Czas czytania: 6 min
Blog o kawie ›› Wiedza o kawie ›› Po czym poznać, że kawa jest dobrze zaparzona?
Po czym poznać, że kawa jest dobrze zaparzona?
Jak się okazuje, przygotowanie idealnej kawy, wcale nie jest takie proste. Na ostateczny smak kawy wpływa bardzo dużo różnych czynników: od jakości użytych ziaren, przez temperaturę wody aż po sposób zmielenia ziaren. Po czym można poznać, że kawa jest dobrze zaparzona? Jak dobrze zaparzyć kawę? Wszystkiego dowiecie się z naszego artykułu.
Często zdarza się tak, że różnica w smaku kawy wypitej w kawiarni i tej zaparzonej samodzielnie w domu, jest ogromna. Co zrobić, żeby zatrzeć te różnice? Należy zadbać o detale, które mają ogromny wpływ na ostateczny smak kawy. Jak dobrze zaparzyć kawę? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Przygotowania do parzenia idealnej kawy rozpoczynają się już na etapie wyboru ziaren kawy w sklepie. Nie należy kupować pierwszej paczki z kawą, która wpadnie nam w oko na sklepowej półce. Warto poświęcić chwilę na zakupy i dokładnie przestudiować etykiety poszczególnych produktów. Dobrze jest sprawdzić kraj pochodzenia ziaren, datę ich wypalenia i metodę obróbki. Można również sprawdzić profil smakowy.
Droga do idealnego naparu może chwilę potrwać. Żeby taki uzyskać, należy (najlepiej metodą prób i błędów) sprawdzić, jaka gramatura zmielonej kawy jest potrzebna, do przygotowania naparu o pożądanej intensywności. Próby można rozpocząć od użycia 6-7 mg kawy na 100 ml napoju.
Kawa zalana wrzątkiem będzie gorzka i cierpka w smaku. Idealna temperatura parzenia kawy to 92-96 stopni. Jak uzyskać taką temperaturę wody bez czajnika ze specjalną regulacją? Wystarczy zagotować wodę i odczekać ok. pół minuty, a następnie zalać kawę.
Kawa, w zdecydowanej większości składa się z wody, dlatego należy zadbać o to, by woda używana do przygotowywania kawy, była wysokiej jakości. Do parzenia kawy najlepiej używać wody przefiltrowanej, która będzie miała lepszy smak niż woda prosto z kranu.
Kawę najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu. Takie opakowanie powinno mieć specjalne, silikonowe zapięcie, które uchroni ziarna przed utratą walorów smakowych i zapachowych. Nie ma konieczności trzymania ziaren w lodówce – takie działanie nie wpływa na starzenie się ziaren.
Jeśli w zaparzonej kawie jest mocno wyczuwalny, kwaśny smak najczęściej oznacza to, że kawa nie została dostatecznie mocno zaparzona. Co zrobić, by taka sytuacja się nie powtórzyła? Jeśli kawa jest zbyt kwaśna można: • zwiększyć temperaturę wody, • zwiększyć stopień zmielenia ziaren, • wydłużyć czas parzenia kawy, • zmniejszyć ilość kawy użytej do przygotowania napoju. Trzeba przy tym pamiętać, że na kwaśność kawy może mieć wpływ również jakość użytej wody. Jeśli woda ma w składzie dużo minerałów, może w znacznym stopniu przyczyniać się do kwaśnego smaku kawy.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej