Kawa mrożona to fantastyczne orzeźwienie podczas upalnych letnich dni. Kiedy wysoka temperatura daje się we znaki, tradycyjna gorąca filiżanka kawy jest chętnie zamieniana na swój mrożony odpowiednik. Domowa kawa mrożona (nie mylić z frappe) może być przygotowana w prosty sposób i smakować pysznie – całkiem jak ta przyrządzona przez profesjonalnego baristę. Tutaj dowiesz się, jak zrobić kawę mrożoną z lodami, lodem lub... z bananem.
Kawa mrożona może być równie łatwa do zrobienia jak kawa filtrowana lub espresso z lodem. Ale jeśli naprawdę lubisz kawę i chcesz osiągnąć smak „kawy mrożonej z kawiarni”, odnajdź w sobie baristę i przygotuj swój napój jak koneser – możesz to zrobić z łatwością przy pomocy automatycznego ekspresu do kawy. Pojedyncze lub podwójne espresso sprawdzi się najlepiej – w zależności od tego, jak mocna ma być Twoja kawa. Na tym etapie możesz również dodać cukier. Następne jest zimne mleko. W zależności od wybranego rodzaju kawy, będziesz potrzebować lodów (najlepiej waniliowych lub śmietankowych), lodu i kawałków mrożonego banana. Przygotowanie doskonałej bazy do mrożonej kawy ułatwi Ci automatyczny ekspres do kawy, taki jak Philips 5000 LatteGo, który jest nie tylko wygodny w obsłudze, ale dzięki ceramicznemu młynkowi zapewnia smak i aromat świeżo zmielonych ziaren za każdym razem.
Podstawą idealnej kawy mrożonej jest oczywiście dobrej jakości i świeżo parzona kawa.
Oto trzy sposoby na to, jak zrobić mrożoną kawę w domu. Jeśli chcesz, żeby kawa dłużej pozostała bardzo zimna, możesz schłodzić szklankę w lodówce. To sprawi również, że Twoja kawa będzie lepiej się prezentować – lody czy kostki lodu nie stopią się w niej tak szybko.
Wskazówka: Jednym z najczęstszych problemów z mrożoną kawą jest to, że bardzo łatwo jest zbyt mocno rozcieńczyć napój. Jaki jest sekret? Do schłodzenia użyj kostek lodu zrobionych ze świeżo parzonej kawy.
Możesz zacząć od cold brew, czyli kawy „parzonej” w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin – im dłużej, tym mocniejsza kawa i głębszy smak. Tak przygotowaną kawę wlej do szklanek wypełnionych kostkami lodu. Możesz również po prostu wlać espresso (lub dwa) do szklanki z lodem. Aby uzyskać kremowe mrożone latte, po prostu dodaj zimne mleko do espresso.
Wskazówka: Lody waniliowe, stracciatella, a nawet lody czekoladowe dobrze komponują się z kawą. To również idealny deser kawowy, jeśli masz gości – po prostu dodaj odrobinę bitej śmietany.
Ta wersja kawy mrożonej zachwyca niesamowitą głębią smaku i gęstą, kremową konsystencją. Wypróbuj dowolny z powyższych sposobów, ale oprócz kostek lodu dodaj lody.
Wskazówka: Zamiast zwykłego mleka, spróbuj użyć waniliowego mleka sojowego.
Choć takie połączenie może wydać się trochę zaskakujące, jest warte wypróbowania ze względu na wspaniały smak. Jak zrobić kawę mrożoną z bananem? To całkiem łatwe. Do blendera wrzuć zamrożone kawałki banana i lód, a następnie dodaj zimne mleko oraz espresso. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przelej kawę do schłodzonej szklanki. Udekoruj napój odrobiną bitej śmietany i kawałkiem banana.
Teraz już wiesz jak zrobić kawę mrożoną w domu na kilka różnych sposobów. Wbrew pozorom, picie kawy mrożonej nie jest wyłącznie letnią przyjemnością. Długie zimowe wieczory i spotkania przy świątecznym stole również mogą być dobrą okazją do delektowania się tym wspaniałym napojem. Aby poczuć magię zimowego nastroju, dodaj odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej — ich bogaty aromat i smak szybko wprawią Ciebie i Twoich bliskich w doskonały nastrój.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej