0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 min

    Porady ›› Sprawdź, czym się różnią

    Porady ›› Sprawdź, czym się różnią

    Arabica vs. Robusta – jaka kawa do ekspresu automatycznego?

     

    Zastanawiasz się, jaką kawę wybrać do ekspresu? Świetnie trafiłeś. W tym artykule znajdziesz informacje o dwóch, bez wątpienia, najpopularniejszych gatunkach kawy: Arabice i Robuście. Dowiesz się, jaki mają smak, aromat, jak wyglądają ich ziarna, ale to oczywiście nie wszystko. Pojedynek Arabica vs. Robusta czas zacząć!

    Jaka kawa do ekspresu? Poznaj zalety Arabiki

     

    Mimo tego, że Arabica to kawa dość trudna w uprawie, szacuje się, że ten gatunek stanowi aż 70% światowego rynku kawy. To zapewne zasługa smaku Arabiki, który jest łagodny i pozbawiony goryczki, a przy tym delikatnie kwaskowaty. Nie bez znaczenia pozostaje także bogaty aromat i gęsta, kremowa konsystencja, uwielbiana przez wielu kawoszy. Arabica nie może poszczycić się dużą zawartością kofeiny (1-1,5%), dlatego nie ma co spodziewać się zbyt dużego pobudzenia po wypiciu jednej filiżanki tego gatunku.

    Popularność kawy arabica i robusta na świecie

    Jak odróżnić Arabikę od Robusty? Można to zrobić, porównując wygląd ziaren. Ziarna Arabiki są podłużne i płaskie. Najczęściej mają delikatnie zielony kolor. Największe plantacje tego gatunku kawy znajdują się w Brazylii, Jemenie, Indonezji i Etiopii. Arabica lubi tropikalny klimat, służą jej również górzyste tereny. Warto przy tym dodać, że właśnie wspomniana wyżej niska zawartość kofeiny sprawia, że uprawa Arabiki jest trudna. Znikoma ilość kofeiny przyciąga szkodniki.

    Najwięksi producenci kaw arabica i robusta na świecie i ich lokalizacja.

    Robusta – kawa o wyrazistym smaku

     

    Choć to uprawy Arabiki stanowią znaczną część światowego rynku kawy, niemniej zwolenników ma Robusta. Czym różni się od Arabiki? Przede wszystkim smakiem. Robusta ma wyrazisty smak, z delikatną nutką goryczy. W odróżnieniu od Arabiki jest pozbawiona kwaskowych nut. Z tego gatunku znacznie łatwiej stworzyć kremową piankę, pożądaną, chociażby, podczas parzenia espresso. Robusta zawiera dużo więcej kofeiny, bo aż do 2,5%. To powoduje, że już po wypiciu jednej filiżanki tej kawy można liczyć na maksymalne pobudzenie.

    Różnice pomiędzy kawą arabiką a robustą.

    Ziarna Robusty są okrągłe i zdecydowanie mniejsze od ziaren Arabiki. Najczęściej mają szary lub jasnozielony kolor. Ze względu na wyższą zawartość kofeiny, Robusta jest łatwiejsza w uprawie. Kofeina sprawia, że Robusta jest odporna na szkodniki i choroby. Plantacje tego rodzaju ziaren można znaleźć w Brazylii, Wietnamie, Kamerunie, Indonezji, Indiach i Ugandzie. Udział Robusty w światowym rynku kawy jest dużo mniejszy niż Arabiki i wynosi ok. 20-29%.

    Arabica czy Robusta? A może mieszanka?

     

    Wiele osób w ciemno decyduje się na zakup opakowania kawy, na którym widnieje napis: „100% Arabica” lub „100% Robusta”. Trzeba jednak pamiętać o tym, że to jedynie nazwy ogólnych odmian kawy, w obrębie których można wyróżnić bez liku odmian. Każda odmiana może smakować nieco inaczej, różnić się aromatem i konsystencją uzyskanego napoju. 

    Zalety mieszanki ziaren arabiki i robusty.

    Ciekawym rozwiązaniem jest wybór mieszanki Arabiki i Robusty. Takie połączenie to gwarancja zbilansowanego smaku i średniej zawartości kofeiny. Wybierając taką kawę, warto wcześniej sprawdzić na opakowaniu, jak wygląda procentowy skład obu gatunków ziaren. Należy pamiętać o tym, że smak Robusty jest zdecydowanie bardziej intensywny i niekoniecznie wszystkim przypadnie do gustu. To jednak idealne ziarna dla fanów cappuccino i innych kaw, które dobrze komponują się z mlekiem.

    Arabica vs. Robusta – najważniejsze różnice

     

    Na koniec warto podsumować podane wyżej informacje na temat Arabiki i Robusty. Być może pokazanie najważniejszych różnic pomiędzy obydwoma gatunkami, ułatwi podjęcie decyzji, jaką kawę wybrać do ekspresu. Różnice między Arabicą i Robustą zestawiliśmy, biorąc pod uwagę cztery najistotniejsze kryteria:

     

    1. Wygląd ziaren

    • Ziarna Arabiki są płaskie i podłużne

    • Ziarna Robusty są okrągłe i mniejsze od ziaren Arabiki

     

    2. Smak

    • Arabica jest łagodna w smaku i pełna aromatu

    • Robusta ma charakterystyczny, ostry smak, z wyczuwalną nutą goryczy

     

    3. Zawartość kofeiny

    • Arabica ma w składzie od 1 do 1,5% kofeiny

    • Robusta ma więcej kofeiny niż Arabica, bo 2-2,5%

     

    4. Uprawa

    • Uprawa Arabiki jest dość wymagająca

    • Uprawa Robusty jest znacznie łatwiejsza niż Arabiki

     

    Mamy nadzieję, że poznanie charakterystycznych cech Arabiki i Robusty oraz najważniejszych różnic pomiędzy tymi gatunkami kawy, ułatwi podjęcie decyzji, jaką kawę wybrać do ekspresu ciśnieniowego, a wszystkie przygotowywane napary będą smakować wyśmienicie!

    POBIERZ PEŁNĄ WERSJĘ INFOGRAFIKI O ARABICE I ROBUŚCIE

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.