0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Przepisy ›› Poznaj przepisy na orzeźwiającą kawę

    Przepisy ››  Poznaj przepisy na orzeźwiającą kawę

    Jak zrobić kawę mrożoną z ekspresu? 4 przepisy

     

    Uwielbiasz głęboki i aromatyczny smak kawy, ale upały Cię wykańczają? Wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych, orzeźwiających napojów. Czas na mały kompromis – przygotuj swoje espresso w wersji na zimno! Jak zrobić kawę mrożoną z ekspresu? Sprawdź nasze niecodzienne propozycje i zaskocz swoich bliskich niespodziewanymi połączeniami smaków i zapachów.

    Kawa mrożona – od czego zacząć przygotowania?

     

    Mocno zmrożone kostki lodu, schłodzone mleko, aromatyczne przyprawy, syropy a może gałka ulubionych lodów? Tak, to jedne z możliwych składników potrzebnych do przygotowania orzeźwiającego i energetycznego napoju pełnego kofeiny. Nie od tego zaczynamy jednak przygotowania. Jak zrobić kawę mrożoną z ekspresu? Liczy się przede wszystkim dobrej jakości napar. Najlepsze będzie do tego pojedyncze albo podwójne espresso – wszystko zależy od Twoich kawowych upodobań oraz wrażliwości kubków smakowych. Kluczem do podbicia walorów smakowych jest również stopień rozdrobnienia ziaren i ich jakość.

    Wskazówka:

     

    Ekspresy automatyczne Philips LatteGo mają ceramiczny młynek o 12-stopniowej regulacji. Dzięki temu bez problemu przygotujesz pyszne espresso dostosowane do Twoich potrzeb. 

    Dowiedz się więcej o jakości kawy: Jaka kawa do ekspresu? 7 wskazówek, jak wybrać odpowiednią kawę

     

    Dopilnuj, aby baza mrożonej kawy miała intensywny smak oraz wyraźny, brązowy odcień. Wyznacznikiem aromatu będzie również delikatna pianka, czyli tak zwana crema, która po kilku minutach zacznie opadać. Dzięki temu po złączeniu ze sobą wszystkich składników napój będzie jednocześnie delikatny w smaku, ale również lekki i kremowy. Nie obejdzie się również bez ekspresu do kawy, w którym zrobisz latte, frappe oraz inne napoje z dodatkiem mleka. Z pomocą Philips LatteGO przygotujesz nawet do 12 różnych kaw bez pomocy baristy.

    Kawa mrożona – przepisy i smaki jak w kawiarni

     

    Upały potrafią być męczące nawet dla największych fanów wysokich temperatur. Chociaż porządna dawka promieni słonecznych potrafi wywołać uśmiech na twarzy, niestety nie powoduje skoków energii. W chwilach osłabienia pomaga nam kofeina, ale co zrobić, gdy każdy łyk gorącego espresso sprawia, że pocimy się jeszcze bardziej? Kawa mrożona z ekspresu to idealne rozwiązanie! Na pewno słyszałeś już kiedyś o klasycznej wersji z lodem albo mlekiem. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale również Twoich bliskich.

     

    To może Cię zainteresować: Jak zrobić kawę frappe

    Kawę mrożoną można przygotować na wiele sposobów

    Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną

     

    Masz ochotę na jakiś deser, ale jednocześnie potrzebujesz zastrzyku energii? Kawa mrożona z lodami na pewno Cię zadowoli. Będziesz potrzebować:

     

    • podwójnego espresso,
    • 125 ml schłodzonego mleka krowiego albo roślinnego,
    • 2 łyżeczek cukru np. brązowego albo ulubionego syropu smakowego,
    • gałki lodów np. waniliowych albo śmietankowych,
    • kilku kostek lodu,
    • opcjonalnie: bitej śmietany.

     

    Naparz esencjonalne, aromatyczne espresso. Jeżeli lubisz słodzić, dodaj cukru. Odstaw kawę, aby trochę ostygła. Przygotuj wyższe szklanki i włóż je do lodówki, aby obniżyć temperaturę kawy mrożonej z ekspresu. Następnie przelej do nich espresso – możesz dodać również syrop smakowy. Dolej mleko wraz z kostkami lodu i energicznie zamieszaj całość. Na koniec włóż gałkę ulubionych lodów i udekoruj całość bitą śmietaną, jeśli masz na nią ochotę. Smacznego!

     

    Przeczytaj także: Kawa z mlekiem kokosowym - jak ją przygotować?

    Orzeźwiająca kawa mrożona z miętą

     

    Jak zrobić nietypową kawę mrożoną? Przepisy właściwie się nie kończą, ale co powiesz na orzeźwiającą wersję z miętą? Do przygotowania tego napoju będziesz potrzebować:

     

    • 1 espresso,
    • 4 łyżeczek kakao,
    • 2 szklanek chudego mleka (może być roślinne),
    • 1 łyżeczkę mięty wcześniej posiekanej,
    • 2 szklanki kruszonego lodu,
    • opcjonalnie: kilku listków mięty do dekoracji.

     

    Wszystkie składniki na kawę mrożoną z ekspresu – poza lodem – przełóż do blendera i dokładnie rozdrobnij aż powstanie jednolity napój bez drobinek. Następnie wyłóż szklanki lodem, przelej przygotowaną mieszankę i udekoruj według uznania. Kofeina sprawi, że zyskasz więcej energii, a listki mięty wywołają przyjemne uczucie orzeźwienia.

    Kawa mrożona – przepis z owocowym twistem

     

    Słyszałeś kiedyś o owocowej kawie mrożonej? Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga doświadczenia. Wystarczy, że przygotujesz:

     

    • 1 espresso,
    • garść świeżych malin,
    • 150 ml mleka tłustego,
    • 1 łyżeczkę cukru,
    • 2 łyżeczki mleka skondensowanego,
    • 7 kostek lodu.

     

    Zacznij od spieniania mleka. Z pomocą systemu LatteGo przygotujesz idealnie lekką oraz puszystą piankę. Następnie przełóż do blendera umyte owoce, cukier oraz mleko skondensowane i całość zblenduj. Przełóż masę do wysokiej szklanki. Dodaj lód oraz zimną kawę. Na końcu dołóż spienione mleko – pamiętaj, aby przelać je naprawdę powoli! Możesz również pokusić się o zrobienie wzorków na kawie. Taki owocowy przepis na kawę mrożoną z ekspresu może być jednocześnie sposobem na ciekawy deser, gdy niespodziewanie zjawiają się goście.

    Kawa mrożona z ekspresu z dodatkiem cynamonu i mleka skondensowanego

     

    Masz ochotę na nieco korzenną, jesienną wersję kawy mrożonej? Przepis z cynamonem jest wręcz stworzony dla Ciebie! Spokojnie, bazą wciąż jest mocny napar i to on dominuje.

     

    Składniki mrożonej kawy z cynamonem:

     

    • ¾ szklanki espresso,
    • 3 szklanki wody (chłodnej),
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • mleko skondensowane,
    • lód w kostkach.

     

    Do szklanki wsyp cynamon i zacznij parzyć aromatyczne espresso w ekspresie. Gotową bazę kawową połącz z mlekiem skondensowanym – poziom słodkości należy dobrać indywidualnie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Całość przelej do szklanek i dodaj kostki lodu. Jeśli chcesz, aby napój był chłodny, pamiętaj, żeby szklanki włożyć wcześniej do lodówki.

     

    To może Cię zainteresować: Kawa z masłem orzechowym, zwykłym masłem lub olejem kokosowym. 3 przepisy na kawę dla aktywnych

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.