1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Idealna mleczna pianka: jak spienić mleko do kawy

    Czas czytania: 6 min

    Nie musisz wychodzić do kawiarni, aby napić się pysznego cappuccino z gęstą, kremową pianką... Jeśli marzy Ci się kawa ze spienionym mlekiem, możesz ją przygotować w domu – i to całkiem łatwo, o ile tylko wiesz jak się do tego zabrać. Tutaj dowiesz się, jak zrobić spienione mleko spieniaczem, i bez jego pomocy, jak dobrze spienić mleko w ekspresie do kawy, a także jakie mleko do spieniania wybrać, aby osiągnąć najlepsze efekty.

    Jak zrobić spienione mleko – metoda manualna


    Co zrobić jeśli masz ochotę na caffè latte, a nie dysponujesz akurat spieniaczem do mleka? To naprawdę nie jest żaden problem – wystarczą Ci urządzenia, które już masz w kuchni: zwykły blender i mikrofalówka. Oto jak spienić mleko bez spieniacza:

     

    ● Zimne mleko wlej do wysokiego plastikowego pojemnika, najlepiej dzbanka z uchwytem do trzymania. Mleko zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dlatego zostaw w naczyniu odpowiednio dużo miejsca.

    ● Zanurz końcówkę blendera tuż pod powierzchnią mleka i ubijaj przez około 40-50 sekund.

    ● Przenieś naczynie do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund, cały czas je obserwując.

    ● Jeśli zauważysz, że mleko zaczyna kipieć, wyłącz mikrofalówkę i poczekaj chwilę, aż piana lekko opadnie. Uruchom mikrofalówkę ponownie, tak aby podgrzewać mleko przez pełne pół minuty.

     

    A jak spienić mleko spieniaczem ręcznym? To całkiem proste: nalej mleko do dzbanka spieniacza – na dzbanku zwykle zaznaczona jest linia odpowiedniego poziomu mleka. Nałóż wieczko i ubijaj szybkim ruchem przez 30 sekund. Zdejmij pokrywkę i podgrzej mleko w mikrofalówce według instrukcji powyżej.

    Jak spienić mleko profesjonalnie jak barista


    Doskonała pianka na kawie podawanej w kawiarniach jest robiona przy pomocy dyszy parowej, w którą wyposażone są profesjonalne ekspresy kolbowe. Podobny efekt możesz osiągnąć, jeśli skorzystasz z domowego ekspresu z klasycznym spieniaczem do mleka, takiego jak na przykład ekspres automatyczny Philips 1200. Oto jak dobrze spienić mleko w ekspresie:

     

    1. Nalej zimne mleko do dzbanka z uchwytem – nie powinno go być więcej niż 1/3 pojemności naczynia.

    2. Lekko przechyl naczynie i zanurz dyszę spieniacza tuż pod powierzchnią mleka.

    3. Uruchom urządzenie i spieniaj mleko wykonując dzbankiem wolne, koliste ruchy.

    4. Kiedy na powierzchni utworzy się piana, zanurz dyszę spieniacza głębiej, aby podgrzać mleko znajdujące się na dole naczynia.

    5. Temperatura mleka nie powinna przekroczyć 70°C – ale jeśli nie masz do dyspozycji specjalnego termometru, po prostu zakończ podgrzewanie, kiedy poczujesz, że naczynie robi się zbyt gorące w dotyku.

     

    Jeszcze łatwiej osiągniesz efekt doskonałej mlecznej pianki przy pomocy w pełni automatycznego ekspresu do kawy, takiego jak Philips 5000 LatteGo. To urządzenie posiada komorę szybkiego spieniania mleka, które miesza mleko z powietrzem tworząc aksamitną piankę o idealnej temperaturze.

    Jak spienić mleko bez spieniacza?

    Polecany ekspres

    Series 2200 Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Series 2200 Automatyczny ekspres do kawy

    3 rodzaje kaw, System LatteGo, Kolor: Błyszczący czarny, Intuicyjny panel sterowania

    Mleko do spieniania – na co zwrócić uwagę


    Jakie mleko najlepiej się spienia? Generalnie – zimne: im zimniejsze mleko, tym łatwiej wytworzy się na nim piana. Dlatego przy ręcznym spienianiu podgrzewaj mleko dopiero na końcu. Chude mleko wytworzy większe bąbelki – lepiej nadaje się do wytworzenia lekkiej, puszystej piany do latte. Taka pianka nazywana jest czasem mikropianą albo mokrą pianką.

     

    Jeśli chcesz osiągnąć efekt cięższej, bardziej zbitej i kremowej pianki cappuccino, użyj tłustego mleka. Powstanie tak zwana sucha pianka, czyli makropiana, w której (w idealnej wersji) bąbelki nie są widoczne.

     

    Samodzielnie zrobiona kawa ze spienionym mlekiem? Teraz, kiedy znasz już sekrety mlecznej pianki i wiesz jak spienić mleko, nawet jeśli nie masz spieniacza – możesz cieszyć się pyszną kawą każdego dnia.

    Zobacz też:

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.