0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    FAQ

    Często zadawane pytania

     

    Informacje ogólne

    Czym jest espresso?
    Filiżanka espresso

    Porcja bogatej i intensywnej w smaku czarnej kawy, przygotowanej przy zastosowaniu metody parzenia, zgodnie z którą napędzany za pomocą pompy ekspres od kawy zalewa ziarna kawy gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem (9 barów). Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „expressus” oznaczającego „wyciskać”.

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do espresso

    Czym jest cappuccino?
    Filiżanka cappuccino

    Porcja espresso z gorącym mlekiem i grubą warstwą wierzchnią spienionego mleka nałożoną w celu zachowania ciepła. Stosunek ilości espresso do gorącego mleka i pianki z mleka wynosi zwykle 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka, 1/3 pianki z mleka.

    Delektowanie się cappuccino we Włoszech po godzinie 10 nie jest dobrze odbierane. Uważa się, że ten kultowy napój kawowy dobrze działa na trawienie, jednakże tylko, jeżeli jest on pity w porze śniadania.

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do cappuccino

    Jaka jest różnica pomiędzy kawą z ekspresu z filtrem a espresso?
    Ekspresy z filtrem i w pełni automatyczne ekspresy do kawy firmy Philips

    Kawa z ekspresu z filtrem i espresso są przyrządzane w inny sposób i, co za tym idzie, zaparzenie ich wymaga zastosowania różnych ziaren. Kawa z ekspresu z filtrem jest zwykle przyrządzana z ziaren kawy Arabica w ekspresie przelewowym, natomiast espresso jest przyrządzane w ekspresie do espresso i w jego wypadku stosuje się mieszankę ziaren Arabica i Robusta w stosunku około 60-70% ziaren Arabica i 30-40% ziaren Robusta. W kwestii palenia ziarna kawy z ekspresu palone są jasno lub średnio w celu wydobycia smaku i wytworzenia subtelnego aromatu. Kawa espresso wymaga natomiast intensywnego, ciemnego palenia w celu wydobycia czekoladowej nuty i zmniejszenia kwasowości.

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do kawy do sporządzania kawy przelewowej i espresso

    Umiejętności baristy

    W jaki sposób spieniać mleko
    Jak przygotować doskonałe espresso
    Filiżanka espresso

    Czas wydobycia aromatu filiżanki doskonałego espresso powinien wynosić około 20–30 sekund przy wytwarzanym ręcznie ciśnieniu na poziomie 9 barów. Przy powyższych ustawieniach następuje wydobycie właściwych składników aromatu, a tłuszcze, które tworzą piankę, są emulgowane. Należy zawsze używać czystej wody w celu uzyskania najczystszego smaku.

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do espresso

    Jak tworzyć sztukę latte art
    Latte art

    Niedźwiedź

    Latte art

    Twarze

    Latte art

    Liść

    Latte art

    Kwiat

    Jak tworzyć sztukę cioko art

    Napoje specjalne

    W jaki sposób przygotować napój z francuskim akcentem?
    Francuski akcent

    • Kawa z francuskim akcentem.

      SKŁADNIKI
      • 1 espresso
      • 5ml koniaku Frapin
      • 2mg wanilii
      • 1mg cynamonu
      • Ziarna kawy Blue Mountain

      • Zaparz espresso
      • Dodaj koniak, wanilię i cynamon
      • Zamieszaj i delektuj się!

      WSKAZÓWKA! Do sporządzenia tego wybornego napoju doskonale nadaje się jamajska kawa Blue Mountain.
     

    W jaki sposób przygotować napój Anne Bonny?
    Anne Bonny

    Nazwany na cześć sławnej osiemnastowiecznej piratki koktajl, który Cię rozgrzeje.

     

    SKŁADNIKI

    • 1 espresso

    • 3cl Rhum Vieux

    • 2cl likieru Galliano

    • 1 łyżeczka cukru Demerara

    • 2cl świeżej śmietanki

     

    • Wymieszaj składniki (z wyjątkiem śmietanki) w naczyniu.

    • Powoli wlewaj śmietankę po zewnętrznej stronie gorącej łyżki opartej o krawędź naczynia, tak abyutrzymała się na powierzchni.

    • Utrzymanie śmietanki na powierzchni może wymagać nieco praktyki.

     

    WSKAZÓWKA! Dodaj nieco egzotyki w postaci wyjątkowo dojrzałego rumu AOC Martinique Rhum Agricole sporządzonego zsoku z trzciny cukrowej.

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do espresso

    W jaki sposób przygotować cappuccino po wiedeńsku (Cappuccino viennese)?
    Cappuccino po wiedeńsku

    Lokalny alpejski specjał z bitą śmietaną wznoszącą się wysoko niczym majestatyczne Dolomity.

    SKŁADNIKI
    • 1 espresso
    • 2 1/2cl świeżej śmietanki
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • Kakao w proszku

    • Delikatnie ubijaj śmietanę, aż do zgęstnienia.
    • Dodaj cukier i mieszaj śmietanę delikatnie od góry do dołu.
    • Wlej śmietanę do filiżanki i dodaj espresso.
    • Posyp odrobiną kakao

    WSKAZÓWKA! Najlepiej wybrać wysokiej jakości kawę Arabica z Ameryki Środkowej (jednorodną lub mieszankę).

     

    Wyświetl wszystkie ekspresy do espresso

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.