Czas czytania: 5 min
Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Wiedza o kawie ›› Jaka kawa jest najmocniejsza?
Jaka kawa jest najmocniejsza?
Potrzebujesz najmocniejszej kawy na świecie, żeby rano postawiła Cię na nogi? A może lubisz pić kawę wyjątkowo intensywną w smaku? Sprawdź, co to znaczy, że kawa jest mocna i dowiedz się, jaka kawa jest najmocniejsza.
Moc kawy najczęściej jest rozumiana dwojako. Albo utożsamia się ją z ilością kofeiny zawartej w filiżance, albo z intensywnością smaku. Co ciekawe, te dwie cechy zwykle nie są ze sobą powiązane. Intensywna w smaku kawa, wcale nie musi zawierać dużo kofeiny i odwrotnie – bogata w kofeinę kawa, może mieć łagodny i delikatny smak.
Sprawdź, jaką kawę wybrać, jeśli interesuje Cię intensywny smak, a na jaką kawę postawić, gdy zależy ci na dużej ilości kofeiny w filiżance.
Jeśli moc kawy utożsamiasz z intensywnym smakiem, postaw na espresso. Wielbicielom jeszcze mocniejszych doznać, przypadnie do gustu kawa ristretto. To rodzaj espresso, ale parzony krócej, przez co jest jeszcze bardziej intensywny w smaku. Jeśli chcesz uzyskać najmocniejszą kawę z ekspresu, potrzebujesz odpowiedniego rodzaju ziaren. Wybierz Robustę, która ma intensywny smak i jest znacznie mocniejsza od Arabiki.
Gdy energię czerpiesz z zawartej w kawie kofeiny, wybieraj kawy, które mają dłuższy czas parzenia i przygotowuje się je z większej ilości wody. Przykładowo wg dostępnych danych w ziarnach gatunku Robusta jest średnio 2 razy więcej kofeiny niż w Arabice (w suchej masie), około 2,2% zawartości. Kofeina to związek, który jest wypłukiwany z ziaren kawy. Oznacza to, że jeśli zalejesz ziarna większą ilością wody i będziesz je parzyć przez kilka minut, uzyskasz większe stężenie kofeiny. Kawy mocno kofeinowe to najczęściej te przygotowywane w ekspresie przelewowym, dripie, Chemexie lub French Pressie. Jaka kawa jest najmocniejsza pod względem stężenia kofeiny? Cold brew, czyli kawa parzona na zimno. W przypadku tej kawy, ziarna mają długi kontakt z wodą, przez co napój jest bardzo mocny.
Kawy rozpuszczalne i parzone to nadal popularne rodzaje kaw wśród Polaków. Jaka kawa jest mocniejsza: rozpuszczalna czy parzona? Kawa rozpuszczalna ma mniej kofeiny w składzie niż tradycyjna kawa parzona. Oznacza to, że jej właściwości pobudzające są słabsze. Jednak, z drugiej strony, dzięki temu, że kawa rozpuszczalna jest słabsza, można wypić więcej filiżanek tego napoju w ciągu dnia. Nie trzeba się przy tym obawiać, że dawka przyjętej kofeiny zostanie przekroczona.
Za najmocniejszą kawę eksperci uważają cold brew. Wynika to z długiego okresu leżakowania ziaren kawy w wodzie. Można z tego wywnioskować, że im dłużej ziarna będą leżakować w wodzie, tym kawa będzie mocniejsza, a co za tym idzie – zwiększy się zawartość kofeiny w napoju. Jeśli chcesz przygotować mocną kawę, pamiętaj o kilku niuansach, które mogą obniżyć intensywność napoju. Chodzi m.in. o dodawanie mleka do kawy, czy picie kawy bezpośrednio po jej przygotowaniu.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej