Filiżanka aromatycznej kawy to ważny element Twojego dnia? Jeśli tak, pora wejść na wyższy poziom wtajemniczenia i odkryć wyjątkowość espresso macchiato. Co to za napój? Jakie są optymalne proporcje kawy? I w końcu, jak zrobić espresso macchiato, którym możesz uraczyć nie tylko siebie, ale także swoich gości? 30ml espresso Porcja spienionego mleka Macchiato, co oznacza dosłownie „splamiony”, to rodzaj espresso z porcją spienionego mleka na wierzchu. Mimo iż może przypominać małe cappuccino, macchiato jest mocniejsze i bardziej aromatyczne.
Podstawą zdecydowanej większości włoskich kaw jest klasyczna „mała czarna”, czyli esencjonalne espresso o mocnym, wyrazistym aromacie i smaku. To napar o objętości około 25-35 ml zaskakujący szeroką gamą walorów smakowych, tekstur i nut zapachowych. Umiejętnie zaparzone espresso jest stosunkowo gęste, nieco lepkie i wyróżnia się równomierną, esencjonalnym smakiem oraz ciemnoorzechową cremą (powinna mieć od 3 do 4 milimetrów). Jeśli pianka będzie zbyt jasna, może to oznaczać, że kawa jest słabo zaparzona. Zbyt ciemna zaś oznacza spalone espresso. O ile przyrządzenie perfekcyjnego espresso samodzielnie może wymagać pewnej praktyki, o tyle skorzystanie z automatycznego ekspresu do kawy da Ci pewność, że każda filiżanka małej czarnej będzie perfekcyjna.
Zgodnie ze sztuką baristów, espresso zawsze należy przygotować ze świeżo i drobno zmielonych ziaren, które następnie przepuszcza się przez wodę pod odpowiednim ciśnieniem po to, by uzyskać około 30 ml esencjonalnego naparu. Kluczowy dla efektu końcowego jest także czas ekstrakcji – powinien wynosić około 25-30 sekund. Tradycyjnie włoskie espresso podaje się w niewielkiej filiżance – dodatkowo warto podać także szklankę chłodnej, niegazowanej wody, by można było napić się jej przed rozpoczęciem picia kawy. Za sprawą wody można bowiem skutecznie przepłukać kubki smakowe, by przygotować je na smak intensywnie rozbudzającego espresso. Aby dowiedzieć się więcej na temat sztuki przygotowywania i serwowania espresso, koniecznie przeczytaj artykuł: Jak pić espresso? Wszystko o przygotowaniu, proporcjach i podaniu
Pewną popularną i niezwykle smaczną wariacją na temat espresso jest tzw. espresso macchiato. Jeśli umiesz już samodzielnie zaparzyć idealne espresso w kawiarce lub zaparzaczu, bądź masz do tego odpowiedni ekspres, przygotowanie espresso macchiato nie powinno stanowić większego wyzwania. Napój ten, podobnie jak wiele innych kaw został stworzony we Włoszech. Macchiato po włosku oznacza „splamiony” bądź „nakrapiany”, co odnosi się bezpośrednio do kluczowego dodatku, jakim jest mleko. Espresso macchiato oznacza więc espresso z domieszką mleka. W największym skrócie, tradycyjne espresso po zaparzeniu wystarczy przyozdobić niewielką ilością spienionego mleka, które nie ma diametralnie zmieniać smaku kawy, ale jedynie nieznacznie je przełamać. W rezultacie możesz cieszyć się przyjemnie pobudzającym, intensywnym napojem w nieco subtelniejszym wydaniu.
Zastanawiasz się, jak zrobić espresso macchiato? Jeśli masz ekspres automatyczny, wystarczy, że naciśniesz jeden przycisk, by chwilę później cieszyć się smakiem idealnie zaparzonego napoju. Co jednak zrobić, gdy jeszcze nie masz ekspresu w swoim domu?
Wbrew pozorom, w różnych kawiarniach możesz spotkać się z nieco innym podejściem do serwowania espresso macchiato. Niektóre podają espresso w proporcjach 1:1 z kremową pianką, inne dodają niemal symboliczną ilość spienionego mleka (np. na 40 ml espresso dodają 1 łyżkę mleka).
Zacznijmy od espresso. Aby zrobić je w zaparzaczu, zagotuj wodę i pozostaw ją na około 4 minuty, by przestygła. W tym czasie wsyp do zaparzacza 3 stołowe łyżki ulubionej, świeżo zmielonej kawy. Następnie kawę zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 30 sekund. Po tym czasie wlej do zaparzacza pół szklanki wody, nałóż pokrywkę (pamiętaj jedynie by nie docisnąć pracy) i odczekaj 5 minut. Powolnym ruchem wciśnij prasę najpierw do połowy wysokości zaparzacza, podnieś ją i ponownie opuść do samego dołu. Przelej espresso do filiżanki. Pora na przygotowanie mlecznej pianki, którą możesz zrobić przy pomocy dyszy w ekspresie ciśnieniowym, korzystając z elektrycznego spieniacza bądź tłokowego zaparzacza do kawy – tego samego, którego używasz do parzenia espresso. Do przyrządzenia pianki najlepiej sprawdzi się zimne mleko o zawartości 3,2% tłuszczu. Gdy już spienisz mleko, przelej je do filiżanki z espresso – wystarczy 1-2 łyżeczki. Na tym etapie pamiętaj, że mleko należy nałożyć łyżeczką na powierzchnię cremy, a nie dolewać do naparu, który nadal powinien mieć intensywnie ciemny kolor. Zobacz także: Mleko do spieniania - ciepłe czy zimne? Jakie wybrać? Aromatyczne espresso macchiato doskonale komponuje się ze smakiem kruchych, maślanych ciasteczek.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej