Poznaj ekspresy do kawy
Saeco i Philips
Połączenie włoskiego charakteru i nowoczesnej technologii
Przyjemnie prosta obsługa i wiele rodzajów kaw
Połączenie włoskiego charakteru i nowoczesnej technologii
i 12+ nowych przepisów co roku*
2 mleczne kawy jednocześnie
automatyczne czyszczenie obiegu mleka parą, usuwające 99,9% mikroogranizmów**
dzięki technologii CoffeeEqualizer
Umożliwiają zapamiętywanie parametrów
ulubionej kawy i przygotowanie jej z łatwością za każdym razem
z 12-stopniową regulacją
czysta woda i nawet 5000 filiżanek*** kawy bez odkamieniania ekspresu
*Dotyczy gamy Xelsis Suprema i Xelsis Deluxe. Dostępne tylko dla zarejestrowanych i podłączonych do WiFi urządzeń, z najnowszą aktualizacją oprogramowania.
**99.9999% mikroorganizmów w oparciu o testy laboratoryjne
***W przypadku 8 wymian filtra, zgodnie ze wskazaniem urządzenia. Rzeczywista liczba filiżanekzależy od wybranego rodzaju kawy, płukania i czyszczenia.
Najprostszy sposób na chwilę przyjemności z ulubioną kawą
Pięc serii ekspresów dopasowanych do różnych potrzeb, każda o innym designie i wyposażeniu, np. systemie spieniania mleka.
szybkie i proste przygotowanie ulubionej kawy
Innowacyjny i higieniczny system spieniania mleka – tylko dwie części, brak rurek
szeroki wybór kaw czarnych i mlecznych
wydobywa pełnię smaku i aromatu z ziaren kawy
oczyszcza wodę i zapobiega osadzaniu się kamienia w ekspresie
Ekspresy do kawy powoli stają się podstawowym wyposażeniem każdej nowoczesnej kuchni. Za ich pomocą przygotujesz wiele rodzajów kaw – zarówno czarnych, jak i mlecznych. Obsługa najnowszych modeli jest wyjątkowo prosta i jednocześnie pozwala na dostosowanie ekspresów do własnych potrzeb. Rozpoczęcie dnia od aromatu świeżo zmielonych ziaren i puszystej mlecznej pianki jeszcze nigdy nie było tak łatwe!
Ekspresy do kawy powoli stają się podstawowym wyposażeniem każdej nowoczesnej kuchni. Za ich pomocą przygotujesz wiele rodzajów kaw – zarówno czarnych, jak i mlecznych. Obsługa najnowszych modeli jest wyjątkowo prosta i jednocześnie pozwala na dostosowanie ekspresów do własnych potrzeb. Rozpoczęcie dnia od aromatu świeżo zmielonych ziaren i puszystej mlecznej pianki jeszcze nigdy nie było tak łatwe!
Historia ekspresów do kawy Philips sięga aż 1965 roku. Od początku wyróżniały się swoimi pionierskimi technologiami. Dążenie do przygotowywania kawy idealnej we własnym domu od zawsze idzie w parze z wygodą, która nie ma sobie równych. Dzięki ekspresom Philips niezwykły smak jest zawsze w zasięgu ręki.
Marka Saeco zyskała popularność, tworząc w 1985 roku w pełni automatyczny ekspres do kawy, który przygotowywał espresso wprost z ziaren. Od tego czasu nieustannie wprowadza rozwiązania łączące włoskie wzornictwo, pasję i nowoczesne technologie, by każdy mógł przygotować w domu kawę tak dobrą, jak we włoskiej kawiarni.
Zanim wybierzesz konkretny model, najpierw musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jakiego rodzaju ekspres do kawy będzie najbardziej Ci odpowiadał. Podstawowe rodzaje to:
W ekspresach ciśnieniowych gorąca woda tłoczona jest przez drobno zmielone ziarna kawy pod wysokim ciśnieniem 8,5-9,5 bara, żeby wydobyć z nich najważniejsze walory smakowe i substancje. Przede wszystkim tę najcenniejszą, kofeinę.
Espresso z ekspresów ciśnieniowych charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem i pianką, tzw. cremą, która tworzy się na wierzchu kawy. Używa się go też jako bazę dla kaw mlecznych, jak latte macchiato czy cappuccino. Ekspresy te występują w dwóch rodzajach – jako automatyczne, najpopularniejsze w domach, a także kolbowe, chętnie używane w przez baristów w kawiarniach. W tych pierwszych młynek jest już wbudowany, natomiast w kolbowych to oddzielne urządzenie.
Espresso z ekspresów ciśnieniowych charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem i pianką, tzw. cremą, która tworzy się na wierzchu kawy. Używa się go też jako bazę dla kaw mlecznych, jak latte macchiato czy cappuccino. Ekspresy te występują w dwóch rodzajach – jako automatyczne, najpopularniejsze w domach, a także kolbowe, chętnie używane w przez baristów w kawiarniach. W tych pierwszych młynek jest już wbudowany, natomiast w kolbowych to oddzielne urządzenie.
Jak sama nazwa wskazuje, ekspres automatyczny jest w stanie zrobić większość rzeczy za Ciebie. To idealne rozwiązanie dla osób zabieganych oraz dla takich, które cenią sobie wygodę i po prostu chcą napić się ulubionej kawy, bez robienia wiele więcej ponad wciśnięcie przycisku. Są to ekspresy ciśnieniowe, więc przygotowywana przez nie kawa zbliżona jest jakością do tych z kawiarni. Umożliwiają przygotowanie wielu rodzajów, od klasycznych espresso i czarnych, po napoje kawowe, jak latte macchiato i cappuccino.
Ekspresy automatyczne dostępne są w wielu wariantach wyposażenia i o różnych wymiarach, więc znalezienie takiego, idealnie odpowiadającego potrzebom nie będzie stanowić problemu. Najważniejszą i wyróżnialną cechą tego rodzaju ekspresów jest obecność wbudowanego młynka. Pozwala on na automatyczne zmielenie ziaren oraz ich parzenie za jednym dotknięciem przycisku. Jeśli w modelu znajduje się również automatyczny spieniacz, aromatyczną kawę może dopełnić aksamitna pianka, dokładnie taka, jaką serwują profesjonalni bariści. Dodatkowe funkcje to między innymi szeroki wybór różnorodnych kaw, możliwość stworzenia własnego profilu ustawień czy systemy automatycznego czyszczenia. W ofercie znajdują się również: funkcjonalny system pannarello, który pozwala w tradycyjny sposób spienić mleko, systemy, które potrafią przygotować 2 kawy mleczne jednocześnie – np. LatteDuo w modelu Xelsis, czy prosty w czyszczeniu i obsłudze, innowacyjny system LatteGo – unikatowy dla ekspresów do kawy Philips serii 5000.
To ekspresy wyspecjalizowane w przygotowaniu jednego typu kawy – espresso. Proces parzenia jest w nich niemalże identyczny, jak w ekspresach automatycznych.
Główna różnica jest taka, że ekspres kolbowy wymaga od nas ręcznego wykonania niektórych czynności. Nazwa tego typu urządzeń wzięła się od kolby, w którą wsypuje się zmieloną drobno i ubitą kawę, a następnie montuje w ekspresie. Ekspres kolbowy nie posiada zazwyczaj wbudowanego młynka, ale bardzo często oferuje spieniacz mleka.
Główna różnica jest taka, że ekspres kolbowy wymaga od nas ręcznego wykonania niektórych czynności. Nazwa tego typu urządzeń wzięła się od kolby, w którą wsypuje się zmieloną drobno i ubitą kawę, a następnie montuje w ekspresie. Ekspres kolbowy nie posiada zazwyczaj wbudowanego młynka, ale bardzo często oferuje spieniacz mleka.
Ekspresy przelewowe to idealny wybór dla miłośników klasycznej, dużej czarnej kawy. W takich ekspresach proces parzenia kawy polega na przelewaniu gorącej wody przez umieszczoną w filtrze zmieloną kawę, która skapuje do znajdującego się pod nią naczynia.
Ekspresy przelewowe, w przeciwieństwie do ekspresów automatycznych, najczęściej nie posiadają własnego młynka, dlatego wymagają dokupienia go lub korzystania ze zmielonej już kawy; podobnie wygląda kwestia spieniacza do mleka.
Ekspresy przelewowe, w przeciwieństwie do ekspresów automatycznych, najczęściej nie posiadają własnego młynka, dlatego wymagają dokupienia go lub korzystania ze zmielonej już kawy; podobnie wygląda kwestia spieniacza do mleka.
Miłośnicy kawy są zgodni – najlepszy i najintensywniejszy smak i aromat ma kawa mielona tuż przed zaparzeniem, a to właśnie ekspres z młynkiem wydobędzie najwięcej dobra ze świeżo mielonych ziaren kawy.
Co więcej, ekspres automatyczny z młynkiem po wciśnięciu przycisku automatycznie dobierze odpowiednią ilość kawy i grubość jej mielenia, ale, jeśli wolisz, możesz wybrać je także samodzielnie, według własnych preferencji. Ekspresy Philips i Saeco korzystają z ceramicznych młynków żarnowych z możliwością regulacją grubości mielenia, które dokładnie mielą ziarna na równe drobiny, wyróżniają się wysoką solidnością oraz trwałością na wiele lat.
Co więcej, ekspres automatyczny z młynkiem po wciśnięciu przycisku automatycznie dobierze odpowiednią ilość kawy i grubość jej mielenia, ale, jeśli wolisz, możesz wybrać je także samodzielnie, według własnych preferencji. Ekspresy Philips i Saeco korzystają z ceramicznych młynków żarnowych z możliwością regulacją grubości mielenia, które dokładnie mielą ziarna na równe drobiny, wyróżniają się wysoką solidnością oraz trwałością na wiele lat.
Ekspresy do kawy – opinie użytkowników Saeco i Philips. Poznaj opinie o ekspresach do kawy, które pomogą Ci wybrać idealny model.
Połączenie włoskiego charakteru i nowoczesnej technologii
Przyjemnie prosta obsługa i wiele rodzajów kaw
Połączenie włoskiego charakteru i nowoczesnej technologii
Przyjemnie prosta obsługa i wiele rodzajów kaw
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej