0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog o kawie ›› Porady ›› Ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

    Ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

    Ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

     

    W życiu każdego wielbiciela kawy w końcu następuje ten przełomowy moment – zakup własnego ekspresu. Na rynku znaleźć można dziesiątki modeli oferujących różne możliwości. Jakie parametry są najważniejsze? Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę, kupując ekspres do kawy. 

     

    Kawę można parzyć na wiele sposobów. Dripper, kawiarka, areopress – domowych metod przygotowywania czarnego napoju jest naprawdę wiele. Prawdziwi smakosze przekonują jednak, że nic nie dorówna smakowi kawy z ekspresu. Czasem, po początkowej euforii związanej z podjęciem decyzji o zakupie, ogromny wybór rozwiązań i ekspresów kawowych może nieco przytłoczyć. Wskazujemy, na co zwrócić uwagę, żeby nie zagubić się w gąszczu możliwości, a poszukiwania zakończyły się pełnym sukcesem. Wskazujemy, na co warto zwrócić uwagę, podczas kupowania ekspresu. 

    Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? 

     

    Ekspresy do kawy można podzielić na dwa podstawowe rodzaje – przelewowe i ciśnieniowe. Wykorzystują one inne metody wydobywania aromatu ze zmielonych ziaren kawy. 

     

    Aby przyrządzić kawę w ekspresie przelewowym, musisz zmielić ziarna kawy i wsypać je do papierowego filtra. Po uruchomieniu ekspresu gorąca woda powoli przepływa przez filtr, i klasyczna czarna kawa skapuje do dzbanka. W ekspresie przelewowym nie da się przyrządzić innych napojów, np. latte czy cappuccino. Jest to więc propozycja jedynie dla fanów zwykłej, czarnej kawy.

    Właściwie przyrządzona kawa w trafnie wybranym ekspresie do kawy.

    Ekspres automatyczny – na co warto zwrócić uwagę? 

     

    Jeżeli zdecydujesz się na zakup ekspresu automatycznego, musisz zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Do wyboru masz modele na kapsułki i kawę ziarnistą. Obydwa rozwiązania mają swoje mocne i słabe strony. 

     

    Różnica sprowadza się do tego, w jakiej formie ziarna trafiają do ekspresu. Do urządzeń kapsułkowych wkładasz niewielki pojemniczek, który fabrycznie jest wypełniony odmierzoną porcją zmielonej kawy. Po włożeniu do ekspresu opakowanie zostaje przebite, a przez zmielone ziarna przetłaczana jest woda. Zaletą takiego rozwiązania jest wygoda – nie musisz wyrzucać fusów, w pojemniku na odpadki zbierają się tylko wykorzystane naboje. W kapsułkach dostępne są różne rodzaje kawy – espresso, cappuccino, a także kawy z aromatem orzechowym czy czekoladowych. Wadą kapsułek może być cena – naboje są trudniej dostępne i zdecydowanie droższe od kawy ziarnistej.

     

    Do ekspresów na kawę mieloną wsypuje się całe ziarna kawy. Wbudowany młynek mieli je tuż przed zaparzeniem – dzięki temu ziarna zachowują świeżość i nie tracą swojego aromatu. Przepuszczenie gorącej wody przez świeżo zmieloną kawę umożliwia osiągnięcie głębokiego smaku. Jest to najlepsze rozwiązanie dla osób, które zwracają uwagę na smakowe niuanse. Taki ekspres umożliwia również swobodne eksperymentowanie z różnymi rodzajami ziaren – możesz wsypać do niego ziarna różnego typu i pochodzenia. W przypadku ekspresów kapsułkowych liczba smaków jest ograniczona.

     

    Jaki ekspres wybrać – kapsułkowy czy na ziarna? Wszystko zależy od Twoich upodobań.

    Młynek i system spieniania mleka 

     

    Jak wspominaliśmy, automatyczne ekspresy wyposażone są we wbudowany młynek, który rozdrabnia ziarna kawy. Kolejna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę, to rodzaj ostrzy w młynku. Do wyboru masz młynki ceramiczne i stalowe – w tym artykule znajdziesz porównaniu obydwóch rozwiązań.

     

    Jeżeli zależy Ci na tym, by za pomocą ekspresu móc przygotować kawy mleczne, takie jak cappuccino czy latte, wybierz model wyposażony w system spieniania mleka. Stosowany w ekspresach ciśnieniowych system LatteGo pozwoli Ci przygotować kawę z pyszną, delikatną pianką – taką samą, jak w Twojej ulubionej kawiarni. Nie musisz samodzielnie podgrzewać i spieniać mleka w oddzielnym naczyniu – wystarczy, że naciśniesz jeden przycisk. Dodatkowo, w systemie LatteGo pojemnik do przechowywania mleka pozwala na dłużej zachować jego świeżość oraz odpowiednio niską temperaturę. Ten dwuczęściowy system jest pozbawiony rurek, dzięki czemu łatwo można utrzymać pełną higienę urządzenia, a także wyczyścić je w ciągu kilkunastu sekund, pod bieżącą wodą lub w zmywarce, co jest prostym i funkcjonalnym rozwiązaniem. 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.