0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Kawa z mlekiem czy bez?

    Dowiedz się która jest lepsza dla twojego zdrowia

    Kawa z mlekiem czy bez?


    Niektórych dylematów nie da się rozstrzygnąć. Nie można powiedzieć, czy cola jest lepsza od pepsi albo czy filmy lepiej oglądać w kinowej sali, czy w domowym zaciszu. Każda z tych opcji ma swoje zalety, a ich uznanie i wartość zależą od indywidualnych preferencji. Podobnie jest z kawą i pytaniem, czy lepsza jest kawa z mlekiem, czy bez. Warto jednak sprawdzić kwestie, jakie da się ustalić obiektywnie.

    Kawa z mlekiem czy bez? Kwestia tradycji


    Kawa do Europy przywędrowała z Bliskiego Wschodu. Dostępna była już w wieku XVI, ale to w XVII stuleciu rozpoczęła się jej prawdziwa kariera. Była przysmakiem elit, a nowe kawiarnie stały się hitem kilku sezonów. W kolejnym stuleciu, po rozpowszechnieniu upraw kawy w Ameryce Południowej (głównie w Brazylii), napój ten stał się dostępny niemal dla każdego.


    Oryginalnie, według bliskowschodniej tradycji, kawę pijało się czarną, bez mleka i w zasadzie bez jakichkolwiek innych dodatków. Co ciekawe, zwyczaj picia kawy z mlekiem rozpowszechnił się w Austrii, dzięki osiadłemu w Wiedniu Polakowi, Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu. To on w latach 80. XVII wieku otworzył pierwszą w tym mieście kawiarnię i rozpropagował dodawanie cukru oraz mleka do kawy.

    Kawa z mlekiem czy bez


    Także w ojczyźnie Kulczyckiego kawę szybko zaczęto pić z dodatkiem mleka. Jeszcze popularniejsza stała się kawa z dodatkiem słodkiej śmietany, zwana wprost "kawą po polsku". Kawa z mlekiem stała się tak popularna i powszechna, że jej czarną wersję zaczęto uważać za... wersję postną!


    Argument za czarną kawą opierający się na tradycji nie jest więc szczególnie szczęśliwy. W skali kontynentu tradycja ta szybko uległa zapomnieniu, a w skali kraju – wykształciła się nawet odwrotna

    Kawa z mlekiem czy bez? Kwestia zdrowia


    Jeśli do kawy nie dodamy mleka, kofeina w niej zawarta łatwiej będzie wchłaniana przez układ pokarmowy, przez co zadziała bardziej pobudzająco. Kawa bez mleka jest też lżej strawna. Z drugiej strony jest bardziej kwaśna, co może drażnić żołądek, zwłaszcza u osób mających z nim problemy (nadkwaśność lub wrzody). Mała czarna pozbawia organizm magnezu i wapnia.


    Kawa z mlekiem
    jest łagodniejsza. I to zarówno dla żołądka (obniża się jej kwaśność), jak i dla pobudzenia organizmu. Mleko hamuje wchłanianie kofeiny, więc kawa z mlekiem też pobudza, ale nie tak bardzo jak jej czarna odpowiedniczka. A ponieważ mleko zawiera dużo wapnia, bilans tego mikroelementu zostaje wyrównany.

    Kawa z mlekiem czy bez? Kwestia diety


    Jeśli zostawimy na boku wcześniejsze rozważania dotyczące strawności i kwaśności kawy, kwestię dietetyczności bardzo łatwo rozstrzygnąć. Kawa bez mleka będzie zdecydowanie mniej kaloryczna. Filiżanka małej czarnej jest tak niskokaloryczna, że nawet nie warto jej brać pod uwagę przy dziennym bilansie kalorycznym (a jeśli już koniecznie musicie, to proszę: 4 kcal). Kawa z mlekiem jest natomiast dużo bardziej kaloryczna. Konkretną wartość trudno podać, ponieważ wszystko zależy od ilości mleka i tego, jak bardzo jest tłuste. Ogromne znaczenie ma też to, czy taką kawę posłodzimy, czym to zrobimy i w jakiej ilości. Dla samej orientacji – filiżanka kawy z mlekiem i cukrem może mieć ze 100 kcal, i nie jest trudno przekroczyć nawet tę granicę.


    Pamiętajmy jednak, że kalorie same w sobie nie są złe, a nawet są dla nas konieczne. Dlatego kawa z mlekiem nie musi zawsze być gorszym dietetycznie wyborem. Jeśli mleko do kawy zastąpi nam deser lub sięgniemy po nią w chwili zapotrzebowania na kalorie, nic złego się nie stanie. O ile nie jesteśmy na restrykcyjnej diecie odchudzającej.


    W podsumowaniu raz jeszcze wróćmy do kwestii smaku. Ponieważ jest ona indywidualna, nie da się rozstrzygnąć, która jest lepsza – kawa z mlekiem czy bez. Jeśli jednak na smaku się koncentrujemy (jak każdy kawosz!), to warto przygotowywać swój napój – czarny czy biały – w najlepszy sposób, a ten zapewnią nam automatyczne ekspresy Saeco i Philips.


    Ekspresy Saeco to propozycja dla tych, którym zależy na wyjątkowej jakości, a z parzenia kawy czynią prywatny i ekskluzywny rytuał. Philips natomiast to lider na rynku ekspresów, marka sprawdzona przez miliony zadowolonych klientów. Bez względu na to, czy wolicie kawę z mlekiem, czy bez, bądźcie pewni, że przygotujecie ją w najlepszej możliwej wersji z profesjonalnymi ekspresami automatycznymi Saeco i równie niezawodną alternatywą, jaką są wysoce funkcjonalne ekspresy Philips!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.