0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog o kawie ›› Przepisy kawowe ›› Kawa z lodami - jak ją przyrządzić?

    Kawa z lodami - jak ją przyrządzić?

    Kawa z lodami - jak ją przyrządzić?

     

    Uwielbiasz smak oraz zapach kawy? Wysokie temperatury na dworze sprawiają jednak, że nie chcesz pić nic gorącego? Wcale nie musisz rezygnować z filiżanki espresso! Jeśli masz ochotę na nieco słodyczy, przygotuj szybką i prostą kawę z lodami. Jak zrobić ją w domu? Tego dowiesz się z artykułu.

    Dobra kawa z lodami, czyli jaka?

     

    W trakcie upalnych dni trudno wyobrazić sobie picie gorącego espresso czy mlecznego cappuccino. Gdy temperatury sięgają 30℃, raczej zastanawiamy się, co zrobić, aby jak najszybciej się ochłodzić. Z drugiej strony potrzeba kofeiny wciąż pozostaje takie sama, szczególnie gdy zaczyna się od niej każdy poranek. Dlatego latem chętniej przygotowujemy orzeźwiającą:

     

    Kawę mrożoną - klasyczna kawa, do której po wystudzeniu dodaje się kostki lodu i opcjonalnie dodatki,

     

    Kawę frappe - grecki napój kawowy z pokruszonym lodem, mlekiem oraz cukrem,

     

    • Cold brew - kawa, której ziarna po zmieleniu są macerowane w zimnej wodzie.

     

    To tylko część z popularnych opcji, które możesz przygotować w domu. Jeśli zależy Ci jednak na czasie i nie chcesz go marnować na studzenie naparu, kruszenie lodu i blendowanie wszystkich składników, zawsze możesz przygotować ciepłą kawę z lodami. Jak zrobić ją dobrze? Przede wszystkim liczy się jakość wybranych ziaren.

     

    arabika - wariant dla osób o delikatnych kubkach smakowych, które nie przepadają za kwaśnymi nutami,

     

    robusta - opcja dla zwolenników wyrazistych aromatów pełnych goryczki oraz mocy.

     

    Stopniem zmielenia ziaren nie musisz się martwić, jeśli korzystasz z automatycznego ekspresu do kawy Philips LatteGo 5400. Urządzenie jest wyposażone w 12-stopniowy, ceramiczny młynek. Dzięki opcji personalizacji możesz także zdecydować o mocy kawy oraz jej ilości. Gdy zechcesz napić się czegoś gorącego, przygotujesz do 12 różnych napojów.

     

    W przypadku kawy z lodami dobrze przygotowana esencja to podstawa. O ostatecznym smaku tego letniego, słodkiego napoju decydują również lody. Można wybrać dowolny smak, ale klasyczne affogato zawsze kojarzy się z wanilią.

    Ciekawostka:

    W prawdziwych włoskich kawiarniach ciepłą kawę z lodami znajdziesz w sekcji z deserami. Włosi nie uważają affogato za napój kawowy, tylko traktują jako słodką przekąskę.

     

    Najlepiej będą smakować lody domowe. Jeśli jednak nie ma czasu na ich przygotowanie, wybieraj gotowe produkty od sprawdzonych producentów, które po prostu Ci smakują.

    Kawa podana z gałką lodów.

    Kawa z lodami - jak zrobić?

     

    Przygotowywanie smacznej kawy z lodami to nie tylko kwestia dobrej jakości ziaren oraz sprawdzonego przepisu. Decydujące jest też urządzenie, które opowiada między innymi za temperaturę i długość parzenia. Najwięcej smaku i aromatu gwarantuje automatyczny ekspres ciśnieniowy oraz kawiarka. W przypadku urządzeń Philips intuicyjny panel pomoże Ci wybrać najlepszą opcję dostosowaną do Twoich kubków smakowych.

    Wskazówka:

    Jeśli chcesz, aby Twoja kawa z lodami była jeszcze chłodniejsza, włóż szklankę lub filiżankę do zamrażalnika na kilka minut przed przygotowywaniem napoju.

     

    Bazą dla ciepłej kawy z lodami są oczywiście kawa i lody, ale do tego da się dodać zawsze coś ekstra. W zależności od preferowanych smaków możesz postawić na miód, syrop np. czekoladowy, karmelowy czy orzechowy, amaretto albo przyprawy np. cynamon, kakao lub startą laskę wanilii.

    Mrożona i ciepła kawa z lodami - przepisy

     

    Jeśli dopiero zaczynasz z przygotowywaniem espresso na zimno, sprawdzony przepis na kawę z pewnością ułatwi Ci zadanie. Z czasem, gdy dojdziesz już do perfekcji i znajdziesz swoje ulubione warianty smakowe, możesz jej dowolnie ulepszać. Chociaż klasyka to zawsze klasyka - każdy Włoch Ci powie, że prostota zawsze się obroni!

    • Ciepła kawa z lodami waniliowymi (Affogato)

     

    Marzy Ci się typowe affogato prosto ze słonecznej Italii? Potrzebujesz więc espresso i lodów waniliowych.

     

    1. Przygotuj w ekspresie aromatycznym espresso o łącznej pojemności 60 ml.

    2. Do wcześniej schłodzonej szklanki włóż jedną gałkę lodów waniliowych.

    3. Lody zalej gorącym espresso i ciesz się smakiem swojej ciepłej kawy z lodami. 

     

    Do kawy możesz dodać również startą laskę wanilii - w ten sposób dodatkowo podkreślisz smak lodów.

    • Kawa z lodami i bitą śmietaną

     

    Do zrobienia takiej kawy mrożonej z ekspresu przyda Ci się wysoka szklanka.

     

    1. Przygotuj americano i wystudź je. Możesz również posłodzić.

    2. Do zimnej kawy dodaj 100 ml mleka (może być też roślinne).

    3. Połącz kawę i mleko z 1 gałką ulubionych lodów np. śmietankowych.

    4. Całość udekoruj bitą śmietaną (gotową lub domową).

     

    Opcjonalnie kawę z lodami i bitą śmietaną można przyozdobić kakao lub czekoladą. Pasować będzie też smakowy syrop.

    • Kawa z gałką lodów i owocami

     

    Ta kawa z lodami to wariant bardziej orzeźwiający na szczególnie upalne dni.

     

    1. Zrób americano i poczekaj, aż wystygnie. Kawę możesz osłodzić.

    2. Dodaj zimne mleko ok. 150 ml oraz kostki lodu. Czekaj, aż całość się mocno schłodzi.

    3. Do szklanki włóż gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych i zalej je kawą z mlekiem.

    4. Pokrusz w dłoni mrożone maliny i połącz je z kawowym napojem.

     

    Twoja kawa z lodami będzie nie tylko dobrze smakować, ale też świetnie się prezentować, jeśli udekorujesz ją startą czekoladą.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.