0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Przepisy kawowe ›› Kawa cold brew – czym jest i jak ją przygotować?

    Kawa cold brew – czym jest i jak ją przygotować?

    Kawa cold brew – czym jest i jak ją przygotować?

     

    Kawa potrafi zaskakiwać! Jej smak i aromat zależy od wielu czynników, w tym także od temperatury parzenia. Do przygotowania naparu wykorzystuje się najczęściej wrzątek, jednak na popularności zyskuje wielogodzinne namaczanie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Sprawdź, jak przyrządzić cold brew coffee i przekonaj się, dlaczego zyskuje taką popularność na całym świecie.

    Kawa cold brew – co to jest?

     

    Wiele osób uważa, że do przygotowania kawowego napoju (m.in. kawy z mlekiem kokosowym) potrzebny jest wrzątek. To nieprawda – napar możesz przyrządzić z pomocą zimnej wody. Cold brew coffee, nazywana także kawą parzoną na zimno, to nowatorski sposób przyrządzania napoju z ziarnami kawowca w roli głównej.

     

    Proces przygotowywania kawy cold brew nie jest skomplikowany. Zmielona Arabica lub Robusta muszą zostać poddane wielogodzinnemu moczeniu, w którym nośnikiem smaku jest zimna woda. Napój podawany jest na zimno, z kostkami lodu lub pełnotłustą śmietanką. Jest pełen aromatu i niezwykłego smaku – orzeźwia, jest lekki i jednocześnie pozbawiony goryczy czy kwasowości.

     

    Sprawdź też: Rodzaje ziaren kawy i zbiory

    Wskazówka:

    Do przygotowania cold brew coffee warto zakupić ziarna z gatunku Arabica, które cechują się głębokim aromatem i subtelnym smakiem. Pamiętaj, aby próbować różne mieszanki kaw – dzięki temu o wiele szybciej natrafisz na tę właściwą!

    Lekka kawa cold brew – przepis

     

    Jak przyrządzić kawę cold brew? Przepis jest bardzo uniwersalny i można go modyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami. Po wybraniu odpowiedniej smakowo mieszanki ziaren należy ją zmielić – najlepiej zrobić to własnoręcznie w domowej maszynce. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że drobiny nie zwietrzeją i zachowają swój aromat podczas całego procesu namaczania.

     

    Do przygotowania cold brew przyda Ci się słoik z zakrętką, elegancka karafka, specjalna butelka z filtrem lub zaparzacz tłokowy. Zmielone ziarna kawy należy wsypać do naczynia, a następnie zalać zimną, przefiltrowaną wodą. Na litr płynu powinno przypadać od 70 do 100 g zmielonych ziaren (pamiętaj, że proporcje zależą od Twoich preferencji smakowych). Następnie wystarczy wstrząsnąć kawą i zostawić ją w chłodnym miejscu na 10-16 godzin, choć niektórzy koneserzy pozostawiają ją w lodówce nawet na 24 godziny!

     

    Kiedy tylko dojdziesz do wniosku, że napój jest wystarczająco intensywny, przefiltruj go i podaj w szklaneczkach wypełnionych lodem. Do kawy cold brew doskonale pasuje mleko oraz syrop klonowy. Fanom nietypowych smaków polecamy plasterek cytryny i pomarańczy oraz – opcjonalnie – cukier puder.

    Pamiętaj:

    Im dłużej będziesz namaczać kawę, tym będzie bardziej intensywna. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz wykorzystać przy przyrządzaniu cold brew coffee zimny napar z cynamonu i kardamonu.

    Kobieta chłodzi się w gorący dzień, popijając kawę cold brew z kostkami lodu.

    Cold brew coffee i kawy mrożone – podstawowe różnice

     

    Cold brew coffee to idealna propozycja na gorące letnie popołudnia i leniwe wakacyjne poranki. Do napoju można dodać:

     

    zioła i przyprawy – do kawy cold brew pasuje mięta pieprzowa i melisa, a także wanilia, anyż gwieździsty i goździki;

     

    owoce sezonowe – maliny i truskawki dodadzą naparowi odświeżającej kwaskowatości, a kulki z melona lub arbuza lekkiej słodyczy. 

     

    Kawa cold brew pozwala na eksperymenty, a tuż obok frappé i café affogato stanowi idealną propozycję na lato. Jednak czym cold brew coffee różni się od tradycyjnej kawy mrożonej? Odpowiedź jest bardzo prosta – sposobem przyrządzania. Pierwsza z nich wymaga zalania zmielonych ziaren zimną wodą. Natomiast do kawy mrożonej używa się ciepłego espresso, które schładza się np. zimnym mlekiem i kostkami lodu.

    Cold brew coffee wymaga od Ciebie czasu i odpowiedniego przygotowania (np. zakupu właściwej mieszanki kaw). Jeżeli nie chcesz czekać kilku godzin na napar, a masz ochotę na zimny i orzeźwiający napój, przygotuj szybką kawę mrożoną z pomocą ekspresu Philips Serii 5400 LatteGo z funkcją Extra Shot i ceramicznym młynkiem, który zapewni Ci trwałość na długie lata. Aromatyczne espresso połącz z wybranym dodatkiem np. spienioną zmrożoną śmietanką albo gałką lodów. Natomiast fani nietypowych połączeń powinni postawić na kawę mrożoną ze szklanką soku pomarańczowego (tzw. freshpresso) lub z tonikiem.

     

    Cold brew coffee i kawy mrożone to idealny sposób na orzeźwienie – kilku- lub kilkunastogodzinne namaczanie ziaren lub dodanie do gorącego espresso zimnych dodatków pozwala uzyskać wyjątkowy napój, pełen aromatu i smaku. Poeksperymentuj w kuchni i przygotuj kawę na zimno tak, jak lubisz najbardziej!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.