0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Porady ›› Mleko do spieniania

    Porady ›› Mleko do spieniania

    Mleko do spieniania - ciepłe czy zimne? Jakie wybrać?

     

    Filiżanka kawy z gęstą, kremową pianką to coś, od czego lubisz zaczynać dzień? Odpowiednio spienione mleko sprawi, że nawet najzwyklejsza kawa zyska niepowtarzalny, łagodny smak. Jakie mleko do spieniania wybrać i jaką powinno mieć temperaturę?

    Mleko do spieniania – zawartość tłuszczu

     

    Jakie mleko do spieniania wybrać, aby cieszyć się rozkosznym smakiem domowego cappuccino, espresso macchiato czy latte macchiato? Przede wszystkim pamiętaj o tym, że im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym jest ono bardziej podatne na spienianie. Co więcej, tłuszcz jest pewnego rodzaju nośnikiem smaku, dlatego kawa z takim dodatkiem zyskuje bardziej wyrazisty posmak niż choćby klasyczne espresso.

    Wskazówka

     

    Spienianie chudego mleka sprawia, że wytwarzają się większe bąbelki, które są idealne np. do lekkiej latte. Wówczas uzyskasz tzw. „mikropianę”.

     

    Jeśli jednak preferujesz kawę z gęstą, zbitą pianką odpowiednią choćby do cappuccino, postaw na tłuste mleko. Dzięki niemu stworzysz „makropianę” z niemal niewidocznymi bąbelkami.

    Najlepszym wyborem będzie zatem mleko o zawartości 3,2% tłuszczu, choć w sklepach znajdziesz czasami także tłustsze mleko ze zwiększoną zawartością białka – im będzie go więcej, tym lepiej (mleko o podwyższonej ilości białka jest także wykorzystywane przez profesjonalnych baristów). Powstała dzięki niemu piana będzie gęsta, drobnopęcherzykowa, a do tego długo utrzyma się na powierzchni napoju, dzięki czemu delektowanie się kawą będzie jeszcze przyjemniejsze.

     

    To również może Cię zainteresować:

     

    Spienianie mleka – temperatura

     

    Temperatura mleka do spieniania to kolejna kwestia, która ma kluczowy wpływ na cały proces powstawania efektownej, kremowej pianki. W przypadku ekspresów automatycznych Philips, zawsze sięgaj po mleko prosto z lodówki. 

     

    Jeśli jednak z różnych względów zdecydujesz się na ręczne spienianie mleka, pamiętaj, że wymaga ono wcześniejszego podgrzania do temperatury około 60 °C – wówczas staje się podatniejsze na spienienie. Uda Ci się co prawda ubić piankę z zimnego mleka, jednak wtedy musisz zarezerwować na to więcej czasu i wykazać się cierpliwością.

    Gęsta i drobnopęcherzykowa mleczna pianka.

    Spienianie mleka w ekspresie automatycznym

     

    Ekspresy Philips z klasycznym spieniaczem (często nazywanym przez profesjonalistów „pannarello”) wytwarzają parę, która jest niezbędna do przygotowania spienionego mleka np. do delikatnego cappuccino. 

     

    Zimne mleko wystarczy wlać do dzbanka z uchwytem, następnie lekko przechylić naczynie i zanurzyć w nim dyszę. Po uruchomieniu spieniacza wystarczy robić naczyniem wolne, koliste ruchy. Gdy zauważysz pianę na powierzchni mleka, zanurz dyszę głębiej, by podgrzać całą zawartość naczynia. 

     

    Nie chcesz tracić czasu na samodzielne wytwarzanie pianki? Sięgnij po jeden z ekspresów Philips z systemem spieniania mleka LatteGo, który wszystko robi za Ciebie – miesza mleko z powietrzem tworząc tym samym delikatną piankę o idealnej temperaturze do Twojej kawy. Co istotne, system LatteGo składa się z dwóch prostych elementów, bez trudnych do wyczyszczenia rurek, więc wystarczy w kilka sekund wypłukać go pod bieżącą wodą. 

     

    Przeczytaj także: Ekspres do kawy z systemem LatteGo czy klasycznym spieniaczem mleka – co wybrać? 

    Mleko roślinne do spieniania

     

    Jeśli masz uczulenie na laktozę lub z innych względów nie korzystasz z mleka pochodzenia zwierzęcego, możesz śmiało sięgnąć po roślinne zamienniki. 

     

    Mleko sojowe – jedna z najpopularniejszych alternatyw dla mleka krowiego. Ma dużą zawartość białka i wapnia. Najczęściej to właśnie mleko sojowe serwowane jest do kawy jako idealna propozycja dla wegan.

    Mleko owsiane – ma dość charakterystyczny, nieco słodki smak, więc będzie dobrą propozycją dla miłośników słodzonej kawy. 

    Mleko migdałowe – ma bardzo delikatny smak, który idealnie komponuje się ze smakiem kawy. Pamiętaj jednak, że może się rozwarstwiać, dlatego dokładnie nim wstrząśnij przed dodaniem go do napoju.

    Mleko kokosowe – ma bogaty smak i aromat. Nie waży się i nie rozwarstwia. Świetnie nadaje się zarówno do kaw serwowanych na ciepło, jak i na zimno, np. z lodami śmietankowymi.

     

    Przeczytaj również:

     

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.