0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czy wiesz,  

    że...

    Palone ziarna — ciemno palone zawierają mniej kofeiny

    Ciemno palone ziarna zawierają mniej kofeiny

     

    Im dłużej ziarno jest palone (i im jest ciemniejsze), tym więcej kofeiny wyparowuje.

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

    Istnieje ponad 50 gatunków kawy

    Ponad 50 gatunków

     

    Choć istnieje ponad 50 gatunków kawy, to tylko 2 z nich – Arabica i Robusta – są wykorzystywane do produkcji na rynek konsumencki. Popularniejszym z obu gatunków jest Arabica — 70% osób sięga po nią chętniej niż po kawę z gatunku Robusta.

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    Although there are over 50 species of coffee, only 2 – Arabica and Robusta – are used in commercial coffee production. Arabica is the most popular. 70% prefer it to Robusta.
    Although there are over 50 species of coffee, only 2 – Arabica and Robusta – are used in commercial coffee production. Arabica is the most popular. 70% prefer it to Robusta.

    Wiśnie kawowca

    Kawę pozyskuje się z tzw. wiśni

     

    Ziarna kawy są w rzeczywistości nasionami znajdującymi się wewnątrz owoców („wiśni”) kawowca.

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

    Kawa została odkryta przez kozy

    Kawa została odkryta przez kozy

     

    Według pewnej afrykańskiej legendy żyjący w dziewiątym wieku etiopski pasterz Kaldi zauważył, że jego kozy „tańczą” po zjedzeniu owoców drzewa kawowego.

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

    Kawa może posłużyć jako paliwo do samochodu

    Kawa może posłużyć jako paliwo do samochodu

     

     

    Pochodzące z recyklingu zużyte ziarna kawy mogą zostać przerobione na czyste i tanie biopaliwo. Jednakże,nie jest to jeszcze rozwiązanie na skalę komercyjną — nie proponujemy więc, by natychmiast zaczynać zbierać zużyte ziarna kawy!

    Na świecie co sekundę wypijanych jest 29 000 filiżanek kawy

    900 miliardów filiżanek

     

    Przybliżona liczba filiżanek kawy wypijanych rocznie na całym świecie. To prawie 2,5 miliarda filiżanek każdego dnia i 29 000 filiżanek na sekundę!

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

    Ziarna kawy mają 800 cech smakowych

    Więcej smaku niż wino

     

    Ziarna kawy charakteryzują się imponującą liczbą 800 cech smakowych odróżnianych przez nasze zmysły. W porównaniu z nimi wino wypada skromnie — ma ich „tylko” 400. Wydobycie jak największej ich liczby z surowych, zielonych ziaren jest możliwe dzięki różnym metodom palenia. Poszukiwanie ulubionego gatunku kawy przypomina nieco degustację win.

    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.
    The longer a bean is roasted – and the darker it becomes – the more caffeine evaporates.

    Kawa

    — terminologia

    Arabica
    Ziarna odmiany Arabica

    Najpopularniejsza na świecie odmiana kawy. Rośnie na terenie Ameryki Środkowej i Południowej, na zachodnim wybrzeżu Afryki i na wybranych obszarach Azji. Do uprawy odmiany Arabica konieczne są określone warunki glebowe, duża wysokość (600-2000 metrów nad poziomem morza) i właściwa równowaga ciepła i wilgotności.

    Barista
    Barista przygotowujący kawę

    Pojęcie odnosi się do osoby, która ukończyła specjalne szkolenie z zakresu przygotowywania i serwowania różnych rodzajów kawy. Słowo pochodzi z języka włoskiego i oznacza barmana.

    Bird-Friendly (Przyjazna dla ptaków)

    Certyfikat potwierdzający, że kawa była uprawiana na zacienionym obszarze, pod koronami lasu deszczowego. Taka uprawa chroni lasy deszczowe przed wycinaniem pod uprawę krzewów — krzewy uprawiane w taki sposób stanowią schronienie dla bardzo nielicznych gatunków ptaków.

    Bukiet
    Bukiet

    Zapach, aromat, woń i posmak towarzyszące świeżo zaparzonej kawie.

    Cherry
    Cherry

    Dojrzały owoc kawowca. Nasiona kawowca po wydobyciu ich z owocu stają się zielonymi ziarnami kawy.

    Bezkofeinowa
    Bezkofeinowa

    Kawę, z której usunięto co najmniej 97% naturalnie występującej w niej kofeiny, określa się mianem kawybezkofeinowej. Łagodny stymulant jest wydobywany z zielonych (niepalonych) ziaren kawy. Choć istnieje kilka różnych metod pozwalających uzyskać taki rodzaj kawy, to wszystkie z nich wykorzystują wodę.

    Parzenie kawy przelewowej
    Parzenie kawy przelewowej

    Metoda parzenia, w której kawa mielona jest zalewana gorąca wodą wewnątrz filtra. Następnie zaparzona kawa spływa za sprawą grawitacji przez filtr do dzbanka lub filiżanki.

