0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Jak zrobić cappuccino? Idealny sposób przygotowania

    Czas czytania: 7 min

    Cappuccino zyskało popularność na całym świecie dzięki swojemu delikatnemu smakowi i urzekającej, aksamitnej piance. Często podawane jest z czekoladową posypką, choć Włosi mogliby się w tej kwestii nie zgodzić. Rodzajów kaw jest wiele, niektóre łatwiejsze, inne trudniejsze do przygotowania domowymi sposobami, a domowe cappuccino to jedna z bardziej wymagających odmian. Ten poradnik podpowie Ci, jak się robi cappuccino właściwie, aby zachwycało smakiem i aromatem. 

    Cappuccino — jak zrobić?


    Podstawą dobrego cappuccino jest doskonale zaparzone espresso. To ono ma decydujący wpływ na ostateczny smak kawy, dlatego upewnij się, że zostało odpowiednio przygotowane. Oczywiście każdy przepis na cappuccino wymienia również mleko — powinno ono być tłuste, przynajmniej 3,2%. Nie może też zabraknąć spieniacza, który pozwoli stworzyć idealną piankę — symbol cappuccino.

    Cappuccino — przepis


    Jeśli masz już wszystkie składniki, możesz zacząć przygotowywanie cappuccino:

     

    1. Przygotowanie espresso

    Zacznij od zaparzenia espresso, do którego powinno dodać się mleko krótko po zaparzeniu kawy.  Na jego powierzchni tworzy się crema, czyli gęsta warstwa kawowej pianki, której zadaniem jest zatrzymać aromat kawy — niestety z każdą minutą jest jej coraz mniej. Najlepiej przygotować espresso bezpośrednio w filiżance, aby nie musieć go potem przelewać.

     

    2. Pianka cappuccino

    ...czyli jak zrobić cappuccino idealne. To najtrudniejszy krok w przygotowywaniu cappuccino, do którego potrzeba po prostu wprawy. Pamiętaj, aby mleko na początku było zimne, ponieważ wtedy łatwiej jest kontrolować jego temperaturę podczas spieniania.

     

    ● Do dzbanka wlej mniej mleka niż wynosi pojemność filiżanki, ponieważ podczas spieniania jego objętość znacznie się zwiększy.

    ● Temperatura mleka nie powinna przekroczyć 70 stopni Celsjusza, więc jeśli nie masz termometru, kontroluj jego ciepło dłonią obejmującą dzbanek — przestań spieniać, zanim zacznie parzyć.

    ● W pierwszej fazie spieniania umieść dyszę zaraz pod powierzchnią mleka, aby dostało się do niego jak najwięcej powietrza.

    ● Następnie zacznij stopniowo obniżać końcówkę dyszy, co spowoduje szybsze ogrzewanie się mleka i jego dalsze spienianie. Idealna pianka cappuccino jest lekko lśniąca, zbita i aksamitna. Duże pęcherzyki powietrza, szczególnie na powierzchni, nie są pożądane. Często zadaniem czekoladowej posypki jest właśnie ich maskowanie.

     

    Pianka do cappuccino może być sucha lub mokra. Jeżeli dłużej przytrzymasz dyszę spieniacza tuż pod powierzchnią mleka, pęcherzyki będą większe, a pianka stanie się bardziej sztywna, czyli sucha — do tego stopnia, że można ją nakładać szpatułką. Z kolei mokra pianka jest gęstsza, bardziej płynna, a dzięki mikroskopijnym pęcherzykom powietrza delikatnie lśni.

     

    3. Cappuccino — proporcje: czas na połączenie espresso i pianki

    Proporcje to ważna kwestia w przygotowywaniu cappuccino, bo to właśnie decydujący o smaku cappuccino skład wyróżnia go na tle innych kaw. Stosunek ilości składników prezentuje się następująco: 1/3 espresso, 1/3 mleka oraz 1/3 pianki. Wlewaj spienione mleko z wysokości około 10 centymetrów, aby mogło przebić się przez powierzchnię espresso i dokładnie się z nim wymieszać. Stopniowo zbliżaj dzbanek z mlekiem do filiżanki, aby w fazie końcowej znalazła się w niej najlżejsza część spienionego mleka, czyli pianka.

    Jak zrobić cappuccino w domu?

    Polecany ekspres

    Series 5000 Automatyczny ekspres do kawy z LatteGo
    -{discount-value}

    Series 5000 Automatyczny ekspres do kawy z LatteGo

    6 rodzajów kaw, System LatteGo, Filtr AquaClean, AquaClean

    Jak zrobić cappuccino w domu — czy jest inny sposób?


    Oczywiście! Możesz skorzystać z automatycznego ekspresu do kawy, takiego jak Philips 3200 LatteGo. To urządzenie doskonale wie jak zrobić cappuccino i wyręczy Cię we wszystkim, zapewniając powtarzalność — innymi słowy, Twoja kawa zawsze będzie smakować tak samo, czyli idealnie. Nie musisz wiedzieć jak się robi cappuccino, wystarczy nacisnąć przycisk, a resztą zajmie się urządzenie. Oszczędzasz nie tylko czas, ale również energię, ponieważ czyszczenie ekspresu jest bajecznie proste i szybkie.

     

    Znasz już przepis na cappuccino i możesz je przyrządzić, kiedy tylko masz ochotę. W domu możesz zrobić także inne rodzaje kawy: mocne latte macchiato albo orzeźwiające frappe.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.