0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka caffè americano

    Caffe americano - jak ją zrobić i podawać?

     

    Aromatyczna, esencjonalna, intensywna w smaku – caffe americano to niezmiennie już od lat klasyk, który powinien znać każdy prawdziwy smakosz kawy. Doskonała zarówno na leniwy poranek, jak i spontaniczne, popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Czym jest caffe americano? Jak zrobić perfekcyjną americano i jak zaczęła się jej historia?

     

    60ml espresso
    90ml gorącej wody

     

    Znane również pod nazwą americano. W przypadku tego napoju dolewa się gorącej wody w celu zmiany mocy podwójnej porcji espresso. Niektóre osoby preferują natomiast americano z pojedynczą porcją espresso (30 ml).

     

    Znajdź ekspresy do caffè americano

    Czym jest caffe americano?

     

    Caffe americano znane również jako „kawa americana” to nic innego, jak gorący napój dla amatorów intensywnej, pobudzającej kawy. Propozycja ta przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które lubią klasyczne espresso, ale piją je sporadycznie z uwagi na zbyt mocny smak. Caffe americano stanowi więc doskonałą, delikatniejszą alternatywę dla espresso. 

    Włoskie wariacje na temat espresso

     

    Co ciekawe, istnieje wiele rodzajów napojów na bazie espresso. Do najpopularniejszych, po które chętnie sięgają m.in. Włosi należą:

     

    • ristretto – to inaczej skrócone espresso, czyli niezwykle mocny napój dla najbardziej wytrawnych kawoszy, którzy cenią sobie niezwykle intensywny smak i pobudzenie. Do przygotowania ristretto wykorzystuje się standardową ilość kawy i zmniejszoną o połowę ilość wody (w porównaniu do espresso);

     

    klasyczne espresso – intensywne i rozkosznie pobudzające espresso powstaje poprzez zalanie drobno zmielonych ziaren kawy bardzo gorącą (niemal wrzącą) wodą. Jedno espresso to około 30-35 ml naparu;

     

    espresso lungo – to napój powstały z połączenia potrójnej porcji espresso i podwójnej ilości gorącej wody. Większą porcję napoju uzyskuje się poprzez wydłużenie procesu parzenia kawy. 

     

    Zobacz również: Czy kawa jest zdrowa? Jak wpływa na nasz organizm?

    Kawa americano – jak to się zaczęło?

     

    Choć kawa americana została wynaleziona już w latach 40. XX wieku, rosnącą popularnością zaczęła cieszyć się dopiero około trzydzieści lat później, czyli w latach 70. Dziś jednak caffe americano to jeden z ulubionych napojów kawoszy nie tylko w Europie, ale na całym świecie.

     

    Wszystko zaczęło się w czasach II Wojny Światowej, kiedy to amerykańscy żołnierze prosili Włochów, aby ci dolewali im do espresso nieco wody, ponieważ nie byli przyzwyczajeni do smaku klasycznego, mocnego espresso. Włosi zaczęli więc rozcieńczać esencjonalny napar, dolewając do niego około 100 ml gorącej wody. 

    Filiżanka idealnie przygotowanej kawy po amerykańsku.

    Americano – jak zrobić?

     

    Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie caffe americano nie jest trudne. Przede wszystkim trzeba pamiętać o właściwych proporcjach wody i kawy oraz zachowaniu odpowiedniej kolejności poszczególnych czynności. 

     

    Americano to napój, który przygotujesz, dolewając gorącej wody do podwójnej porcji espresso i łagodząc tym samym jego smak. Dopuszczalna jest także nieco mniejsza porcja napoju – wówczas należy dodać gorącej wody do pojedynczej porcji espresso o pojemności 30 ml.

     

    Prawidłowo przyrządzone caffe americano choć jest delikatniejsze w smaku od espresso, zachowuje jego wyjątkowy, głęboki aromat.

    • Perfekcyjne espresso

     

    Aby zaparzyć caffe americano, najpierw należy przygotować idealne espresso – to ono jest podstawą napoju i jedynie wówczas, gdy będzie prawidłowo zaparzone, da Ci szanse na przygotowanie perfekcyjnego americano. Pamiętaj, by kawa do espresso była drobno zmielona, a czas ekstrakcji wynosił około 20-30 sekund. W przyrządzeniu idealnego espresso wyręczy Cię automatyczny ekspres do kawy, który nie tylko zmieli odpowiednią porcję ziaren i zapewni optymalny czas ekstrakcji, ale też zachowa idealną temperaturę parzenia, która w przypadku espresso wynosi 88 °C ± 2 °C.

     

    Przeczytaj również:

    Jak pić espresso? Wszystko o przygotowaniu, proporcjach i podaniu

    Philips LatteGo - który ekspres wybrać?

    • Caffe americano z zaparzacza

     

    Jeśli jeszcze nie masz swojego ekspresu do kawy, możesz przygotować espresso przy użyciu np. zaparzacza. W tym celu zagotuj wodę i odstaw ją na 5 minut, by przestygła. W tym czasie wsyp do zaparzacza 3 łyżki stołowe drobno mielonej kawy, następnie zalej ją odrobiną gorącej wody. Odczekaj pół minuty – po tym czasie dolej około 120 ml wody i nałóż pokrywkę. Odstaw całość na około 4 minuty. Następnie wciśnij prasę i przelej espresso do filiżanki, uzyskując bazę klasycznej caffe americano. Na koniec dodaj gorącą wodę, zamieszaj i ciesz się smakiem kawy w amerykańskim stylu.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.