Grecja jest ojczyzną wielu ważnych wynalazków... Czy może zatem dziwić, że to właśnie pod greckim słońcem narodził się napój, który jak żaden inny orzeźwia w upalne dni? Frappe – czyli napój z pokruszonym lodem – to nie całkiem to samo, co mrożona kawa, która jest dosłownie kawą z lodem lub lodami (i mlekiem). Zmiksowany napój z mlekiem i lodem, który może być zrobiony w wersji owocowej, ale w swojej najpopularniejszej wersji zawiera kawę – to właśnie jest frappe. Jak zrobić dobre frappe kawowe? Poznaj dwa przepisy!
● Kawa rozpuszczalna ● Cukier ● Kostki lodu ● Mleko Frappe najłatwiej jest zrobić przy pomocy blendera, choć możesz do tego celu wykorzystać także zwykły mikser lub shaker. Do przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników: ze zmieszania kawy, cukru, mleka i lodu powstanie kawa frappe. Przepis jest naprawdę prosty – oto jak zrobić frappe: ● Do blendera wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki cukru. Dodaj odrobinę mleka i zblenduj aż powstanie gładka piana. ● Dodaj 4 kostki lodu i zalej wszystko około 200 ml mleka. Zmiksuj całość. ● Przelej do wysokiej szklanki i pij ze słomką. ● Możesz przyozdobić frappe bitą śmietaną i sosem karmelowym. Jeśli przygotowujesz większą ilość napoju, zamiast cukru możesz użyć samodzielnie zrobionego syropu, który łatwiej się rozpuści. Taki syrop zrobisz w kilka minut (choć będzie musiał ostygnąć, zanim dodasz go do frappe): W rondlu zmieszaj 120 ml wody i 200 g cukru. Zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem zostaw do wystygnięcia.
Potrzebne składniki:
● Espresso ● Kostki lodu ● Mleko ● Opcjonalnie: syrop do kawy lub ekstrakt z wanilii i lody waniliowe Kawa frappe może być jeszcze lepsza, jeśli przygotujesz ją na bazie prawdziwego espresso. Wykorzystaj automatyczny ekspres do kawy Philips 2200 z klasycznym spieniaczem do mleka, wyposażony w trwały ceramiczny młynek, który wydobywa z kawy najlepsze smaki i aromaty. Klasyczny spieniacz do mleka pozwala stworzyć aksamitną i trwałą piankę. Frappe zrobione przy pomocy takiego ekspresu to zupełnie inny poziom letniej przyjemności. 1. Przygotuj espresso i zostaw do wystygnięcia. 2. W blenderze zmiksuj 4 kostki lodu, 150 ml mleka i schłodzone espresso. 3. Użyj klasycznego spieniacza ekspresu Philips 2200, aby zrobić mleczną pianę. 4. Wszystkie składniki zmieszaj i przelej do wysokiej szklanki. 5. Osłodź do smaku syropem amaretto lub waniliowym. Albo jeśli masz ochotę na prawdziwą waniliową ucztę, możesz dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, a na wierzch włożyć gałkę lodów waniliowych.
Potrzebne składniki:
Teraz wiesz już jak się robi frappe. Dzięki tym dwóm łatwym przepisom możesz szybko przygotować ten orzeźwiający napój i nawet po ciężkim dniu przez chwilę poczuć się jak na wakacjach.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej