0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog o kawie ›› Wiedza o kawie ›› Parzenie wstępne kawy w ekspresie – na czym polega i co daje?

    Parzenie wstępne kawy w ekspresie – na czym polega i co daje?

    Parzenie wstępne kawy w ekspresie – na czym polega i co daje?

     

    Subtelnie gorzka i o niepowtarzalnym aromacie – kawa. Dla jednych to obowiązkowy punkt każdego poranka, dla innych sposób na relaks po męczącym dniu w pracy. Jej smak zależy w dużej mierze od użytych ziaren, jednak nie warto zapominać o jej sposobie przyrządzania. Na czym polega parzenie wstępne w ekspresie? Dlaczego jest tak istotne?

    Parzenie wstępne w ekspresie – na czym polega?

     

    Z tłustą śmietanką, napojem roślinnym, a może… z sokiem pomarańczowym? Kawa to ponadczasowy napar, który można przyrządzić na wiele sposobów. Jej smak uzależniony jest od wielu czynników, począwszy od rodzaju ziaren, skończywszy na dodatkach i sposobie podania. W przydomowych kuchniach najczęściej przyrządzana jest z pomocą wielofunkcyjnych ekspresów umożliwiających poczuć ten niepowtarzalny kawowy aromat w dosłownie kilka minut.

     

    Producenci najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy prześcigają się w pomysłach, co zrobić, aby w pełni oddać smak przygotowywanego naparu, a jednym z nich jest funkcja parzenia wstępnego w ekspresie. Czym jest i co daje? Technologia ta polega na tym, że jeszcze przed właściwym zaparzaniem zmielone ziarna kawy są równomiernie nawilżane zimną wodą oraz dociskane w całości do pierścienia sprzętu. Dzięki temu podczas parzenia przepuszczana woda równomiernie przesącza się przez drobiny, gwarantując głęboki i intensywny smak napoju.

    Warto wiedzieć:

    Parzenie wstępne w ekspresie pozwala cieszyć się intensywniejszym smakiem oraz aromatem naparu. Dodatkowo wpływa na gęstość i ilość cremy – delikatną piankę, która tworzy się na powierzchni czarnej kawy.

    Doskonała, aromatyczna kawa, która swój smak zawdzięcza wstępnemu parzeniu w ekspresie.

    Nie tylko parzenie wstępne w ekspresie – co jeszcze wpływa na smak kawy?

     

    Choć kawa ma wielu miłośników na całym świecie, to tylko nieliczni potrafią ją poprawnie przygotować. Nic więc dziwnego, że projektanci urządzeń do przyrządzania aromatycznych kawowych naparów sięgają po innowacyjne rozwiązania, takie jak funkcja parzenia wstępnego w ekspresie. Jednak co jeszcze wpływa na smak kawy?

    1. Parzenie wstępne w ekspresie, ziarna kawy i… filtr wody

     

    Filtry są przez wielu producentów nazywane sercem sprzętów do parzenia kawy. Nic w tym dziwnego – jakość wody wpływa na smak napoju. Za miękka spowoduje, że napar będzie kwaśny, natomiast ta o wysokiej twardości uniemożliwi wydobycie jego pełnego aromatu. Co więcej, osadzający się kamień nie najlepiej wpłynie na żywotność ekspresu – może uszkodzić różne elementy konstrukcyjne sprzętu, w tym grzałkę oraz przewody.

     

    Jednak jaki wybrać filtr wody do ekspresu – zamiennik czy oryginał? Najlepiej zdecydować się na te produkowane przez producenta ekspresu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że zastosowane akcesorium jest idealnie dopasowane do urządzenia.

    2. Właściwa pielęgnacja ekspresu do kawy to klucz do sukcesu

     

    Zakup nowego ekspresu do kawy to ważne wydarzenie w życiu każdego kawosza – w końcu ulubiony napój będzie dobrze smakował, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż kilka minut. Oprócz wyboru odpowiednich ziaren czy dodatków warto pamiętać o pielęgnacji i konserwacji urządzenia. Dzięki temu sprzęt nie będzie źródłem częstych awarii i kosztownych napraw.

     

    O czym pamiętać czyszcząc ekspres do kawy? Oprócz przeprowadzenia automatycznego czyszczenia (np. z użyciem specjalnych środków od producenta), warto co jakiś czas przetrzeć jego obudowę, umyć pojemnik na mleko oraz blok zaparzający, w którym mogą gromadzić się śladowe ilości zmielonej kawy.

    Pamiętaj:

    Wszelkie pozostałości po kawie (np. w postaci niewielkich drobinek) mogą być powodem nieprzyjemnego, nieświeżego zapachu i smaku kawy.

    3. Parzenie wstępne w ekspresie a stopień zmielenia kawy

     

    Co jeszcze może wpływać na smak kawy? Mieszanka ziaren, jakość wody i temperatura zaparzania to trzy główne czynniki decydujące o aromacie napoju, jednak nie warto przy nich zapominać o grubości mielenia kawy. W zależności od tego, co lubisz najbardziej, może dawać różne efekty:

     

    drobne mielenie sprawi, że napar stanie się mocny, gorzki oraz cierpki;

    większe ziarna pozwolą uzyskać napój o łagodniejszym smaku, z o wiele mniej wyczuwalną kwasowością;

    za duże drobiny po zaparzeniu nie będą uwalniały kawowego aromatu, a sama filiżanka wypełni się bardzo kwaśnym płynem.

     

    Grubość mielenia kawy zależy przede wszystkim od osoby, która będzie ją piła. Dlatego w trakcie testowania możliwości zakupionego urządzenia, sprawdź wszystkie możliwe opcje zaparzania naparu.

     

    Parzenie wstępne wydobywa głębię smaku z użytych ziaren kawy, jednak nie jest jedynym czynnikiem oddziałującym na jej aromat. Dlatego zadbaj o swoje urządzenie – czyść je regularnie, wymieniaj filtr wody i dosypuj tylko wysokojakościowe ziarna do młynka.

     

    To może Cię zainteresować: Jaka kawa do ekspresu? 7 wskazówek, jak wybrać odpowiednią kawę

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.