Latte macchiato to bardziej fantazyjna odmiana popularnej kawy latte. Podobnie jak latte, składa się z espresso i sporej porcji spienionego mleka, ale ma 3 charakterystyczne warstwy: gorące mleko na dole szklanki, espresso pośrodku i warstwę mlecznej piany na wierzchu. Jak osiągnąć taki efekt? Wcale nie trzeba być zawodowym baristą, żeby przygotować piękne i pyszne latte macchiato w domowym ekspresie – lub nawet bez niego. Dowiedz się, jak zrobić latte macchiato w domu: poznaj proporcje, zasady i przepis na doskonałe latte macchiato.
● 1 część espresso ● 2 części mleka
Włoskie słowo macchiato znaczy: cętkowany. Nazwa latte macchiato to odniesienie do caffe macchiato, czyli espresso z odrobiną – cętką – mlecznej pianki. W latte macchiato proporcje są odwrócone: to bardziej mleko z dodatkiem kawy:
1. Mleko lepiej się spienia kiedy jest zimne. Do zrobienia lekkiej i puszystej pianki latte, chude mleko jest lepsze niż tłuste. 2. Najlepsza kawa do espresso to taka, która jest zmielona bardzo drobno i równo. Dzięki temu woda będzie mogła przepływać przez kawę pod odpowiednim ciśnieniem. 3. W latte macchiato espresso jest dodawane do mleka, a nie odwrotnie – to pozwala utworzyć charakterystyczne warstwy.
Ale jak stworzyć te 3 warstwy, które odróżniają latte macchiato od innych rodzajów kawy z mlekiem? Podstawą jest kolejność dodawania poszczególnych składników, choć aby Twoje latte macchiato było doskonałe, ważne jest również kilka innych zasad:
● Kawa ● Mleko Prawdziwe latte macchiato jest przygotowywane na bazie espresso, dlatego jeśli masz możliwość – skorzystaj z ekspresu do kawy. Oto jak zrobić latte macchiato w ekspresie: 1. Odmierz 120 ml zimnego mleka i użyj spieniacza do mleka Twojego ekspresu, aby utworzyć pianę i podgrzać mleko. Podczas spieniania zataczaj dzbankiem z mlekiem koliste ruchy – dzięki temu utworzysz gładszą pianę. Spienianie mleka jest jeszcze łatwiejsze, jeśli używasz automatycznego ekspresu, takiego jak Saeco Xelsis, który przygotuje napój za Ciebie – wystarczy nacisnąć przycisk. 2. Przelej mleko do wysokiej szklanki: zacznij wlewać je z wysokości około 10 cm i stopniowo przybliżaj dzbanek do szklanki – dzięki temu mleczna pianka znajdzie się na wierzchu. 3. Zrób espresso. Możesz też przygotować swoje latte macchiato na bazie podwójnego espresso – wtedy odpowiednio zmodyfikuj proporcje mleka. 4. Wlej espresso do szklanki z mlekiem bezpośrednio na pianę: zobaczysz jak kawa wypycha lekką pianę i tworzą się warstwy. Jeśli chcesz pić w domu latte macchiato najwyższej jakości, polubisz zaawansowany ekspres do kawy Saeco Xelsis, który dzięki nowoczesnemu ceramicznemu młynkowi precyzyjnie wydobywa z ziaren kawy najlepszy smak i aromat. Z takiej pełnej aromatu kawy, Saeco Xelsis może przygotować dla Ciebie nawet 15 różnych napojów.
Potrzebne składniki:
1. Zaparz mocną kawę w kawiarce lub prasce francuskiej. Użyj kawy drobno mielonej. 2. Zimne mleko wlej do słoika, zakręć go i potrząsaj nim przez 30-60 sekund, aż utworzy się piana. 3. Zdejmij nakrętkę i podgrzewaj mleko w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, cały czas je obserwując: jeśli zacznie kipieć, zatrzymaj mikrofalówkę, odczekaj chwilę, aż mleko opadnie i kontynuuj podgrzewanie, aby w sumie mleko grzało się przez pół minuty. 4. Przelej mleko do wysokiej szklanki uważając, aby pianę wlać na końcu. Dodaj kawę.
Ale kawę latte macchiato możesz zrobić również bez pomocy ekspresu do kawy:
● Zrób espresso (lub mocną kawę) ● Zrób piankę z niewielkiej ilości mleka: w macchiato kawy jest 2 razy więcej niż mleka ● Przełóż piankę na wierzch swojego macchiato. I oto cały sekret tego, jak zrobić latte macchiato w ekspresie i bez ekspresu oraz jak zrobić w domu prawdziwą kawę macchiato: nie jest to wcale takie trudne, jeśli tylko znasz kilka podstawowych zasad.
A jeśli masz ochotę na mocniejszą kawę? Możesz łatwo zrobić oryginalną caffe macchiato:
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej