Czas czytania: 6 min
Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Przepisy kawowe ›› Idealna kawa cold brew – jak ją przyrządzić?
Idealna kawa cold brew – jak ją przyrządzić?
Kawa na zimno to orzeźwiający napój, który sprawdza się idealnie, gdy wysokie temperatury mocno dają się we znaki. Oprócz doskonałego smaku znakomicie gasi pragnienie i daje przyjemne uczucie ochłody. Sposobów jej przygotowywania jest wiele, jednymi z najpopularniejszych orzeźwiających napojów kawowych są cold brew (ekstrahowana na zimno ze zmielonej kawy) oraz kawa mrożona (parzona w tradycyjny sposób, na przykład w ekspresie czy kawiarce, a następnie mieszana z zimnym mlekiem i lodem). Dowiedz się, czym jeszcze różnią się kawa cold brew i kawa mrożona.
Cold brew i kawa mrożona to dwie różne metody przygotowywania kawy na zimno, które różnią się sposobem parzenia oraz serwowania. Pierwsza z wymienionych powstaje poprzez moczenie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie przez minimum kilkanaście godzin (optymalnie 24 godziny). Drugą przygotowuje się w tradycyjny sposób, w ekspresie, kawiarce lub przy wykorzystaniu alternatywnych metod.
• Sposób podania – cold brew jest najczęściej serwowana z kilkoma kostkami lodu, zazwyczaj bez dodatków, choć można ją poddać lekkim modyfikacjom, na przykład dodając do niej kilka kropel mleka czy przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Kawę mrożoną podaje się natomiast zwykle z dużą ilością lodu, często wzbogaca się ją o mleko, syropy smakowe lub dodatki, takie jak bita śmietana czy czekolada. • Smak – kawa parzona na zimno to napój o gładkiej teksturze i łagodnym smaku (niewielkiej kwasowości i małej goryczy). Jednocześnie pobudza i orzeźwia. Kawa mrożona jest mniej skoncentrowana niż cold brew, ma też wyraźnie wyczuwalny smak kwaskowy. Gdy dodamy do niej syrop, śmietanę czy czekoladę staje się słodkim deserem. • Czas przygotowania – czas „parzenia” cold brew to od 12 do 24 godzin, mimo tego jest to dobre rozwiązanie dla osób zapracowanych i zabieganych – wystarczy zalać kawę wieczorem, aby rano cieszyć się smakiem „małej czarnej”. Kawę mrożoną przyrządzimy w kilka minut, jednak aby była smaczna, musimy ją zrobić dosłownie chwilę przed podaniem.
Aby zrobić cold brew, grubo mieloną kawę trzeba zalać zimną wodą (powinna być ona przefiltrowana, zagotowana i ostudzona do temperatury około 30 st.) Następnie wystarczy delikatnie zamieszać miksturę i wstawić do lodówki na 12 do 24 godzin. Co ważne, im dłużej macerowane będą ziarna, tym większą zawartość kofeiny znajdziemy w filiżance. Ponieważ kawa bardzo łatwo pochłania inne zapachy, musimy ją szczelnie zamknąć. Do zaparzenia 100 ml napoju, trzeba użyć około 6-7 g kawy. Po kilkunastu godzinach powstały napój musimy przecedzić przez filtr. Cold brew jest delikatna w smaku, ma lekko słodkawą nutę, dlatego też do jej przygotowania najlepsze będą się ziarna pochodzące z Afryki lub Ameryki Środkowej i Południowej. Zawartość kofeiny w napoju jest wysoka, tak przygotowana kawa na zimno to zatem solidny zastrzyk energii.
Podstawą mrożonej kawy jest dobrej jakości napar – pojedyncze lub podwójne espresso. Można je zaparzyć w ekspresie automatycznym lub kolbowym – wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji. Wybierając konkretny gatunek ziaren, kierujmy się przede wszystkim tym, jaki smak i aromaty kawy nam odpowiada. Przypomnijmy, że Arabica jest łagodniejsza, delikatnie kwaskowata, wyczuwalne są w niej słodkie nuty. Robusta ma natomiast mniej złożony aromat, jest lekko gorzka i nieco cierpka. Aby przyrządzić kawę mrożoną, do ostudzonego espresso dodajmy około 125 ml zimnego mleka lub ulubionego napoju roślinnego oraz lód (przed wlaniem napoju do szklanki, warto schłodzić ją w lodówce). Możemy także pokusić się o dodanie cukru, syropu smakowego, bitej śmietany, czekolady, a nawet gałki lodów. Jeśli mamy ochotę na coś wyjątkowego, innego, niż pijemy zazwyczaj, dodajmy do kawy kilka listków mięty lub garść świeżych owoców, na przykład malin (drobno je posiekajmy lub zblendujmy z kawą i mlekiem).
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej