0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka z kawą klasyczne espresso.

    Espresso - jak zrobić i podać dobrą, włoską kawę?

     

    Elegancka mała czarna to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. To samo można powiedzieć o espresso, którego bogaty oraz skondensowany smak i aromat wywołują zachwyt na całym świecie. Chociaż w niewielkiej filiżance zobaczysz tylko 30 ml kawy, przygotowanie jej to prawdziwa sztuka.

     

    30ml espresso

     

    Espresso zostało wynalezione we Włoszech w XIX wieku. Filiżanka espresso jest przygotowywana poprzez zalanie niewielką ilością prawie wrzącej wody (86-95ºC) pod ciśnieniem bardzo drobno zmielonych ziaren kawy. Miarą doskonałego espresso jest pianka pojawiająca się na wierzchu zaparzonej kawy.

     

    Znajdź ekspresy do espresso

    Espresso - jaka jest tajemnica małej czarnej wśród kaw?

     

    Esencjonalne espresso zostało wynalezione we Włoszech w XIX wieku. Światowy rozgłos zyskało w okresie, gdy Włosi zaczęli emigrować do USA, czyli w latach 50. XX wieku . Prawdziwe włoskie kawiarnie sprawiły, że amerykańskie kubki smakowe trafiły na aromat dotychczas im nieznany. Dziś to jeden z symboli Italii. Zasady proporcji oraz sposobu parzenia wyznacza Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który dba a autentyczność doznań.

     

    Ciekawostka:

    Nazwa espresso może mieć związek z przymiotnikiem espressivo, który po włosku znaczy wyrazisty. 

     

    Najlepsza kawa parzona jest pod ciśnieniem z pomocą profesjonalnego ekspresu - perfekcyjne espresso przygotujesz z każdym urządzeniem z serii Philips LatteGo.

    Co jest kwintesencją włoskiej małej czarnej:

     

    • ciemnobrązowa barwa,

    • mocny i intensywny smak (głębia zależy od ziaren),

    • aromatyczny zapach,

    • wyraźna crema (pianka) o orzechowym odcieniu.

     

    Chociaż kawa espresso wywodzi się z Włoch, to jej ziarna wcale nie są tam zbierane. Najlepsze mieszanki pochodzą z Brazylii, Kostaryki, Kolumbii i Salwadoru.

    Przepis na idealne espresso - jak zrobić kawę?

     

    Mimo że parzenie idealnego espresso powinno trwać tylko kilkanaście sekund, sztuka ta wcale nie jest prosta. O głębi smaku oraz aromatu decyduje:

     

    rodzaj ziaren - arabika gwarantuje łagodny smak bez wyraźnej goryczki i kwasowości, a robusta to coś dla miłośników ostrzejszych oraz mocniejszych doznań.

    • stopień zmielenia - zbyt gruby przemiał sprawia, że kawa jest słaba, mało esencjonalna a crema prędko znika; miałka wersja natomiast gwarantuje kwaśny oraz gorzki smak, który nie ma nic wspólnego z perfekcyjnym, mocnym espresso.

    filtrowana woda - PH, temperatura i ciśnienie.

     

    Z ekspresem Philips będziesz mógł zawsze poczuć się jak we włoskiej kawiarni. Dzięki ceramicznemu młynkowi i systemowi Aroma Expert zachowasz zawsze równowagę między temperaturą parzenia a ekstrakcją aromatu. Przez ekspres ciśnieniowy przepuszczana jest woda o temperaturze 92°C i ciśnieniu ok. 9 barów. Całość powinna zająć dokładnie 25 sekund.

    Espresso - jak zrobić:

     

    Idealne proporcja to 25 ml wody i 7 g kawy . W filiżance powinno się znaleźć 30 ml napoju, który starcza na maksymalnie 3-4 łyki. 

     

    Kawę o temperaturze ok. 67°C  należy podać od razu. Filiżanka powinna być wcześniej podgrzana, aby espresso nie straciło swojego smaku oraz aromatu. Symbolem dobrej ekstrakcji jest idealna, gęsta i kremowa crema o grubości ok. 3 mm. Można dodać również trochę cukru - jeśli szybko nie opadnie, tylko pozostanie przez chwilę na powierzchni, czekają Cię same pozytywne doznania smakowe.

     

    Espresso to klasa sama w sobie, więc nic dziwnego, że jest bazą również innych kaw. Podwójne doppio, macchiato z niewielką porcją spienionego mleka i lungo z większą ilością wody to tylko jedne z nich.

    Kawa espresso - jak i kiedy ją podać?

     

    Włosi mogą pić espresso właściwie przez cały dzień - wyjątkiem jest jednak śniadanie, podczas którego króluje mleczne cappuccino.

     

    1. Podawane jest zawsze w filiżance o pojemności ok 60 ml.

    2. Naczynie ma cylindryczny kształt dla zachowania idealnej temperatury napoju.

    3. Najczęściej wybierane jest to w kolorze białym ze względu na widoczny kontrast między ciemną kawą espresso.

     

    Ciekawostka:

    Jednego dnia można wypić maksymalnie 3 dawki espresso. 

     

    W osobnej szklance zawsze dodawana jest woda niegazowana, dla oczyszczenia kubków smakowych - tylko w ten sposób możesz w pełni delektować się głębokim smakiem i aromatem. Jeśli chcesz poczuć się jak prawdziwy Włoch, włącz ekspres przed lub po posiłku, ponieważ w Italii picie kawy espresso to rzadkość w trakcie jedzenia.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.