0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 7 min

    Wiedza ›› Stopnie mielenia kawy

    Wiedza ›› Stopnie mielenia kawy

    Stopnie mielenia kawy – jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?

     

    Smak i moc kawy zależą od wielu czynników, w tym także od grubości mielenia ziaren. Co więcej, nawet przy tym samym stopniu zmielenia kawy uzyskasz różne efekty w zależności od sposobu parzenia napoju. Sprawdź, jaka grubość mielenia kawy będzie dobra do ekspresu ciśnieniowego, a jaka sprawdzi się zwykle lepiej w ekspresie przelewowym lub przy innych metodach parzenia.

    Jak uzyskać odpowiedni stopień zmielenia kawy?

     

    Mielenie ziaren kawy bezpośrednio przed zaparzeniem sprawia, że napój ma najpełniejszy aromat i najbogatszy smak. Automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem jest więc dobrym wyborem dla tych miłośników kawy, którzy cenią sobie szybkość i wygodę. 

     

    W przypadku większości pozostałych sposobów parzenia kawy przyda się natomiast osobny młynek do kawy. Co więcej, powinien on oferować co najmniej kilka różnych stopni mielenia kawy. Optymalna grubość zależy bowiem w dużej mierze od sposobu parzenia kawy. Im dłużej parzy się napój, tym grubiej mielona powinna być kawa. Warto też jednak nieco poeksperymentować i sprawdzić, jak większe lub mniejsze rozdrobnienie ziaren wpłynie na smak i moc napoju.

    Grubość mielenia kawy a smak

     

    Większy stopień zmielenia kawy oznacza wyrazistszy smak i aromat napoju. Przy zbyt drobnym mieleniu kawę łatwiej natomiast przeparzyć – będzie wówczas bardzo gorzka i cierpka. Z kolei mniej rozdrobnione ziarna dają łagodniejszy smak i bardziej wyczuwalną kwasowość. Jeśli jednak mielenie będzie za grube, napój wyjdzie zbyt kwaśny i za mało aromatyczny.

    Zmielone ziarna kawy.

    Grubość mielenia kawy a moc

     

    Na to, ile kofeiny ma kawa wpływają różne czynniki, w tym odmiana ziaren czy stopień palenia. Moc zależy też jednak od sposobu parzenia i grubości mielenia kawy. Ogólnie im bardziej zmielone ziarna, tym mocniejszy będzie napój. W tym wypadku też można więc przesadzić w obie strony, czyli uzyskać zbyt silną lub zbyt słabą kawę niż się chciało.

    Jak mielić kawę do parzenia we French Pressie i Chemexie?

     

    French Press to duży dzbanek, gdzie kawę zalaną gorącą wodą odciska się specjalnym tłokiem. Z racji na długi czas parzenia zwykle najlepsze efekty da grube mielenie kawy, gdzie wyraźnie widoczne są części ziaren, które są większe niż sól gruboziarnista. 

     

    Przy mniejszej ilości przygotowywanego napoju możesz jednak zastosować mielenie średnio-grube z kawałkami tylko nieco grubszymi od takiej soli. Taki stopnień zmielenia kawy będzie też dobry do Chemexa, czyli dużego naczynia, do którego wkłada się stosunkowo grube, papierowe filtry.

    Jak mielić kawę do ekspresu przelewowego, Drippera lub syfonu?

     

    Przy parzeniu przelewowym ziarna można rozdrobnić jeszcze bardziej, żeby przypominały sól gruboziarnistą. Średnia grubość mielenia w ekspresie przelewowym lub Dripperze to z reguły najlepszy sposób, by otrzymać napój o zbalansowanym smaku i mocy. Filtr jest bowiem cieńszy, a czas parzenia krótszy niż w Chemexie. Z kolei w syfonie lepiej sprawdzi się mielenie średnio-drobne, w którym drobinki przypominają ziarenka cukru.

    Mielenie kawy do kawiarki i AeroPressu

     

    Kawiarka to znany w polskich domach już od dawna mały czajniczek ciśnieniowy do parzenia kawy. Z kolei AeroPress to stosunkowo nowe urządzenie, którego działanie jest połączeniem tradycyjnego ekspresu, French Pressu i parzenia przelewowego. 

     

    Mielenie kawy do kawiarki oraz AeroPressu będzie jednak podobne. Najczęściej idealny będzie stopień zmielenia ziaren od średnio-drobnego do drobnego, ale nie drobniejszy niż sól kuchenna. Drobinki powinny być natomiast mniejsze niż idealna grubość mielenia kawy w ekspresie przelewowym.

    Jaki stopień zmielenia kawy w ekspresie ciśnieniowym wybrać?

     

    Grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego z reguły będzie drobna, czyli powinna przypominać sól kuchenną. W przypadku urządzeń z nieco niższym ciśnieniem można jednak rozważyć nieco grubszy stopień (do średnio-drobnego). 

     

    Na szczęście automatyczne ekspresy ciśnieniowe do kawy Philips, Philips LatteGo i Saeco dają spore możliwości w tym zakresie. Wbudowany, ceramicznym młynek możesz ustawić na 1 z 12 różnych stopni grubości mielenia kawy. Dzięki ustawieniom mocy kontrolujesz z kolei, ile esencji znajdzie się w napoju. Jest też funkcja extra shot, która zapewni dodatkową porcję ristretto. 

     

    Chociaż w naszych ekspresach ciśnieniowych masz wiele opcji do wyboru, codzienne przygotowywanie kawy jest bardzo szybkie i proste. Możesz bowiem łatwo zapisać preferencje dla każdego napoju, a potem już tylko wybierać, na co masz akurat ochotę bez konieczności ustawiania czegokolwiek. 

     

    Przeczytaj również: Jaka kawa do ekspresu? 7 wskazówek, jak wybrać odpowiednią kawę

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.