Latte macchiato to kawa przyrządzana z dużej porcji spienionego mleka i powoli dolewanego do niego espresso. Powstaje wówczas wielowarstwowy napój, który wieńczy delikatna pianka. Podaje się go w wysokiej szklance, można do niego dodać syrop smakowy bądź likier. Dowiedz się, jak krok po korku zrobić latte macchiato. 60ml espresso Latte macchiato to po włosku „splamione mleko”. W przypadku tego napoju, przeciwieństwie do latte, espresso jest dodawane do mleka, a nie mleko do espresso, co sprawia, że mleko wygląda jakby było „splamione”. Napój ma również większą ilość pianki z mleka niż latte, a do jego zaparzenia używa się mniejszej porcji espresso.
150ml gorącego mleka
150ml spienionego mleka
Dla Włochów picie kawy to prawdziwy rytuał kulinarny, ale i społeczny. To w kawiarniach toczy się poranne rozmowy i spotyka popołudniami, by odpocząć po ciężkim dniu. Właśnie w Italii powstało latte macchiato, czyli duży, mocno mleczny napój z odrobiną espresso (po włosku nazwa ta oznacza „splamione mleko”). Jest on podawany w wysokiej szklance o pojemności 250–300 ml. Latte macchiato składa się z trzech warstw: najniższą stanowi mleko, środkową – kawa, a najwyższą – delikatna mleczna pianka. Taki napój otrzymuje się poprzez wlanie gorącego, spienionego mleka do szklanki, do której następnie dodaje się świeżo zaparzone espresso. Warto pamiętać, aby zamawiając taką kawę we Włoszech nie używać nazwy „latte” – ten rzeczownik oznacza bowiem „mleko” i zamiast oczekiwanej kawy, otrzymamy wówczas po prostu szklankę podgrzanego mleka.
Innym rodzajem mlecznej kawy, który często bywa mylony z latte macchiato, jest caffe latte. Pomimo iż nazwy te brzmią podobnie, różnica między nimi jest dość znacząca. Druga z wymienionych ma dwie warstwy: na dole znajduje się zmieszana z mlekiem kawa, a na górze pianka. Mleko idealnie łączy się wówczas z espresso (nie rozwarstwia się jak w przypadku latte macchiato), ponieważ to kawę wlewa się jako pierwszą. Kawą podobną do latte macchiato jest także flat white, jednak przygotowuje się ją w zupełnie inny sposób. Ma ona objętość około 150 ml, przyrządza się ją, łącząc podwójnego espresso oraz mleko spienione w szczególny, bardzo delikatny sposób. Na górze powstaje kremowa pianka o konsystencji przypominającej śmietankę.
Espresso to baza wielu kaw, bez tej niewielkiej, aczkolwiek niezwykle esencjonalnej porcji naparu nie zrobimy także perfekcyjnej latte macchiato. Historia espresso sięga początków XX wieku i jest związana z powstaniem pierwszego ekspresu ciśnieniowego (Włosi zazwyczaj pijają je, stojąc przy barze, w 2–3 łykach – klasyczne espresso ma 25 ml). Do przygotowania idealnego espresso najlepiej użyć automatyczny ekspres do kawy, dzięki któremu zaledwie w kilka chwil będziemy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem małej czarnej. Espresso z powodzeniem można jednak też zaparzyć, wykorzystując tradycyjną kawiarkę. Zawsze trzeba pamiętać o wyborze odpowiednich ziaren kawy. Optymalne będą kawy średnio lub mocno palone, o zrównoważonym, ale wyrazistym smaku, z lekko karmelową bądź orzechową nutą.
Aby przygotować kawę latte macchiato, potrzebujemy 1 porcję espresso oraz 2 porcje mleka – mleko do spieniania powinno być dobrze schłodzone. Aby pianka znajdująca się na górze była lekka i puszysta, warto sięgnąć po wersję zawierającą od 2 do 3,2% tłuszczu. Możemy również użyć napoju roślinnego, np. owsianego, migdałowego lub kokosowego, przeznaczonego specjalnie dla baristów.
1. Jeżeli korzystamy z automatycznego ekspresu, np. Philips LatteGo, sprawa jest prosta – wciskamy odpowiedni przycisk, a po chwili pijemy pyszną latte macchiatto. 2. Jeśli natomiast posiadamy ekspres kolbowy, najpierw spieńmy mleko, używając dyszy i przelejmy je do szklanki. Następnie zaparzmy espresso i powoli wlejmy je do mleka (należy to robić bardzo delikatnie, lejąc kawę po ściance szklanki). 3. Gdy do dyspozycji mamy kawiarkę lub praskę francuską, zaparzmy mocny napój, a mleko spieńmy przy pomocy ręcznego lub elektrycznego spieniacza. Połączmy składniki, stopniowo wlewając kawę do mleka.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej