbatą. Czas parzenia kawy w ten sposób powinien wynosić około czterech minut.

     

    Metod parzenia kawy jest wiele – możesz wypróbować kilka i zdecydować, która z nich odpowiada Ci najbardziej. Automatyczne ekspresy pozwalają łatwo przygotować różne rodzaje kawy, ale dobre cappuccino albo pyszną kawę mrożoną możesz także zrobić samodzielnie.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.