    Proces suszenia
    Proces suszenia

    Metoda używana do suszenia owoców kawowca poprzez wystawienie ich na słońce lub użycie suszarki mechanicznej. Następnie należy wyjąć ziarno z jego twardej, pomarszczonej łupiny (ręcznie lub mechanicznie).

    Wydobycie
    Wydobycie

    Określa, ile kawy zostaje wydobyte przez wodę podczas parzenia. Na optymalne wydobycie wpływa szereg czynników, m.in. czas parzenia, temperatura i stopień zmielenia kawy. Kawa określana jako wydobyta w niewystarczającym stopniu może mieć kwaśny posmak, podczas gdy kawa, w której miało miejsce nadmierne wydobycie, może mieć posmak gorzki.

    Fair Trade (Etyka biznesu)

    Certyfikat Fair Trade stanowi element ruchu społecznego mającego na celu podnoszenie dochodu i standardów życia drobnych rolników na całym świecie, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Ruch ma również na celu promowanie równowagi ekologicznej i ochrony środowiska.

    Mocha
    Ziarna kawy mocha

    Mocha to wysokiej jakości ziarna z występującego w Jemenie drzewa kawy Arabica. Nazwa pochodzi od portowego miasta Mocha, które od XV do XIX wieku było dobrze prosperującym eksporterem kawy. Nie należy mylić nazwy odmiany ze znaną pod tą samą nazwą kawą o smaku czekoladowym.

    Organiczne
    Organiczne ziarna kawy

    Certyfikat produktu organicznego gwarantuje, że kawa nie została wystawiona na działanie herbicydów, pestycydów, środków owadobójczych ani produkowanych na rynek komercyjny sztucznych nawozów.

    Pannarello
    Panarello

    Dozownik pary używany do spieniania mleka.

    Caracoli, ziarno groszkowe, ziarno perłowe
    Caracoli, ziarno groszkowe, ziarno perłowe

    Owoce kawowca mają zwykle po dwa ziarna. Od czasu do czasu na krzewie kawowca można jednak znaleźć owoc z jednym ziarnem, zwanym właśnie Caracoli, ziarnem groszkowym lub ziarnem perłowym. Ziarna te, znane ze swego doskonałego, intensywnego aromatu, są często oddzielane od reszty plonów i sprzedawane po wyższej cenie.

    Kolba, portafilter
    Kolba, portafilter

    Element ekspresu do kawy wyposażony w koszyczek filtra, przytrzymujący ziarna kawy podczas parzenia.

    Rozcieranie na miazgę
    Rozcieranie na miazgę

    Usuwanie miąższu i zewnętrznej skórki owoców kawowca w celu uzyskania dostępu do ziaren kawy w procesie przygotowania na mokro; ma miejsce bezpośrednio po zakończeniu zbioru owoców kawowca.

    Rainforest Alliance

    Międzynarodowa organizacja non-profit, której działania koncentrują się na utrzymywaniu bioróżnorodności i umożliwianiu utrzymania przedsiębiorstw i pracowników w warunkach równowagi ekologicznej. Kawa z pieczęcią tej organizacji pochodzi z gospodarstw i lasów objętych pieczą organizacji Rainforest Alliance lub zawiera składniki z nich pozyskiwane. O kawie takiej mówi się także, że jest uprawiana w zacienieniu, co wspiera życie fauny, w przeciwieństwie do kawy, której uprawa wymaga wycinania lasów.

    Robusta
    Ziarna odmiany Robusta

    Odmiana kawy pozyskiwanej z rośliny znanej jako kawa kongijska. Rośnie głównie na obszarach tropikalnych w Afryce i południowo-wschodniej Azji. Optymalne warunki wzrostu tej rośliny to wysokość 650 metrów nad poziomem morza i temperatura od 24º do 29ºC.

    Ubijak, tamper
    Ubijak, tamper

    Nieduże urządzenie przypominające tłuczek służące do ubijania zmielonej kawy w kolbie ekspresu. Jego użycie daje gwarancję równomiernego przepływu gorącej wody przez kawę, co z kolei przełoży się na optymalne wydobycie aromatu.

    Kawa po turecku
    Kawa po turecku

    Metoda parzenia kawy bez użycia filtra pozwalająca uzyskać mocny, aromatyczny napar. Drobno mieloną kawę gotuje się w naczyniu określanym mianem „cezve” wypełnionym wodą, zwykle z dodatkiem cukru. Następnie kawę przelewa się do niewielkich filiżanek. Przed rozpoczęciem picia czeka się, aż fusy osiądą na dnie.

    Metoda mokra, proces wytwarzania na mokro
    Metoda mokra, proces wytwarzania na mokro

    Metoda używana do rozdzielania ziaren od miazgi z użyciem specjalnym maszyn rozcierających owoce kawowca na miazgę. Aby ułatwić wydobycie, owoce kawowca są najpierw namaczane w wodzie. Ziarna są następnie suszone w słońcu lub na mechanicznych suszarkach.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.