Elegancka mała czarna to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. To samo można powiedzieć o espresso, którego bogaty oraz skondensowany smak i aromat wywołują zachwyt na całym świecie. Chociaż w niewielkiej filiżance zobaczysz tylko 30 ml kawy, przygotowanie jej to prawdziwa sztuka. 30ml espresso Espresso zostało wynalezione we Włoszech w XIX wieku. Filiżanka espresso jest przygotowywana poprzez zalanie niewielką ilością prawie wrzącej wody (86-95ºC) pod ciśnieniem bardzo drobno zmielonych ziaren kawy. Miarą doskonałego espresso jest pianka pojawiająca się na wierzchu zaparzonej kawy.
Esencjonalne espresso zostało wynalezione we Włoszech w XIX wieku. Światowy rozgłos zyskało w okresie, gdy Włosi zaczęli emigrować do USA, czyli w latach 50. XX wieku . Prawdziwe włoskie kawiarnie sprawiły, że amerykańskie kubki smakowe trafiły na aromat dotychczas im nieznany. Dziś to jeden z symboli Italii. Zasady proporcji oraz sposobu parzenia wyznacza Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który dba a autentyczność doznań. Ciekawostka: Nazwa espresso może mieć związek z przymiotnikiem espressivo, który po włosku znaczy wyrazisty. Najlepsza kawa parzona jest pod ciśnieniem z pomocą profesjonalnego ekspresu - perfekcyjne espresso przygotujesz z każdym urządzeniem z serii Philips LatteGo.
• ciemnobrązowa barwa, • mocny i intensywny smak (głębia zależy od ziaren), • aromatyczny zapach, • wyraźna crema (pianka) o orzechowym odcieniu. Chociaż kawa espresso wywodzi się z Włoch, to jej ziarna wcale nie są tam zbierane. Najlepsze mieszanki pochodzą z Brazylii, Kostaryki, Kolumbii i Salwadoru.
Mimo że parzenie idealnego espresso powinno trwać tylko kilkanaście sekund, sztuka ta wcale nie jest prosta. O głębi smaku oraz aromatu decyduje: • rodzaj ziaren - arabika gwarantuje łagodny smak bez wyraźnej goryczki i kwasowości, a robusta to coś dla miłośników ostrzejszych oraz mocniejszych doznań. • stopień zmielenia - zbyt gruby przemiał sprawia, że kawa jest słaba, mało esencjonalna a crema prędko znika; miałka wersja natomiast gwarantuje kwaśny oraz gorzki smak, który nie ma nic wspólnego z perfekcyjnym, mocnym espresso. • filtrowana woda - PH, temperatura i ciśnienie. Z ekspresem Philips będziesz mógł zawsze poczuć się jak we włoskiej kawiarni. Dzięki ceramicznemu młynkowi i systemowi Aroma Expert zachowasz zawsze równowagę między temperaturą parzenia a ekstrakcją aromatu. Przez ekspres ciśnieniowy przepuszczana jest woda o temperaturze 92°C i ciśnieniu ok. 9 barów. Całość powinna zająć dokładnie 25 sekund.
Idealne proporcja to 25 ml wody i 7 g kawy . W filiżance powinno się znaleźć 30 ml napoju, który starcza na maksymalnie 3-4 łyki. Kawę o temperaturze ok. 67°C należy podać od razu. Filiżanka powinna być wcześniej podgrzana, aby espresso nie straciło swojego smaku oraz aromatu. Symbolem dobrej ekstrakcji jest idealna, gęsta i kremowa crema o grubości ok. 3 mm. Można dodać również trochę cukru - jeśli szybko nie opadnie, tylko pozostanie przez chwilę na powierzchni, czekają Cię same pozytywne doznania smakowe. Espresso to klasa sama w sobie, więc nic dziwnego, że jest bazą również innych kaw. Podwójne doppio, macchiato z niewielką porcją spienionego mleka i lungo z większą ilością wody to tylko jedne z nich.
Włosi mogą pić espresso właściwie przez cały dzień - wyjątkiem jest jednak śniadanie, podczas którego króluje mleczne cappuccino. 1. Podawane jest zawsze w filiżance o pojemności ok 60 ml. 2. Naczynie ma cylindryczny kształt dla zachowania idealnej temperatury napoju. 3. Najczęściej wybierane jest to w kolorze białym ze względu na widoczny kontrast między ciemną kawą espresso. Ciekawostka: Jednego dnia można wypić maksymalnie 3 dawki espresso. W osobnej szklance zawsze dodawana jest woda niegazowana, dla oczyszczenia kubków smakowych - tylko w ten sposób możesz w pełni delektować się głębokim smakiem i aromatem. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy Włoch, włącz ekspres przed lub po posiłku, ponieważ w Italii picie kawy espresso to rzadkość w trakcie jedzenia.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej