Przechowywanie kawy w szczelnym opakowaniu to podstawowa zasada, dzięki której kawa na dłużej pozostanie świeża i pełna aromatu. Ale wokół sposobów przechowywania kawy istnieje wiele różnych przekonań – nie zawsze prawdziwych. Czy kawa w lodówce rzeczywiście dłużej zachowuje swój aromat? Czy kawę należy zamrażać? Kiedy kawa traci przydatność do spożycia? Poznaj odpowiedzi na te pytania i dowiedz się, jak przechowywać kawę ziarnistą i mieloną.
● Trzymanie kawy w lodówce. Kawa łatwo przejmuje zapachy – trzymana razem z wędlinami i innym jedzeniem o intensywnym zapachu, bardzo łatwo przejmie te aromaty. Przejmie również wilgoć z lodówki, co wpłynie negatywnie na smak kawy ● Trzymanie kawy w przezroczystym pojemniku. Światło i ciepło są dla kawy równie szkodliwe, jak wilgoć ● Nieszczelne opakowanie. Kawa zaczyna tracić świeżość natychmiast po uprażeniu ziaren. Przechowywana w niedomkniętej oryginalnej torebce albo nieszczelnym pudełku, szybko zwietrzeje. ● Zamrażanie kawy. Podczas rozmrażania żywności uwalnia się duża ilość wody – niestety kawa wchłonie część tej wilgoci, co obniży jej jakość. Co zrobić z kawą, która zwietrzała lub straciła smak? Najlepiej wyrzucić ją do kosza na odpadki organiczne. Ma to dodatkowy plus: ponieważ kawa pochłania zapachy, pomoże zapobiec przykrym zapachom z kosza na śmieci.
Jeśli kiedykolwiek kawa z Twojego ekspresu smakowała niezbyt dobrze lub była pozbawiona głębi, jedną z przyczyn mogło być jej niewłaściwe przechowywanie:
Dobrym rozwiązaniem jest próżniowy pojemnik do przechowywania kawy ze specjalnym silnikiem albo pompką do odsysania powietrza. Ale nawet najlepiej przechowywana kawa będzie powoli tracić głębię smaku. Lepiej jest kupować mniejszą ilość – taką, którą jesteś w stanie zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch. Termin przydatności do spożycia kawy w oryginalnym, fabrycznie zamkniętym opakowaniu to zwykle 2 lata.
Kawa mielona szybciej niż ziarnista traci smak i aromat, dlatego tak ważne jest, aby przechowywać ją w szczelnym, ciemnym lub nieprzezroczystym opakowaniu i pokojowej temperaturze. Najlepszym miejscem będzie sucha szafka kuchenna, która nie jest narażona na nagrzewanie przez intensywne światło lub na przykład z powodu bliskości kaloryfera.
Podstawowe zasady przechowywania kawy ziarnistej to: 1. Szczelny pojemnik 2. Ciemne i suche miejsce 3. Pokojowa temperatura Wiesz już jak przechowywać kawę w ziarnach oraz jak zachować świeżość kawy mielonej na dłużej. Stosując tych kilka zasad, możesz mieć pewność, że filiżanka Twojej porannej kawy będzie czystą przyjemnością.
Aby jak najdłużej zachować pełnię smaku i aromatu kawy, warto kupować kawę w ziarnach i mielić je bezpośrednio przed zaparzeniem. Automatyczny ekspres do kawy, taki jak Philips 5000 LatteGo, ma nie tylko wbudowany młynek, dzięki któremu zmielenie kawy jest łatwe i zajmuje tylko chwilę, ale jest też wyposażony w szczelny pojemnik ze specjalną uszczelką Aroma, który zachowuje świeżość ziaren. Dodatkowo szczelny pojemnik ogranicza głośność, z jaką pracuje młynek.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej