Caffè latte po włosku znaczy po prostu: kawa z mlekiem. Choć wersji kawy z mlekiem i sposobów jej podania jest wiele – w zależności od upodobań kawoszy, cafe au lait to nazwa kawy parzonej lub z ekspresu, zmieszanej w proporcji 1:1 z gorącym mlekiem bez piany. Z kolei espresso z grubą warstwą spienionego mleka stało się międzynarodowym ulubieńcem i zyskało popularność jako kawa latte. Tutaj dowiesz się jak zrobić latte w domu: przy pomocy ekspresu do kawy, ale też bez niego, oraz jakie mleko do latte nadaje się najlepiej, aby wytworzyć doskonałą piankę: pełnotłuste, chude, a może roślinne?
● Zaparz espresso. ● Dodaj syrop, jeśli robisz smakowe latte. ● Przygotuj spienione mleko. ● Użyj łyżki, aby przytrzymać piankę i wlej 2/3 gorącego mleka do espresso. ● Łyżką przełóż mleczną pianę na wierzch swojego napoju. Jeśli chcesz we własnym domu napić się wyśmienitego latte, na perfekcyjnym espresso, możesz skorzystać z wysokiej klasy ekspresu Saeco Xelsis, który przygotuje Twoją kawę automatycznie – za dotknięciem jednego przycisku. Nowoczesny, ceramiczny młynek pozwoli wydobyć i zachować smak mielonych ziaren kawy, a także regulować grubość mielenia i moc aromatu. Saeco Xelsis potrafi również przygotować inne rodzaje kaw mlecznych, np. latte macchiato i cappuccino – jeżeli masz ochotę na inne wersje kawy z mlekiem.
Tradycyjnie kawa latte przygotowywana jest na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso. Proporcje składników do latte są następujące: 1 porcja espresso, 2 lub więcej porcje spienionego mleka i opcjonalnie, 1 porcja syropu smakowego. Oto jak zrobić latte w ekspresie:
1. Kawiarka albo zaparzacz do kawy. 2. Urządzenie do spieniania mleka: spieniacz lub blender. 3. Kuchenka mikrofalowa do podgrzania mleka. Oto jak zrobić latte bez ekspresu: ● Zaparz mocną kawę – aby kawa parzona miała moc zbliżoną do espresso potrzebujesz 2 czubate łyżeczki drobno zmielonej kawy na około pół szklanki wody. ● Około 1 szklanki mleka ubij za pomocą ręcznego spieniacza przez około 30 sekund, aż powstaną bąbelki – jeśli nie masz spieniacza, możesz w podobny sposób użyć zaparzacza do kawy typu french press. ● Podgrzej mleko w mikrofalówce – wystarczy 30-40 sekund, ale przypilnuj, żeby nie wykipiało. ● Wlej mleko do kawy przytrzymując pianę. Na koniec przełóż pianę łyżeczką. Kawa latte wspaniale smakuje z przyprawami – na przykład z cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową albo goździkami.
Ale jak zrobić kawę latte, jeśli nie masz ekspresu do dyspozycji? Być może ucieszy Cię informacja, że oryginalna włoska cafe latte jest przygotowywana na bazie kawy parzonej w kawiarce! Również spienione mleko możesz zrobić własnoręcznie. Potrzebne Ci będą:
Wiesz już jak zrobić latte w domu – to całkiem łatwe, nawet jeśli nie korzystasz z ekspresu do kawy. Choć jeśli kawa latte jest Twoim ulubionym napojem, dobry ekspres pozwoli Ci go przygotować najszybciej i w najsmaczniejszym wydaniu.
Jeśli chcesz, aby Twoja kawa latte miała ładną, lekką i puszystą piankę, wybierz chude mleko, które łatwiej niż mleko pełnotłuste wytworzy bąbelki. Latte w wersji wegańskiej najlepiej uda się z mlekiem sojowym, ale możesz też użyć innego mleka roślinnego: migdałowego albo kokosowego.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej