Czas czytania: 6 min
Unikasz produktów z laktozą lub produktów pochodzenia zwierzęcego, a jednocześnie uwielbiasz kawę i nie wyobrażasz sobie, by nie zacząć dnia od filiżanki cappuccino czy caffè latte? Świetną alternatywą dla zwykłego mleka jest mleko roślinne. Do wyboru masz choćby mleko sojowe, owsiane i migdałowe. Bardzo smacznym, a zarazem zdrowym dodatkiem do latte czy podwójnego espresso może być także mleko kokosowe. Jak przygotować pyszną, kokosową kawę z delikatną i aksamitną pianką?
Jeśli z różnych względów nie możesz lub nie chcesz dodawać do kawy mleka krowiego, bez obaw sięgnij po jego zamienniki. Najlepiej sprawdzi się mleko roślinne, które złagodzi smak kawy i będzie dobrym rozwiązaniem do latte czy caffè macchiato. Ciekawą propozycją dla wytrawnych kawoszy jest mleko kokosowe. Ma charakterystyczny smak i aromat, kremową konsystencję, doskonale się pieni, a do tego jest bardzo zdrowe – zawiera mnóstwo witamin (m.in. witaminę A, E i C), kwas foliowy, żelazo, potas i magnez.
Domowe mleko kokosowe W sklepie zabrakło Twojego ulubionego mleka kokosowego? Nic straconego – z łatwością przygotujesz je samodzielnie! Do szklanki wiórków kokosowych dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody i odstaw całość na kilka godzin (lub nawet na noc). Następnie podgrzej wiórki z wodą, zmiksuj blenderem aż składniki dobrze się połączą i odsącz mleko przez gazę. Domowe mleko kokosowe przechowuj w lodówce maksymalnie 4-5 dni. Wskazówka: Aby mleko było słodsze, dodaj odrobinę syropu klonowego.
Co ciekawe, kawa z mlekiem kokosowym to nie tylko świetny napój w sam raz na popołudniową przerwę, ale także sprytny sposób, by na długo zapewnić sobie uczucie sytości. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kawy z mlekiem, koniecznie przeczytaj nasze artykuły: • Kawa z mlekiem: kalorie i proporcje; • Kawa z mlekiem czy bez? Dowiedz się która jest lepsza dla twojego zdrowia.
Espresso jest najlepszą bazą każdego napoju na bazie kawy. Jego mocny, esencjonalny smak oraz wyrazisty aromat rewelacyjnie komponują się z delikatnymi, rozkosznie słodkimi i egzotycznymi dodatkami. Kluczowe jest w tym przypadku prawidłowe parzenie espresso, które zdecydowanie najlepiej powierzyć „domowemu bariście”, czyli automatycznemu ekspresowi do kawy. Odpowiednie urządzenie wydobędzie z ziaren wspaniałe bogactwo smaku. W ten sposób zyskasz pewność, że espresso zostało perfekcyjnie przygotowane, a napój na jego bazie będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla Ciebie i Twoich gości.
Jaki ekspres do kawy wybrać? Do wyboru masz wiele interesujących wariantów – od modeli idealnych dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą (np. ekspres Philips 2200 LatteGo), po zaawansowane ekspresy (jak Philips 5400 LatteGo), dzięki którym przygotujesz nawet 12 rodzajów kawy! LatteGo to innowacyjny system spieniania mleka, dzięki któremu pianka do ulubionej latte, cappuccino czy innej, dowolnej kawy będzie perfekcyjna, niczym z prawdziwej włoskiej kawiarni! System jest prosty w obsłudze, a spieniacz składa się z zaledwie dwóch elementów, które możesz umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Więcej informacji na temat ekspresów z systemem LatteGo znajdziesz na: https://www.philips.pl/c-e/ho/kawa/philips-lattego.html.
Kawa mrożona z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na lato. Taki napój szybko Cię orzeźwi i pobudzi do działania. Zwróć tylko uwagę, aby mleko kokosowe do kawy miało jak najwięcej ekstraktu z kokosa (nawet około 85-90%), a jego jedynym dodatkiem, żeby była wyłącznie woda.
Żar leje się z nieba, a Ty masz ochotę na kawę? Nie ma nic bardziej pobudzającego od rozkosznie słodkiej i kremowej kawy z mleczkiem kokosowym oraz – opcjonalnie – gałką ulubionych lodów i bitą śmietaną. Tak egzotyczny napój szybko Cię ochłodzi i postawi na nogi.
Kawa z mlekiem kokosowym na ciepło to całoroczna propozycja dla wytrawnych smakoszy. Jesienią i zimą możesz dodać do niej nieco gałki muszkatołowej i cynamonu – w ten sposób uzyskasz aromatyczny i rozgrzewający napój o egzotycznym smaku kokosa. Kawa w takim wydaniu wprawi Cię w świetne samopoczucie i będzie idealnym napojem na dobry początek dnia. Jeśli lubisz eksperymentować z różnymi smakami, do kawy z mlekiem kokosowym dodaj szczyptę kardamonu.
Wskazówka Mleko kokosowe przed spienieniem należy dobrze schłodzić. Tylko wtedy uzyskasz perfekcyjną, gęstą piankę w sam raz do kokosowej latte macchiato czy caffé crema.
Uruchom ekspres do kawy i zaparz podwójne espresso. Do pojemnika na mleko wlej około 100 ml mleczka kokosowego i 50 ml wody, a następnie wybierz opcję spieniania mleka. Gdy mleko będzie odpowiednio spienione, dodaj je do kawy. Na patelnię wsyp łyżeczkę wiórków kokosowych i podpraż je, aż zyskają ładny, delikatnie złocisty kolor. Na koniec wierzch kokosowego latte posyp prażonymi wiórkami oraz niewielką ilością cukru trzcinowego.
Mleko kokosowe to wbrew pozorom świetny dodatek także do… herbaty! Aby przygotować taką wersję „bawarki”, wystarczy, że wsypiesz do czajniczka 2-3 łyżeczki earl grey, dodasz taką samą ilość wiórków kokosowych i całość zalejesz ok. 600-700 ml gorącej wody. Po kilku minutach przelej herbatę do filiżanek, wypełniając je do połowy. Pozostałą ilość dopełnij ciepłym mleczkiem kokosowym. Jeśli lubisz słodką herbatę, dodaj do niej odrobinę cukru trzcinowego i wymieszaj.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej