0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Rodzaje kaw: jakie znasz typy kawy?

    Czas czytania: 5 min

    Jaka jest Twoja kawa? Łagodna, mleczna i słodka, czy czarna i o wyrazistym aromacie? A może tylko mleczna lub tylko słodka? Kawa – drugi najpopularniejszy napój świata po wodzie – podawana jest na mnóstwo sposobów. Tutaj dowiesz się, jakie są rodzaje kawy: czym charakteryzuje się kawa americano, co to jest macchiato i czym różni się od cappuccino albo latte macchiato.

    Rodzaje kawy z mlekiem 


    Choć oryginalnie napój warzony z ziaren kawy był „czarny jak atrament” – według słów niemieckiego podróżnika Leonarda Rauwolfa – mleko albo śmietanka bardzo szybko stały się popularnym dodatkiem do kawy. Obecnie najczęściej wymieniane na tablicach kawiarni i w restauracyjnych menu typy kaw z mlekiem to:

     

    ● Caffé latte, czyli dosłownie: kawa z mlekiem – rozpoznasz najłatwiej po grubej warstwie lekkiej piany. Przygotowywane jest z porcji espresso i dwóch porcji gorącego spienionego mleka. Latte jest łagodne i może być podane z dodatkiem syropu, na przykład waniliowego albo orzechowego.

    ● Cappuccino – to inna wersja kawy z mlekiem. Odrobinę mocniejsze od latte, bo przygotowane z mniejszej ilości mleka, cappuccino ma cieńszą, bardziej zbitą i bardziej kremową piankę.

    ● Flat white – dosłownie: płaska biała – czyli mleczna kawa bez pianki. Kawa flat white jest zazwyczaj robiona z espresso i pełnotłustego mleka w proporcji pół na pół, dlatego jest mocniejsza, ale też bardziej kremowa niż latte.

    ● Macchiato znaczy po włosku cętkowany, a kawa macchiato to kawa z „cętką” lub plamką mleka. Mleka w macchiato może być zaledwie 1-2 łyżeczki i ma ono za zadanie odrobinę osłodzić i złagodzić smak czarnej kawy.

    ● Latte macchiato – to odmiana latte, z większą niż latte ilością piany i z mniejszą proporcją espresso. Z macchiato nie ma tak wiele wspólnego, może poza luźnym nawiązaniem do cętek czy raczej prążków, bo latte macchiato ma 3 warstwy: jasną warstwę mleka na dole szklanki, ciemną warstwę kawy pośrodku i warstwę piany na górze. Taki efekt osiąga się przez dodanie espresso do mleka, zamiast mleka do espresso jak w klasycznym latte.

    Rodzaje kawy z ekspresu

    Czarna kawa: rodzaje


    Są miłośnicy kawy, którzy nie lubią rozcieńczać jej smaku dodatkiem mleka. Czarna kawa również ma kilka odmian, które różnią się intensywnością lub sposobem parzenia. Oto rodzaje kaw bez mleka:

     

    1. Espresso – to esencja kawowa, która powstaje pod ciśnieniem z 25 ml (+/- 2.5 ml) wody i 6.5 do 9 gramów drobno zmielonej kawy. Na powierzchni prawidłowo przygotowanego espresso znajduje się cienka warstwa kawowej pianki, która nazywa się crema. Espresso jest bazą dla wielu innych typów kawy.

    2. Double espresso, czyli podwójne espresso, to w teorii 60 ml płynu z 14 g kawy, ale ponieważ podwójne espresso ma więcej cremy, w rzeczywistości samego płynu jest około 50 ml.

    3. Ristretto – to odmiana espresso. Jest mniejsze objętościowo – maksymalnie 22 ml, a krótszy czas ekstrakcji oznacza, że ristretto zawiera mniej kofeiny niż espresso, ale za to ma jeszcze bardziej wyrazisty i lekko słodszy smak.

    4. Lungo – to pojedyncze lub podwójne espresso z większą ilością wody: kawa lungo ma zazwyczaj 130 do 170 mililitrów.

    5. Americano – jest rodzajem kawy najbardziej zbliżonym do napoju, który w Polsce tradycyjnie nazywa się czarną kawą. Może być zrobione z espresso i wody w proporcji pół na pół lub trochę słabsze: ⅓ espresso na ⅔ wody. Americano jest czasem mylnie nazywane „kawą z filtra”, składającą się z pojedynczego (30 ml) lub podwójnego espresso (60 ml) i 90 ml gorącej wody. Nazwa pochodzi od anegdoty: amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech podczas II wojny światowej pili rozcieńczone włoskie espresso w celu dostosowania raczej mocnego napoju do północnoamerykańskich kubków smakowych – dlatego lokalni Włosi nazwali napój „Americano”.

    6. Long black, czyli długa czarna, to takie americano w wersji z Antypodów. Kawa long black jest słabsza od americano: do jej przyrządzenia wykorzystuje się jedną część espresso na 4 lub 5 części wody. Inaczej niż w americano, najpierw wlewana jest woda, potem espresso – dzięki temu crema nie zostaje wymieszana z wodą, co według niektórych pozwala zachować bardziej wyrazisty smak kawy.

    7. Kawa filtrowana, nazywana też kawą przelewową, powstaje przez zalanie zmielonej kawy wrzątkiem i przesączenie powstałego napoju przez filtr. W odróżnieniu od espresso, podczas takiej ekstrakcji nie wykorzystuje się wysokiego ciśnienia – dlatego kawa ma mniej intensywny, łagodniejszy smak.

    Polecany ekspres

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Series 3200 Automatyczny ekspres do kawy

    System LatteGo, Kolor: Srebrny, Intuicyjny panel sterowania, Ekran dotykowy

    Znasz już rodzaje kawy z ekspresu. Jeśli masz chęć wypróbować je w ich najlepszym wydaniu, możesz wybrać się do dobrej kawiarni albo skorzystać z wysokiej jakości specjalistycznego ekspresu do kawy, takiego jak zaprojektowany we Włoszech automatyczny ekspres Saeco Xelsis. Saeco Xelsis pozwoli Ci rozkoszować się smakiem nawet 15 różnych rodzajów kawy z mlekiem lub bez – w komforcie własnego domu.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.