Espresso doppio to intensywna kawa, po którą sięgają miłośnicy wyrazistych smaków. W przypadku tego rodzaju napoju, mamy do czynienia z bardzo mocną kawą o niewielkiej pojemności. Tym samym, espresso doppio to szybki zastrzyk energii, który idealnie sprawdzi się o poranku, ale nie tylko. Czym charakteryzuje się podwójne espresso i jak je przygotować? 70ml espresso Wyjątkowo mocne espresso. Idealne, gdy jedna porcja to za mało.
Doppio to słowo, które pochodzi z języka włoskiego i oznacza podwójne. Zatem, espresso doppio to nic innego, jak po prostu – podwójne espresso. Podstawą przygotowania tego rodzaju kawy jest klasyczne, pojedyncze espresso, a więc klasyk, na bazie którego powstają wszystkie inne kawy. Żeby uzyskać kawę espresso doppio, wszystkie składniki należy podwoić, w porównaniu z pojedynczą wersją kawy. Zatem, do jej przygotowania potrzeba zarówno dwa razy więcej ziaren, jak i wody.
Smak espresso doppio to mieszanka słodyczy, kwasowości i delikatnej goryczki. W dobrze przygotowanym podwójnym espresso można bez problemu wyczuć idealny balans pomiędzy tymi trzema smakami. Ostateczny smak będzie oczywiście zależał od rodzaju użytych do przygotowania kawy ziaren. Najpopularniejsze rodzaje ziaren to Arabica i Robusta. Arabica ma nieco łagodniejszy smak, a przy tym jest słabsza. Z kolei Robusta ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, a przy tym jest znacznie mocniejsza od Arabiki.
Espresso doppio przygotowuje się w podobny sposób, jak pojedyncze espresso, z tą jednak różnicą, że proporcje składników należy podwoić. Na podwójne espresso będzie potrzebne ok. 20 g świeżo zmielonej kawy, co pozwoli uzyskać ok. 40 g ekstraktu. Optymalna temperatura wody to ok. 90 stopni Celsjusza, przy ciśnieniu równym 9 barów. Czas zaparzenia nie powinien być dłuższy niż 30 sekund. Podwójne espresso można przygotować od razu, wykorzystując do tego celu podwójną ilość kawy. Jednak, jeśli nie mamy takiej możliwości (np. wielkość kolby uniemożliwia takie działanie), można równie dobrze przygotować dwie, pojedyncze kawy. Trzeba jednak przy tym pamiętać, by filiżanka była uprzednio podgrzana – zapobiegnie to szybkiemu ostygnięciu napoju.
Podwójne espresso najprościej przygotować, używając do tego celu ekspresu do kawy Philips. Poszczególne modele ekspresów przygotowują od kilku do kilkunastu rodzajów różnych kaw. W każdym z nich jest możliwość przygotowania espresso, wystarczy jedynie wcisnąć odpowiedni przycisk na wyświetlaczu, a kawa zacznie się przygotowywać. Żeby przygotować espresso doppio, cały proces należy powtórzyć.
Do podwójnego espresso, podobnie zresztą jak do pojedynczego, powinno się serwować niewielką szklankę wody. Wodę należy wypić jeszcze przed sięgnięciem po kawę. Dlaczego? Otóż wypicie wody ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przepłukanie jamy ustnej po to, by później móc jak najpełniej delektować się walorami kawy. Przy serwowaniu espresso doppio należy również zwrócić uwagę na wielkość filiżanki. Kawa powinna być podawana w większej filiżance niż klasyczne espresso, by napój zachował swoje proporcje i wszelkie walory.
Espresso doppio zawsze należy pić w połączeniu z wodą, o czym pisaliśmy już wcześniej. Woda wypita przed kawą, pozwala oczyścić kubki smakowe, a tym samym zintensyfikować późniejsze doznania smakowe. Na powierzchni dobrze przygotowanej kawy powinna znajdować się crema, czyli warstwa pianki, która powstała na skutek przepuszczania wody przez kawę pod wysokim ciśnieniem. Crema ma za zadanie chronić aromaty zawarte w napoju przed ich ulotnieniem. Jednak sama w sobie nie ma żadnych walorów smakowych. Z tego powodu, przed wypiciem kawy, napój należy zamieszać.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej