Kawa to zasadniczo ziarna znajdujące się wewnątrz jadalnych owoców kawowca. Zielone ziarna są przed zmieleniem i zaparzeniem palone w różnym stopniu w celu uzyskania pożądanego aromatu.
Kawa to zasadniczo ziarna znajdujące się wewnątrz jadalnych owoców kawowca. Zielone ziarna są przed zmieleniem i zaparzeniem palone w różnym stopniu w celu uzyskania pożądanego aromatu.
Istnieją dwie odmiany ziaren kawy: Arabica i Robusta. Arabica cieszy się największa popularnością i ma subtelny aromat; Robusta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny. Większość gatunków kawy zawiera mieszankę obu rodzajów ziaren.
Dojrzałe, czerwone owoce kawowca są zbierane ręcznie. Następnie z owoców wydobywane są ziarna, które są później suszone. Niedojrzałe owoce pozostawiane są na krzewach, aby tam dojrzały.
Aby uzyskać pożądany smak i podkreślić określone cechy aromatu, zielone ziarna kawy są palone — mocniej lub delikatniej. Istnieją trzy główne poziomy palenia: na jasny brąz, na średni brąz i na ciemny brąz. Im ciemniejsze są ziarna kawy po paleniu, tym mniej zawierają kofeiny.
Smak charakterystyczny i wyrazisty lub jednostajny i delikatniejszy można uzyskać, łącząc ze sobą różne rodzaje ziaren kawy i paląc je w różnym stopniu. To sztuka, która wymaga doskonałego zmysłu powonienia i wyrafinowanego smaku, które pozwalają wyczuć subtelności aromatu. Ziarna są łączone według cech pierwotnych oraz uzyskanych podczas palenia, takich jak kakaowy posmak, aromat kwiatowy, bogate nuty i czysta kwasowość.
Idealnie przygotowana kawa łączy w sobie bardzo wiele elementów: stopień mielenia, temperaturę, czas wydobycia, stosunek ilości wody do kawy. Nasze automatyczne ekspresy do kawy dopilnują za Ciebie, by sporządzony za naciśnięciem przycisku napój był idealny pod każdym względem. Nasze ręczne ekspresy do kawy pozwolą Ci z kolei odkryć w sobie baristę.
Espresso ma własną warstwę pianki. Do pozostałych rodzajów kawy można dodać zagrzane i ubite w piankę mleko — w dowolnej ilości! Warto użyć do tego celu pełnego mleka, ponieważ zapewni ono najlepszy smak i strukturę. Należy pamiętać, aby zawsze sięgać w tym celu po mleko prosto z lodówki.
Kawa to zasadniczo ziarna znajdujące się wewnątrz jadalnych owoców kawowca. Zielone ziarna są przed zmieleniem i zaparzeniem palone w różnym stopniu w celu uzyskania pożądanego aromatu.
Kawowce uprawia się w strefach międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej. Kawowce mają optymalne warunki wzrostu na dużych wysokościach i w chłodniejszych obszarach, w których panuje klimat wilgotny.
Istnieją dwie odmiany ziaren kawy: Arabica i Robusta. Arabica cieszy się największa popularnością i ma subtelny aromat; Robusta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny. Większość gatunków kawy zawiera mieszankę obu rodzajów ziaren.
Dojrzałe, czerwone owoce kawowca są zbierane ręcznie. Następnie z owoców wydobywane są ziarna, które są później suszone. Niedojrzałe owoce pozostawiane są na krzewach, aby tam dojrzały.
Aby uzyskać pożądany smak i podkreślić określone cechy aromatu, zielone ziarna kawy są palone — mocniej lub delikatniej. Istnieją trzy główne poziomy palenia: na jasny brąz, na średni brąz i na ciemny brąz. Im ciemniejsze są ziarna kawy po paleniu, tym mniej zawierają kofeiny.
Smak charakterystyczny i wyrazisty lub jednostajny i delikatniejszy można uzyskać, łącząc ze sobą różne rodzaje ziaren kawy i paląc je w różnym stopniu. To sztuka, która wymaga doskonałego zmysłu powonienia i wyrafinowanego smaku, które pozwalają wyczuć subtelności aromatu. Ziarna są łączone według cech pierwotnych oraz uzyskanych podczas palenia, takich jak kakaowy posmak, aromat kwiatowy, bogate nuty i czysta kwasowość.
Idealnie przygotowana kawa łączy w sobie bardzo wiele elementów: stopień mielenia, temperaturę, czas wydobycia, stosunek ilości wody do kawy. Nasze automatyczne ekspresy do kawy dopilnują za Ciebie, by sporządzony za naciśnięciem przycisku napój był idealny pod każdym względem. Nasze ręczne ekspresy do kawy pozwolą Ci z kolei odkryć w sobie baristę.
Espresso ma własną warstwę pianki. Do pozostałych rodzajów kawy można dodać zagrzane i ubite w piankę mleko — w dowolnej ilości! Warto użyć do tego celu pełnego mleka, ponieważ zapewni ono najlepszy smak i strukturę. Należy pamiętać, aby zawsze sięgać w tym celu po mleko prosto z lodówki.
Królowa kawy, Arabica, ma ziarna charakteryzujące się cudownym bogactwem aromatu i pozwala uzyskać łagodny, a zarazem głęboki smak.
Robusta, kawowa królowa kofeiny, ma działanie dwukrotnie mocniej stymulujące od ziaren odmiany Arabica. Wybierając ją, można liczyć na mocny, nieznacznie gorzkawy smak.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej