1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 min

    Porady ›› Latte art w domu 

    Porady ›› Latte art w domu

    Latte art – jak robić wzorki na kawie? Porady baristy

     

    Miłośnicy mlecznych kaw pewnie nie raz zetknęli się z pojęciem latte art. To nic innego, jak tworzenie mniej lub bardziej wymyślnych wzorków na kawie, za pomocą mleka. Umiesz już parzyć perfekcyjnie aromatyczną kawę? Czas pójść krok dalej. Poznaj sztukę tworzenia wzorków na kawie i zachwycaj swoich gości nie tylko wyjątkowym smakiem kawy, ale też wyglądem.

    Jak stworzyć wzorki na kawie? Poznaj technikę etching

     

    Latte art, czyli wzory na kawie, można tworzyć, wykorzystując do tego celu jedną z dwóch technik: etching lub free pouring. Na czym polega pierwsza z nich?

     

    Etching nazywany jest inaczej rytowaniem. Używając tej techniki, wzorek na kawie tworzy się na wylanej już wcześniej pianie. Do tego celu trzeba użyć narzędzia z ostrym końcem, jak np. wykałaczka. Etching to technika, która pozwala tworzyć zdecydowanie bardziej skomplikowane i zaawansowane latte art od tych, które można zrobić, używając techniki free pouring. Trzeba jednak pamiętać, że powstałe w ten sposób malowidła, niestety będą mniej trwałe. Wszystko przez szybkie rozpuszczanie się piany.

    Latte art w domu przy użyciu techniki free pouring

     

    Drugą techniką, której można użyć do stworzenia latte art w domu jest free pouring. Na czym polega ta technika? Free pouring to inaczej wolne nalewanie. Wzorki na kawie powstają podczas wlewania do kawy mleka prosto z dzbanka. Wcześniej mleko musi zostać spienione przy użyciu gorącej pary. Stosując tę technikę do tworzenia latte art w domu trzeba pamiętać o tym, by konsystencja mleka była odpowiednia. Mleko musi mieć gładką i jednolitą konsystencję. W przeciwnym razie nie uda się stworzyć wzorku na kawie.

     

    Teraz czas na konkrety. Jak stworzyć latte art techniką free pouring? Filiżankę z kawą trzeba trzymać pod delikatnym kątem i dopiero wtedy, ostrożnie wlewać mleko. W połowie pracy nad wzorkiem należy potrząsać dzbankiem w taki sposób, by uzyskać upragniony wzorek. Warto przy tym pamiętać, że im szersza będzie filiżanka, tym łatwiej będzie stworzyć wzorek.

    Wzorki na kawie.

    5 kroków do tworzenia latte art w domu

     

    Tworzenie latte art w domu to prawdziwa sztuka. Żeby w pełni ją opanować, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Poniższe porady z pewnością będą pomocne przy tworzeniu perfekcyjnych wzorków na kawie.

    1. Espresso, czyli idealny podkład do latte art

     

    Aromatyczne espresso to baza niezbędna do przygotowania wzorków na kawie. Espresso musi być smaczne i wysokiej jakości. Nawet najpiękniejszy wzorek na kawie nie zatuszuje niezbyt dobrego smaku napoju. Warto również podkreślić, że crema, która pojawia się na kawie tuż po zaparzeniu espresso, to idealny podkład do latte art.

    2. Mleko – jeden z dwóch kluczowych elementów potrzebnych do latte art

     

    Tworząc wzorki na kawie, nie sposób obejść się oczywiście bez kawy i mleka. Żeby latte art się udało, mleko musi być tłuste i mieć odpowiednią konsystencję. Najbardziej pożądane mleko o konsystencji przypominającej konsystencję śmietany.

    3. Szeroka filiżanka – gadżet dla początkujących w sztuce latte art

     

    Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z wzorkami na kawie, powinny zaopatrzyć się w szerokie filiżanki. Taki gadżet z pewnością ułatwi naukę robienia wzorków.

    4. Dzbanek z wąskim dziubkiem – niezbędny do wzorków na kawie

     

    Jak robić wzorki na kawie? Żeby stworzyć perfekcyjny malunek, najlepiej jest dysponować dzbankiem na mleko z wąskim dziubkiem. Taka konstrukcja dzbanka sprawi, że mleko będzie lało się odpowiednio cienkim strumieniem, co pozwoli na tworzenie najbardziej szczegółowych wzorków.

    5. Od pilnego ucznia do mistrza latte art

     

    Tworzenie wzorków na kawie wcale nie jest takie proste i nie każdy jest w stanie od razu opanować tę sztukę. Nauka latte art to długi proces, a pozyskiwana wiedzę, warto sobie dawkować. Najlepiej jest rozpocząć od tworzenia prostych wzorków, takich jak np. serce. Dopiero po opanowaniu tego kształtu, należy uczyć się kolejnych, np. liścia czy rozety.

    Serce – wzorek, od którego warto rozpocząć przygodę z latte art

     

    Serce to najpopularniejszy, a zarazem najprostszy do zrobienia wzorek na kawie. To właśnie od serca warto rozpocząć swoją przygodę z latte art. Jak narysować serce na kawie? Na początek, wlewaj mleko wolnym strumieniem, skierowanym w sam środek filiżanki. Poruszaj przy tym delikatnie dzbankiem na boki. Kiedy na kawie utworzy się okrągły, mleczny zarys, dzbanek z mlekiem należy podnieść nieco wyżej i dalej wlewać mleko, kierując strumień w sam środek wzoru. Na tym etapie, mleczna, okrągła plama, zacznie powoli przekształcać się w serce. Ostatni krok, który trzeba wykonać to przeciągnięcie dzbanka jednym, zdecydowanym ruchem w taki sposób, by przeciąć wzór cienkim strumieniem mleka. W ten sposób powstanie serce.

    Odpowiednie mleko – podstawa każdego latte art

     

    Do wykonania wzorku na kawie niezbędne jest mleko. Jednak nie mają racji ci, którzy myślą, że wystarczy sięgnąć po pierwsze lepsze mleko. Mleko do latte art musi być odpowiednio tłuste, najlepiej sięgać po produkty o zawartości tłuszczu, co najmniej 3,2%. Tylko wtedy można mieć pewność, że mleko dobrze się spieni. Równie ważna, jak zawartość tłuszczu jest prawidłowa temperatura mleka i konsystencja napoju. Mleko do latte art powinno mieć temperaturę w granicach 60-65 stopni Celsjusza, a sama konsystencja powinna bardziej przypominać śmietanę niż mleko. Dlaczego tak ważna jest właściwa gęstość mleka? Jeśli mleko będzie odpowiednio gęste, nie rozpuści się od razu na kawie, a z drugiej strony będzie na tyle płynne, by można było z jego pomocą wykonywać wzorki.

     

    Warto przy tym pamiętać, że do wykonywania wzorków na kawie najlepiej sprawdzi się mleko krowie i to właśnie po nie powinny sięgać osoby, które stawiają pierwsze kroki w latte art. Po napój sojowy mogą sięgać nieco bardziej wprawni bariści. Wszystko dlatego, że to napój, w którym, podczas podgrzewania, mogą pojawić się nieestetyczne grudki.

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Zobacz też:

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.